[...] Proces chelacji wynalazł Alfred Werner francusko-szwajcarski chemik, nagrodzony w 1913 roku nagrodą Nobla za opracowanie teorii wiązania metali przez organiczne substancje. Teoria ta później stała się fundamentem wspołczesnej chelacji. Chelatowanie jest to proces wiązania pierwiastków przez kwasy organiczne. Proces ten umozliwia [...]
[...] Chelatory są z chemicznego punktu widzenia niejako dwufunkcyjne, tj. z jednej strony mogą one przyłączyć niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu substancje takie jak np. tlen, czy witaminy i dostarczyć je do komórek organizmu a z drugiej „zabrać” i usunąć z niego nadmiar szkodliwych substancji [...]
Porównanie niechelatowanych minerałów z chelatowanymi - plusy i minusy Składniki mineralne - co to takiego? Webster definiuje składniki mineralne jako stałe substancje krystaliczne (diament, miedź, kwarc itp.), nie mające pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Warto podkreślić, że ich źródłem nie są rośliny ani zwierzęta. Składniki mineralne [...]
[...] spożywcze. Ale każdy ma wybór. Co do strączków - jak najbardziej dobra opcja. Ale tutaj również należy brać poprawkę (do poczytania : http://potreningu.pl/articles/4257/substancje-antyodzywcze--co-to-takiego ). Wszystko wiąże się z jednym słowem - urozmaicenie. Strączki są ok, ale nie w nadmiarze. Dlatego bardziej celowałabym w kaszę [...]
To taka ciekawostka ,ktora moze wniesc co nieco do tematu. Alkohole cukrowe sa to substancje,ktore nie sa ani cukrami,ani alkoholami.W chemii sa okreslane jako poliole lub polialkohole.Sa to hydrogenerowane postacie weglowodanow,ktore traca wlasciwosci cukrow,dzieki czemu nie wplywaja znaczaco na poziom insuliny.Poliole nie sa tak slodkie jak [...]
witam mam pytanko jeżeli ową substancje wbić jakie by mogły być efekty uboczne ? czy by się wchłonęło jak (ssa) i by miało taki efekt jak przy wypiciu ? pozdrawiam
do _Richard_: pewnie dlatego, że "Zakazana (gliceryna) - jako środek maskujący. Maskujący, czyli fałszujący wynik testu antydopingowego. Dzięki glicerynie organizm chłonie i wydala znacznie więcej wody, a wraz z nią szybko wypłukuje różne substancje." - str 125 tego wątku ;)
[...] wyznacza się nowy trend za oceanem. Syntrax wdraża nowe rozwiązania - "Stevia" (zawiera Rebaudiozydy A) + "Lo Han Kuo" (zawiera Mogrozydy) - naturalne substancje słodzące (ok. 250 krotnie słodsze od cukru). Najlepszy rezultat osiąga się dzięki fuzji obu składników. Ponadto produkt nie zawiera sztucznych barwników ani [...]
[...] ma stosowanie diuretyków w połączeniu z kreatyną? Szajba zależy też o jaki diuretyk pytasz? Np. AD ma usuwać podskórną wodę co może ale nie musi zwiększać diurezę, a proszek zasadowy usuwa z wodą szkodliwe substancje więc diureza i luźniejsze stolce mogą wystąpić na początku, dlatego przy stosowaniu proszku zasadowego trzeba zwiększyć podaż wody.
ja rozumiem, ze kapsaicyna jest zwiazkiem ciekawym, i moze pszyczycic sie experymentalnie potwierdzonym dzialaniem termogenicznym. moim skromnym zdaniem activlab postawil na obiecującą substancję. na poprzedniej stronie zwrociłem uwagę na drobny szczegół, dobrze by było gdyby ktos podrzucił link gdzie ponoc jakies badanie dowodzi tak znacznego [...]
Skoro nie jest przetwarzane w glikogen, z czego glikogen jest tworzony? Przecież glikogen jest tworzony i zużywany w czasie wysiłku fizycznego, więc muszą być substancje z których się tworzy. Słyszałem że 1g białka na 3g węglowodanów to optymalna dawka, dlatego że białko jest wtedy szybciej przyswajane i że generalnie bez węglowodanów białko nie [...]
Zawiera wszystkie najpopularniejsze substancje stosowane w fat burnerach. Jak dla mnie nie jest za długi, po prostu jest w nim wszystko co powinno byc. Zresztą nie trzeba przecież od razu zapamiętać wszystkiego. Można go traktować jak mini encyklopedie i sięgać w razie potrzeby jakiś informacji. Na pewno zgodzę się, że trudno przebić ECA pod [...]
[...] Dzięki glutaminie obserwuje się bardziej ciągły przyrost masy mięśniowej, bez okresu przestoju, szybszą i lepszą regenerację. Działanie antyoksydacyjne u sportowców Obce substancje, które przenikają do organizmu, są wchłaniane przez białe ciałka krwi a następnie przekształcane w tzw. wolne rodniki. Wolne rodniki niszczą błony komórkowe i [...]
[...] jest również produkcja kwasu aminomasłowego gamma (GABA) – działanie uspokajające. * L-Glutamina czy kwas glutaminowy? Z perspektywy budowy chemicznej obie substancje są do siebie podobne. Ulegają różnym wzajemnym przemianom. Udowodniono, że kwas glutaminowy w wysokim stężeniu oddziałuje niekorzystnie na nasz układ nerwowy. [...]
Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródło białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają najwyższej, możliwej przyswajalności, warunkowanej idealną rozpuszczalnością i korzystnym ciśnieniem osmotycznym nie [...]
[...] jeśli nie miliony lat? To jest najlżejszy i najlepiej przyswajalny pokarm pod warunkiem, że jemy go pod postacią surową. Tylko wtedy roślina zachowuje własne enzymy i substancje aktywne biologicznie, a nasz układ pokarmowy rozpoznaje taką postać pokarmu i bez problemu nią się zajmuje, a właściwie nie musi robić za wiele przy pożywieniu [...]