[...] zawartością kakao. Ten składnik czekolady poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, witaminy A, E oraz z grupy B, tryptofan, fenyloetyloaminę, polifenole czy flawonoidy. Korzystnie wpływa na pracę mózgu, a także układu sercowo- [...]
[...] zagłębiał w biochemię i rzucał badaniami naukowymi? mogę, ale czy jest sens? raczej nie. Bcaa to placebo, witaminę C z nawiązką można dostarczyć z żywienia, suplementacja potasem, wapniem, selenem połączona z multiwitaminami to jakiś obłęd, takim sposobem można doprowadzić do nadmiaru witamin jak i poszczególnych minerałów, nawet nie zdajesz [...]
[...] zagłębiał w biochemię i rzucał badaniami naukowymi? mogę, ale czy jest sens? raczej nie. Bcaa to placebo, witaminę C z nawiązką można dostarczyć z żywienia, suplementacja potasem, wapniem, selenem połączona z multiwitaminami to jakiś obłęd, takim sposobem można doprowadzić do nadmiaru witamin jak i poszczególnych minerałów, nawet nie zdajesz [...]
[...] sama zaczynalam z jego blogiem i chce sie doedukowac w tym temacie. Suplementacja: ja wcinam zestaw mineralow, bo to najwazniejsze do uzuplenienia (zwlaszcza magnez, potas, sod- zaleca sie nawet picie wody z sola himalajska). Poza tym omega 3 i witamine D Zwykle staram sie jesc dosc duzo warzyw. Ostatni jadlospis ma tylko kapuste kiszona, [...]
Niestety wadą jest bardzo mała zawartość potasu i magnezu i mimo suplementacji miałem duży niedobór potasu w badaniu krwi, dlatego, jak ktoś ma poważniejsze objawy braku witamin warto od tego badania zacząć, czy iść do lekarza. Dlatego też uzupełniam potas i magnez w diecie Asparaginem. Zmieniony przez - Marcin44 w dniu 2018-01-06 01:03:36
[...] w innych produktach. Jajka dostarczają witamin: A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwas pantotenowy i są również skarbnica składników mineralnych. Znajdziemy w nich: -fosfor, -potas, -sód, -wapń, -żelazo, -magnez, -miedź, cynk oraz selen. Utarło się mówić, że jajka w dużych ilościach szkodzą ze względu na zawarty w nich cholesterol ale jest [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Generalnie suszone owoce są wysoko przetworzone, zawierają trzykrotnie więcej cukrów jak i są wzbogacone olejami roślinnymi, w dodatku są pozbawione wielu wartości odżywczych. Fruktoza może okazać się potencjalnie niebezpieczna dla naszego zdrowia tylko wtedy gdy jest dostarczana z produktów wysoko przetworzonych, zwłaszcza przy nadwyżce [...]