[...] In Soo Pyo i in. Mechanisms of Aging and the Preventive Effects of Resveratrol on Age-Related Diseases https://www.mdpi.com/1420-3049/25/20/4649 Władysław Sinkiewicz Czerwone wino, procyjanidy, resweratrol i długowieczność https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/009/214/original/95-98.pdf?1469793431
[...] rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w homeostazie lub ją przywracać. Podsumowanie Wyniki cytowanego eksperymentu wskazują, że suplementacja resweratrolem w dużych dawkach może zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny oraz poprawić wykorzystanie energii w mięśniach podczas krótkotrwałych ćwiczeń o wysokiej [...]
[...] masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. Jeśli w wyniku kolejnych badań udałoby się udowodnić, że astronauci mogą znacznie skorzystać z resweratrolu podczas długich lotów kosmicznych, być może butelka [...]
[...] rodzaje żywności, promieniowanie UV, pyły, spaliny, szum elektromagnetyczny to wszystko wywiera wpływ na ustrój człowieka. Potencjalne korzyści zdrowotne ze stosowania resweratrolu były szeroko badane w ciągu ostatnich kilku lat. Jego aktywność w chemoprewencji (zapobieganiu nowotworom), chorobach sercowo-naczyniowych i zaburzeniach [...]
[...] przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na ryzyko pojawienia się raka? Stężenia resweratrolu różnią się znacznie [...]