[...] nerwów, • nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów, • jego rola w przemianach cukrów wpływa także na zmniejszenie uczucia głodu, dlatego jest także wykorzystywany we wspomaganiu odchudzania. Selen Funkcje: Jest to mikroelement [...]
[...] substancją podobną do białek, zbudowaną z trzech aminokwasów: metioniny, argininy oraz glicyny. Niewielkie ilości kreatyny przechowywane są w komórkach mięśniowych, a jej rola sprowadza się do wytwarzania i przenoszenia adenozynotrójfosforanu (ATP) tzw. głównej cząsteczki odpowiedzialnej za produkcję energii. Jak działa i co można osiągnąć [...]
Zalaczam moj komentarz do ponizszego ciekawego artykulu i mysle ze kazdy z nas powinien zadbac o wlasne zdrowie bo kto to za nas zrobi? Miażdżyca jest najczęstszą przyczyną zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. W Polsce ponad połowa zgonów jest wynikiem zmian miażdżycowych. Choroba ta rozwija się niezauważalnie przez wiele lat, za to w końcowym [...]
[...] W wodzie b. tworzą roztwory koloidalne. W zależności od składu aminokwasowego wyróżnia się białka zasadowe, obojętne i kwaśne. Wielkość, kształt i biologiczna rola wyznaczane są przez strukturę pierwszorzędową , czyli kolejność aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym. Białka utrzymują strukturę (gł. uczestniczą w tym lipoproteidy) [...]
Artykuł wyszperany w internecie. Zapraszam do lektury. WĘGLOWODANY Węglowodany (cukry) to związki organiczne bardzo rozpowszechnione w przyrodzie, będące dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel, tlen oraz wodór są w takim składzie jak w wodzie. Na przykład glukoza - [...]
[...] oraz opinie osób stosujących suplementy z beta - alaniną .Zapraszam do dalszej lektury artykułu. .................................................................. Ponieważ rola beta alaniny związana jest głównie z budowanymi przez nią substancjami takimi jak karnozyna i anseryna, kwas pantotenowy (Wit B 5 ) i koenzym A postanowiłem zająć się [...]
WSTĘP Na całym świecie w ostatnich latach sport przeżywa dynamiczny rozwój. Sportowcy, którzy zdobywali tytuły mistrzowskie jeszcze kilka lat temu, dzisiaj odpadliby zapewne już w rundach eliminacyjnych. Systematycznie udoskonalane metody treningowe oraz wzbogacanie wiedzy na temat poprawnego odżywiania doprowadziły do tak [...]
[...] mięśnia sercowego i nerek. Witamina D. Istnieje kilka witamin D, zwanych przeciwkrzywiczymi, z których najważniejsza jest witamina D3 - cholekalcyferol. Jej fizjologiczna rola sprowadzą się przede wszystkim do regulacji przemiany wapnia i fosforu, zwiększając ich wchłanianie z przewodu pokarmowego i odkładanie w kościach. Witamina D jest także [...]
Na początek Jest to fragment pewnej ksiązki, artykuł ten znalazłem w internecie, po zkorzystaniu z wyszukiwarki na forum zobaczyłem że art juz istnieje,a więc małe odświerzenie dla tych którzy nie widzieli lub chcą sobie poczytac jeszcze raz ,a może akurat sie przyda komuś kto nie widział(początkujacy). Materiał ma ogromny [...]
Na początek Jest to fragment pewnej ksiązki, artykuł ten znalazłem w internecie, po zkorzystaniu z wyszukiwarki na forum zobaczyłem że art juz istnieje,a więc małe odświerzenie dla tych którzy nie widzieli lub chcą sobie poczytac jeszcze raz ,a może akurat sie przyda komuś kto nie widział(początkujacy). Materiał ma ogromny [...]
Postanowilem ponownie po przerwie zawitac na forum I fajne zmiany napotkalem wiec postanawiam troche wesprzec ten nowy dzial !!!TESKTU SPORO ALE WARTO PRZECZYTAC W CELU USWIADOMIENIA!!! Zamieszczam moje zbiory pismiennicze z czasow gdy bylem na studiach sa to moje zbiory z ksiazek ktorych przypisy podaje na koncu (zamieszczenie tego artykulu [...]
[...] się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie potrzebne. I tutaj popełnia się poważny błąd , jak wiadomo tłuszcze to lipidy czyli cząsteczki złożone, inaczej zwane kwasami [...]
[...] się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie potrzebne. I tutaj popełnia się poważny błąd , jak wiadomo tłuszcze to lipidy czyli cząsteczki złożone, inaczej zwane kwasami [...]
Witam o to 10 rad co do odżywiania.Wiele z tych zdan opracowywali doswiadczeni lekarze. 1.Co jeść, by być wielkim? Nie każdy ma takie geny jak Jay Cutler, który podczas swoich pierwszych dwóch treningu wrzucił na siebie 20 kg mięśni. I nie wszystkie kobiety mogą wyrzeźbić swoje ciało jak królowa Fitness Olympia`98-Monica Brandt. W gruncie rzeczy, [...]
To ja sciagne troche po Marcelu i rowniez wrzuce cos autorstwa p.Darka Szukały Dziedzina fizjologii żywienia wciąż dostarcza nam nowych, ciekawych informacji na temat roli różnych składników pokarmowych w procesie przemian metabolicznych, ich wzajemnego oddziaływania, oraz wpływu na kształtowanie wydolności organizmu, stanu naszego zdrowia, [...]
[...] ją przedłużyc i zabezpieczyć organizm przed ewntualnym szokiem wskutek działania adrenaliny , podawanie hydrokortyzonu zwieksza wydzielanie adrenaliny .... Kortyzol - Prolaktyna/Progesteron Kortyzol mimo ze jest hormonem stresu powoduje zmniejszenie prolaktyny . Niestety nie znalazłem więcej na ten temat Skolei Kortyzol obniza tez [...]
[...] z pewnych stałych składników. Są to (3 najważniejsze) : - WĘGLOWODANY - BIAŁKO - TŁUSZCZE Aby móc sie lepiej zrozumieć sedno odżywiania należy od razu wyjaśnić jaka jest rola w organiźmie białek , węglowodanów , oraz tłuszczy. Węglowodany Jedzenie, które spożywamy składa się z trzech podstawowych składników - białek, węglowodanów i [...]
Znalazłem bardzo ciekawy artykuł i postanowiłem się nim z Wami podzelić! : ) Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z [...]
Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]
Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]