[...] sery, jogurty, serwatka), orzechy laskowe, migdaly, banany, ananas, pieprz chilli. W klasie 3 (reakcja o umiarkowanym nasileniu) wyszlo tez kozie mleko, len, proso, quinoa, fasola biala i szparagowa, papryka zielona. Tutaj eliminacja do uzgodnienia z dietetykiem. W klasie 0-3 tez wyszlo troche produktow i powinny byc poddane rotacji. Z [...]
[...] oczywiscie na plus - do przewidzenia. Orientacyjna micha z wczoraj: 1. Kawa z mlekiem, baton proteinowy (wiem, nieładnie - ostatnio rano kompletnie nie mam apetytu) 2. ryż, quinoa, tunczyk, kukurydza, cukinia, awokado 3. kurczak, fasolka szparagowa, ryz, mleko kokosowe (Mąż zrobil cos a la laksę) + solidna porcja arbuza I na dzis: 1. Kawa [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
[...] i staram trzymać się z daleka od przetworzonych wegańskich zamienników produktów odzwierzęcych. Moim głównym źródłem białka jest tofu, węglowodanów - brązowy ryż, bataty, quinoa, warzywa to głównie kalafior, brokuły, zielona fasola, szparagi, a tłuszczu olej z oliwek, awokado, masła orzechowe. Plus tony ziół, przypraw, sosy, musztarda i inne. [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
[...] nie ma co pisać więc znowu będzie kolorowa sałatka :-)). W ostatnim czasie jest to ulubiona sałatka mojej małżonki i też moja. Baza to superfood-> komosa ryżowa zwana quinoa, feta, a całość uzupełniają warzywa i przyprawy. /SFD/2018/1/10/ec939240bd29413984a1d15ff693db9e.jpg /SFD/2018/1/10/d2b1a1260f98454f9391da2cdeeba0b9.jpg Oprócz tego co [...]
Witam witam ... Ja nowy w tym temacie także wrzucę coś od siebie ;) Śniadanko - Tostowany Bajgel, Jajecznica z 1 jajka i 3 białek z szpinakiem, awokado. Obiadek - Grilowany filet z indyka, pieczony batat z masłem orzechowym, pieczona cukinia. Kolacja - Krewetki z czosnkiem i Passatą, Quinoa, Grilowane brokuły i papryka. [...]
o jezu,miss, żałuj:-P. a bo ja lubie sobie rozgotowac kaszę lub ryż (zeby było więcej xD), a rozgotowana quinoa jest e...blee:-P Lexi....sory, myślalam, że żelki ci stykają :-P
A jaką kaszę masz na myśli gryczaną ? Czy każdą, bo rodzajów kasz jest bardzo dużo. Próbowałeś np. kaszy jaglanej, kuskus, bulgur, jest też quinoa, amarantus itp. Popróbuj może akurat, któraś Ci podejdzie.
[...] pełnowartościowy profil np. ziemniaki (ale ze względu na to, że białko stanowi jedynie ~3-4% suchej masy, nie jest to efektywne źródło białka...), część kasz jak amarantus, quinoa (komosa ryżowa), kasza gryczana ma niemal pełnowartościowy skład. Biorąc pod uwagę, że kasze mogą już zawierać spore ilości białka, bo w granicach ~15% suchej masy, [...]
[...] ryżowa a dzięki swoim właściwościom, nazywana jest „matką wszystkich ziaren”. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów m.in. kwartecyny, kwasu kumarowego i wanilinowego quinoa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów. Nie zawiera [...]
[...] odżywcze oceniłbym na takie "meh", czyli coś tam ma - głównie mangan - ale nie jest to najlepsze źródło węgli pod tym względem. Spróbuje kaszy gryczanej, amarantusa, quinoa, jęczmiennej. Rób sobie rotację z ziemniakami, które są bogate w wartości odżywcze - witaminę C, potas, których ewidentnie brakuje w Twojej diecie. Co do witaminy E - [...]
[...] to średnio 350kcal. A przecież można jeszcze bazować na płatkach owsianych - łyżka (~10g) to około 38kcal, również innych odmianach płatków jak jaglane, gryczane, quinoa, z amarantusa. Jak zjesz 50g płatków owsianych na śniadanie (~190kcal), dorzucisz do tego ~100g owoców (~40kcal), kilka orzechów, ziaren słonecznika, siemienia [...]
[...] efekty. Kwas GLA można przyjmować w formie ekstraktów np. kapsułek lub naturalnej formie z olejów: wiesiołka, ogórecznika. A pseudozboża jak gryka, amarantus, komosa ryżowa (quinoa)? Zalecam również wprowadzić do diety dobre jakości ryby bogate w omega 3, gdyż również wykazują działanie przeciwzapalne, a poza tym są świetnym źródłem witamin, [...]
Orkisz jakiś strasznie bardziej odżywczy niż inne popularne zboża (jak żyto) nie jest. Bardziej już opłaca się gryka, a z droższych: amarantus i quinoa. Kukurydza też ma przyzwoite ilości substancji odżywczych. ps. Poza tym nie zawsze produkty "pełnoziarniste" są dla wszystkich zalecane, gdyż same w sobie są ciężkostrawne i zawierają dużo [...]
Miruna jest sporo uboższa w omega 3 niż ww, choć obleci (około 200mg EPA/DHA na 100g). Witaminy D też ma ze 20x mniej niż np. w śledziu. Skażenie rtęcią pokazuje umiarkowane... http://seafood.edf.org/hake Co do reszty. Olej kokosowy ok do smażenia. Olej rzepakowy dobre źródło krótkołańcuchowych omega 3, ale musi być tłoczony na zimno. W przypadku [...]
[...] bardzo duży przyrost siły - układ nerwowy się obudził :-) środa, 06.09.2017 Jedzenie: kanapki z serkiem, pulpety z mieszanego mięsa (cielęce, wołowe, indyk) w pomidorach z quinoa i mizerią z ogórków, jajówa ze szczypiorem Picie: woda, herbata, kawa, wino Samopoczucie: trening wszedł w klatkę, BARDZO Aktywność: nic ponad zwykłe rzeczy [...]