[...] - Łososia pokroić i zrumienić na maśle - Dodać brandy (albo wino) i odparować trochę - Dodać śmietanę i gotować razem przez chwilę aż sos się zagęści - Przyprawić do smaku solą i pieprzem - Do sosu dodać makaron i wymieszać - Posypać siekaną natką pietruszki Wersja okrojona: łososia podsmażamy "na sucho", dodajemy śmietanę i gotujemy aż [...]
Przepis mojego Połówka, którym zaskoczył mnie na Walentynki Tarta bez ciasta (coś a'la quiche) 4 jajka 300g serka twarogowego, odtłuszczonego 10 pomidorków koktajlowych 20 średnich krewetek szczypiorek pieprz, sól Dodatki o masy jak dla mnie mogą być dowolne. Pyszne połączenie to: łosoś wędzony lub świeży(na parze), pomidorki, avocado. Jajka [...]
pomyliłam posty nt kuchni, tutaj powinnam podać przepisy: Kiedyś obiecałam przepis na pietruszki, w końcu daję: Pietrszuki w parmezanowej skorupce : pietruszki obrać, pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki, gotować na parze tylko 4 min. obtoczyć w mieszance 3/4parmezan + 1/4mąka(u mnie okriszowa 3000) + sól, pieprz włożyć na nałuszczoną blachę do gorącego [...]
[...] środka, pomidory suszone, oliwki, itd. W czasie, gdy warzywa stygną, włączamy piekarnik na 180-200 stopni. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywno z solą. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy tyle tylko żeby połączyć, ale żeby piana nie opadła. Przestygniętego kurczaka łączymy z przestygniętymi warzywami (można tutaj też [...]
[...] Na ciepło będzie zbyt miękka. Gdy przestygnie kroimy w trójkąty. Wyjmujemy delikatnie na talerz i obkładamy czym kto lubi, ale nie za grubo, bo jest dość delikatna - absolutnie nie tak zwięzła jak zbożowa, ale jak mocno odciśniemy szpinak, to da się ją wziąć w rękę. Licząc bez warzyw i boczku (jaja, twaróg, ser żółty) wychodzi: tarta - 6 [...]
Polędwiczki wieprzowe z rabarbarem składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (ok 0,5kg) świeża szałwia 3 ząbki czosnku łyżka oliwy 12 szt rabarbaru sól i pieprz Wykonanie: Pół pęczka szałwii ucieramy z czosnkiem i oliwą i nacieramy tym mięso, niech się marynuje. Rabarbar kroimy na kawałki mniej więcej 5cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na rabarbarze [...]
[...] natka pietruszki Wykonanie Wątróbkę i cebulę wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak tylko żeby przykryła i gotujemy 8min. Potem miksujemy lub mielimy z jajkiem, łyżką masła, solą i pieprzem. Odstawiamy do wychłodzenia. Następnie turlamy małe kulki, które obtaczamy w natce pietruszki. I gotowe. Taka porcja ma: 511 kcal B/T/W 55/32/2 I przekrok w [...]
[...] :-) Paszczur jest trochę miękki, ale za to świetnie nadaje się do wkładania w naleśniki, na które przepis poniżej :-)) NALEŚNIKI: -piana z 3 ubitych białek ze szczyptą soli, -żółtko ukręcone z dwoma łyżkami wody i 3 łyżkami płatków owsianych (wsypać 3 łyżki i zmielić, a nie dać 3 łyżki zmielonych!), Delikatnie połączyć i mamy masę na [...]
[...] rozsmarowane na chlebie, świetnie pasuje też do pieczonej ryby/mięsa. Potrzebujemy: -moździerz -40 g masła -1 ząbek czosnku -ŚWIEŻY rozmaryn (ja daję dużo) -1/4 łyżeczki soli W moździerzu rozgniatamy rozmaryn jak najmocniej, by uwolnił swój aromat. Wrzucamy masło, sól, wyciskamy czosnek i ucieramy wszystko razem. Następnie wkładamy na kilka [...]
[...] być sporo, żeby wylać naczynie i przelewać kolejne warstwy. Formę do zapiekania wylewamy cienko sosem, aby seler się nie przypalił i układamy kolejno warstwy: seler (posolić) sos farsz starty ser żółty i tak do wyczerpania składników. Całość zakrywamy warstwą selera, sosu i sera żółtego. Wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy [...]
Pasztet ze strączków i wątróbki: 220 g soczewicy zielonej 220 g cieciorki 250 g wątróbki kurzej 3 jajka 2 duże cebule 25 g płatków migdałów sól pieprz czosnek papryka ostra Soczewicę i ciecierzycę odmoczyć (cała noc). Wodę z moczenia wylać. Ugotować do miękkości i zmiksować na gładką masę dodając po kolei resztę składników (pomijając cebulę). Po [...]
[...] i trzeba jeszcze tylko polać jogurtem/śmietaną, dodać pieprz i wymieszać. Można jeść od razu albo zostawić żeby się przegryzło - ryba zazwyczaj jest na tyle słona, że nie trzeba już solić. Gorąco polecam, niech za reklamę wystarczy fakt, że cały zapas sałatki przygotowany na święta skonsumowałam przed wigilią i trzeba było dorobić:-D Smacznego!
[...] średniej wielkości, -rosół, -marchewki z rosołu, -4piersi z kurczaka, -200ml śmietany 30%, -przyprawy-tymianek,sól,pieprz czarny,pieprz cayenne,cynamon. Piersi przyprawiamy solą , pieprzem, i gałązkami świeżego tymianku, wrzucamy do naczynia żaroodpornego,przykrywamy folią. Bataty zawijamy w folię aluminiową, każdy osobno. Wszystko ląduje w [...]
[...] mleczkiem kokosowym. Gdy marchew zmięknie, dorzucamy pozostałe warzywa, mieszamy. Dusimy jakieś 8-10 minut dolewając resztę mleczka kokosowego i śmietany. Na koniec solimy według uznania i dodajemy koperek. Polecam ugotować do tego ryż lub makaron, jak kto woli i dorzucić do krewetek by wszystko przeszło ładnie sosem;-). Smacznego! [...]
[...] odlać, opłukać i wrzucić do blendera. Zmiksować dodając twaróg i jajko. Przełożyć do miski i dodać niewielką ilość mąki, jeżeli masa jest zbyt rzadka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ja dodałam też trochę kminku. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Masę wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię formując małe placuszki. Smażyć z obu stron do [...]