[...] kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w porównaniu do innych olejów, np. kukurydzianego, słonecznikowego czy z pestek z winogron). Nie ma przekonujących dowodów na szkodliwość umiarkowanej podaży tłuszczów nasyconych (np. masła). Wiele rodzajów margaryny nie powinno być elementem [...]
[...] z grupy omega-6: kwas linolowy, γ-linolenowy, dihomogammalinolenowy. Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny. [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] odżywek białkowych to produkty zawierające zaawansowany mix białek pochodzenia roślinnego, w skład, którego wchodzą białko grochu, żurawiny, ryżu, konopi, słonecznika, pestek dyni oraz migdałów. Dzięki takiej mieszance odżywka ta nie tylko stanowi bogate źródło białka, ale również dostarcza szerokiego zakresu aminokwasów. Sto gramów odżywki [...]
[...] z grupy omega-6, czyli: kwas linolowy, γ-linolenowy, dihomogammalinolenowy, występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny (jest on [...]