Z ogółu diety bym wyrzucił. Ostatnio był artykuł o tym, że masło orzechowe nie jest wcale takie dobre. Okazyjnie z 2 razy w tygodniu mozna wrzucić do posiłku ale nie w jakiś duzych ilosciach. Jezeli masz mozliwość to celuj w migdały albo nerkowca.
Jesz bardzo dużo przetworzonych produktów - dżem, parówki, nalesniki, batony, masło orzechowe (podejrzewam, ze z arachidów), wafle ryzowe. A powinnaś odżywiać organizm, stosowac w diecie produkty o dużej gęstości odżywczej - żadnyc takich produktów nie widzę - oprócz olju kokosowego i jajek. Nie wiem ile to 100 g ugotowanego ryżu ale po [...]
Jako węgle to wrzucam jeszcze ziemniaki i inne rodzaje ryżu :) Z białka czasem wpada ryba dorsz, panga Z tłuszczy masło orzechowe No i jajka. Chodzi mi o rozkład makroskladników. Tj. Stosunek W/B/T Czyli zmniejszyć białko? Tak mi się wydawało, że bogato :) Jeśli chodzi godziny posiłków to proszę się nimi jie sugerować. Jem regularnie co 3 godziny. [...]
[...] nie tylko roślinne Omega-3 ( ALA ). Brakuje owoców, licznej ilości warzyw. Btw. Panga to szkodliwa ryba, radzę się rozeznać które są wartościowe. Np: ( łosoś, halibut, makrela, śledź, flądra ) z chudych masz ( dorsza, mintaja, mirunę i.t.d ).. a masło orzechowe okazjonalnie może występować, jeszcze zależy z jakich orzechów produkowane.
[...] Ilość białka jak i tłuszczy trochę ponad normę. Spokojnie możesz zredukować liczbę protein do 1.8-2g/kg oraz lipidy do 1-1.5g/kg. Wpisuj surowe produkty nie gotowe. Masło orzechowe sklepowe to produkt o wysokim przetworzeniu - jako główny składnik diety się nie nadaję, tylko zabiera miejsce bardziej wartościowym tłuszczom. Kolacja jest mocno [...]
[...] generalnie problem że nie wiem jak ja urozmaicić, moge posiłki zamienić i jeść co drugi dzień np. tuńczyka z ryżem = ryba pieczona z brokułami/ryżem ... myślałem żeby skorzystać z przepisów low carb z forum, np. pizza , sernik ,ciasto orzechowe ect ale boje się trochę ze przesadzę z kaloriami. Zmieniony przez - Q w dniu 2016-11-03 12:30:16
[...] się bardzo dobrze, żółtka jaj, tłuste ryby i mięsa, podroby, awokado, orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie), rzadziej (np. wiórki kokosowe, pestki z dyni, masło orzechowe), oliwa z oliwek, czy np. olej lniany, masło klarowane Jeśli chodzi o węglowodany tutaj szeroka gama (owoce, kasze wszelkiego rodzaju, ryże, ziemniaki, bataty, mąki [...]
[...] jasno wiedzieć co i ja, ale jestem świadoma, że przede mną jeszcze sporo nauki. PS. Czy wrzucona dietka jest w miarę ok? I co z tym mlekiem hmm... 1 posiłęk ok (masło orzechowe od czasu do czasu) 2 posiłek za mało białka minimu 20g na posiłek. 3. waż mieso i inne produkty przed obróbką 4. makaron zostaw w 1 porcji 5. ok Wrzucaj ryby, [...]
popuri 2g białka licząc łącznie z białkiem roślinnym? masło orzechowe dobrałem żeby podbić kal w diecie ale ok pozbędę się ich lub będę dodawał jak w ciągu dnia będę miał chude mięsa ogulnie czy ta ilość kal w ciągu dnia jest dobra czy przesadziłem o około 1000 kal ? Zmieniony przez - silentscorpe w dniu 2016-11-21 16:21:19
[...] ciężko mi jeść więcej. Co do oleju kokosowego jest mi niepotrzebny bo ja nic nie smażę na oleju używam Panini Makera do przyrządzania mięsa, bez tłuszczu :) Dzisiaj kupiłem płatki owsiane , otręby chce dodawać to do jogurtu np przez co trochę podniosę Kcal. I jeszcze mam masło orzechowe chciałem dziennie np łyżeczkę zjadać zamiast orzechów.
Napisz :). A co samej diety - można by co nieco poprawić. Wartościowego tłuszczu masz tak naprawdę mało - gdyby odjąć masło orzechowe (to przetworzony produkt, najlepiej wywalić), masło klarowane do smażenia, ser żółty - zostają jakieś marne dwa jajka i garstka orzechów... Ja bym tu zdecydowanie dołożyła więcej i lepiej (np. olej lniany [...]
Zgadza się. Masło orzechowe to wysoko przetworzony produkt - jako stały element diety się nie nadaje. Warto byłoby wprowadzić większą ilość zdrowych lipidów w/w przez koleżankę. Nie zapominaj również o wprowadzeniu tłustych mięs np: wieprzowiny która jest bogata między innymi w takie pierwiastki jak żelazo. Notabene kobiety mają większe [...]
To często wybieraj z drobiu nóżki i udka - mają więcej żelaza, bo to ciemniejsze mięso. Również indyk, kaczka itp. - będą dobrą odmianą od kury. Masło orzechowe możesz zrobić sama (bez prażenia, tylko namaczać i miksować orzechy), bo wszelkie kupne (o ile wiem) są poddane obróbce cieplnej i ten tłuszcz traci wartość. Może ktoś podsunie jakieś [...]
Dokładnie jak M-ka. Sklepowe masła orzechowe z reguły są niewarte uwagi. Można robić samemu, aczkolwiek wg mnie lepiej jest wkomponować orzechy w posiłek. Notabene istnieją produkty które mają w składzie np: migdały. ( za to są drogie jak diabli ) Trzeba sprostować, że ''orzeszki ziemne'' to nie są orzechy, a rodzaj fasoli.
[...] 3 jest 1g dziennie tak jak uwzględniłem to w ankiecie. Ryby jem średnio 3-4 razy w tygodniu, natomiast jeśli chodzi o jarzyny są w każdym posiłku tylko nie są tu uwzględnione bo codziennie wpada coś innego. A masło orzechowe jem tylko raz w tygodniu ale takie bez soli,.cukru i oleju palmowego. Zmieniony przez - GrUbYgr w dniu 2017-01-24 02:36:38
To wygląda między innymi tak, węglowodany jeszcze podbijam zwykle jakimiś słodyczami albo jak znajdzie się czas to i twaróg chudy zjem, do tego masło orzechowe. Warzyw nie wliczałem, sporadycznie wystepują.. niewielkie ilości przy obiedzie. /SFD/2017/2/2/7ac2865574514d0d812070fee2d5d07a.jpg