Oleje są nieodłączną częścią naszej diety i pojawiają się niemal w każdej potrawie od sosów sałatkowych po marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, [...]
Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]
Witajcie! Mam pytanie odnośnie smażenia. Przewertowałem forum, i głownie polecane tłuszcze do smażenia to oliwa i smalec. i tu mam pytanie, czy dobrze jest smażyć na smalcu ze względów zdrowotnych np. pierś, czy lepiej pierś smażyć na oliwie? Jak to też wychodzi z punktu widzenia redukcji ??? Bo poczytałem forum i trochę zacząłem się bać smażyć co [...]
jestem na tluszczowej od jakiegos juz czasu i przyznam sie ze dobrze mi sluzy...ktos mi tam ja wczesniej rozpisal ale co do miesa to takie bardziej tluste(karczek,boczek)mialem jesc jako 3-4posilki smazone a ostatniw 2posilki jechac juz na lzejszym i raczej gotowane(kurczak,indyk)..problem w tym ze podlapalem jakas nostalgie w smaku i nie jestem [...]
Witam Słyszałem że smażenie na smalcu (świni) jest dobrym rozwiązaniem. Co o tym myślicie? Jeśli powiedzmy na patelnie wrzucę 20g smalcu to Te 20g wliczac w zapotrzebowanie? Pozdrawiam
[...] Monini podaje, że temperatura krytyczna dla ich oliwy wynosi 210 st. C. Olej rzepakowy ma już od 9 do 30 proc. łatwoutleniających się NNKT – kwasów z grup omega 3 i 6, więc smażenie na nim jest raczej ryzykowne. Producenci popularnych olei zapewne się z tym nie zgodzą twierdząc, że 9 proc. to zbyt mało, by nam szkodzić. Jednak pamiętajmy, że [...]
Witam Tak mnie nurtuje ostatnio taki problem. Wszędzie się pisze (na sfd też) że smażenie jet bee, bo jest i kropka. Wszędzie polecają/polecacie raczej grillowanie. Ale jak to jest właściwie z tą szkodliwością smażenia? Trochę się naczytałem po forach i innych kątach internetu i najczęściej przytaczany powód szkodliwości to TŁUSZCZ. Zły tłuszcz. [...]
[...] bo krótko trwa, kto ma dziś godzinę na cardio. Co to za gadania?! Tkankę trzeba zmienić w mięśnie, tylko ciężar, wolny ciężar. :)) Smażenie na oleju. Nie ma nic gorszego jak smażenie na tłuszczach nienasyconych, rak, prostata, obwisłe cyce.. wszystko razem!!! Do smażenia tylko smalec, olej kokosowy, inaczej się nie da kompletnie. Kuźwa KAŻDY [...]
[...] są najlepszym źródłem wielonienasyconych? dodam że suplementuje gold omega 3 olimp Aha i co sadzicie o standardowych olejach jakich uzywamy w kuchni np oleju kujawskim. Czy smażenie na nim jest ok w diecie kulturystycznej? Włąśnie jak to jest z tytm smażeniem jedni mówią że smażenie za pomocą olejów jest be bo rakotwórcze substancje sie [...]
[...] żywienia, jednak dieta to głównie (w moim przypadku ze względu na zasób portfela) monotonne jedzonko. To co wiem to: - unikać smażenia, jeśli już to na oliwie z oliwek (smażenie krótkie), smalcu (długie smażenie i duszenie), - węglowodany okołotreningowo (kasze, ryż brązowy, płatki owsiane), - sery białe chude, półtłuste, - jajka - warzywa, [...]
Witam, czy smażenie mięsa na smalcu zwierzęcym będzie prawidłowe? (oczywiście w normalnej dawce ok 10/15g.) A może wy coś polecicie na czym smażycie? (Wiem ze można na oleju kokosowym ale chciałbym dowiedzieć się na czym jeszcze można by było zdrowo usmażyć.)
[...] dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę. Ekonomiczny i bezpieczny Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach [...]
[...] dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę. Ekonomiczny i bezpieczny Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach [...]
[...] dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę. Ekonomiczna i bezpieczna Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach [...]
[...] dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach [...]
2,5g B/ 3g-3,5g W/ 1g T, smazenie na smalcu sobie odpuść chyba ze jestes na tłuszczówce to co innego, najlepiej jest dusić mieso, mozesz tez zakupic areozol specjalny do smazenia, jezeli jesteś na diecie zbilansownej idź bardziej w kierunku roślinnch niż zwierzęcych mniejsze ryzyku złapania smalcu. Jak źródło tłuszczy olej lniany albo arachidowy i [...]
[...] przefiltrowana woda, herbata żółta Huang Xiao Tea Miód do marynaty tylko był. Sola została wytarta ręcznikiem papierowym z marynaty. PYTANIE : Gdzieś na sfd wyczytałam, że smażenie na smalcu jest zdrowsze od smażenia na oleju rzepakowym uniwersalnym. Olej się skończył i pierwszy raz kupiłam smalec. Mąż go pierwszy dzisiaj użył i narzekał, że [...]