Śmietana jest calkiem dobrym źródłem tłuszczów. Trzeba to po prostu wliczyć w bilans kaloryczny. Olej rzepakowy z uwagi na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nie nadaje się do smażenia. Zmieniony przez - domer w dniu 2018-08-10 06:58:56
Olej rzepakowy jak napisali przedmówcy jest jak najbardziej ok. Moim skromnym zdaniem lepszy niż lniany. Lniany jest niestabilny...wystarczy przerwanie łancucha temperatury, jełczeje. ja lnianemu ogolnie mówię nie. Oliwy z oliwek też są różne, ale to już wyższa szkoła jazdy jak z winem, piwem czy kawą:)
[...] tłuszczowych wielonienasyconych oraz nasyconych. Jeśli chodzi o jednonienasycone to ich masz zbyt wiele i pochodzą one jak sie domyślam z nienjlepszego zródła (co to za olej rzepakowy?). Dietę mozesz bardziej urozmaicić wprowadzającdo niej inne gatunki miesa jak chuda wołowina, wieprzowina. Z węgli kasza jeczmienna,gryczana, kuskus, makarony [...]
Mąka pszenna -> Mąka żytnia Olej rzepakowy -> Oliwa z oliwek Bułka wieloziarnista -> bułka graham, razowa Tortilla -> Tortilla razowa (bądź zrób sam z mąki żytniej) Sos salsa -> WYWAL Ziemniaki ugotowane -> Ryż praboliczny, biały, jaśminowy Na kolacje chleb wywal. p.S ludzie piszą Ci co masz wywalić a Ty dalej swoje... to już robi się powoli nudne [...]
[...] nie ciemnego ze słonecznikiem np.) Z serkiem grani Obiad (przed treningiem) Makaron razowy, brązowy ryż, gruba kasza + pierś, ryba Jakiś tłuszcz – oliwa z oliwek, olej rzepakowy ale z pierwszego tłoczenia Warzywa Ale jak zjesz normalny obiad od mamy nie będzie źle. Potreningowy Bez jajek To samo co na obiad tylko bez tłuszczu i warzyw. [...]
Nie po to wydales kase i kupiles z peirwszego tloczenia zeby teraz na niej smazyc :-) Do smazenia masz smalec, klarowane maslo lub olej rzepakowy. Oliwe dodawaj do surowek, warzyw, polewaj mieso, pij do posilku. Jak Ci pasuje.
[...] być gorzkie ani piekące, to świadczy o jakości tych kupnych maseł... Dodatkowo radzę nigdy nie czekać na końcówkę terminu przydatności tłuszczy, które łatwo się psują, tylko zużywać je dużo wcześniej; najlepiej kupować małe opakowania. Bo jak masz jeść stare masło, to lepiej zjeść świeży inny tłuszcz, choćby najtańszy smalec czy olej rzepakowy...
3,4,5 i 6 Daj jak możesz różne źródła na zimno tłoczone nie rafinowane olej rzepakowy (najlepszy do smażenia), słonecznikowy (super w smaku jeśli lubisz słonecznik), lniany, oliwna z oliwek
wlasnie o to mi chodzilo charon a olej rzepakowy slyszalem ze niezabardzo dobry jest... mozesz cos wiecej o nim powiedziec? Zmieniony przez - k3ho w dniu 2006-03-25 00:10:51
[...] wieprz, wół, ryby itd. Marchew z groszkiem mało wartościowa lepiej zrobić jakąś tanią surówkę ze świerzych warzyw np. pomidor, cebula, sałata, ogórek albo np. marchew utarta, kiszona kapusta, szczypior, olej rzepakowy. Kaszę \ ryż polewaj oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia ale nie za dużo (z TESCO \ Carefoura drogo nie wychodzi oliwa).
Kup sobie nasiona siemienia lnianego, zalej pare łyżek wrzątkiem(odrobine), poczekaj ok. 5 minut i masz doskonałą porcję kwasów omega-3 + witaminę E. Z olejów to polecam olej rzepakowy.
[...] to prezentuje do low carb jak znalazł. paczka 9 zł w Rossmanie 150 g. wrzucasz 50 g dziennie. Cenowo nie wychodzi to najlepiej, ale dla odmiany to taka podpowiedź a co do olejów i oliw to tam wczesniej ktos podsunal pomysl , żeby zalać siemię lniane . Sama muszę to wypróbować i pewnie stanie się to jeszcze dziś hehe. Ja na CKD staram sie [...]
Uboga w witaminy? Czyli co dodać? Jem jeszcze pomidory, kapustę kiszona i codziennie wlatuje sól z marchwi i buraka sam robie. Śniadanie mam B+t Ew czasami wlatuje do ego 30g owsianych lub jabłko. Olej rzepakowy rafinowany do smażenia tłoczony na zimno łyżką do buzi. Mam taki problem że nie cierpię ryb. Na diecie tłuszczowej też piszesz że piszczy [...]
A czy można smażyć, gotować olej rzepakowy nie tracąc właściwości odżywczych ? Pytam, ponieważ na etykiecie tego oleju pisze ,że można, dlatego chciałbym się upewnić. Zmieniony przez - Fiery w dniu 2013-10-20 17:03:26
Olej rzepakowy owszem, ale w wyniku poddania go obróbce termicznej straci pewnie cześć wartości odżywczych. Ale to prawda można go poddawać obróbce termicznej.
Nic dziwnego, że masz problem z dietą bo jest słabo zbilansowana, cukry, słanej jakości ryby, odtłuszczone produkty, margaryna, olej rzepakowy rafinowany to wszystko do wywalenia Zbilanuj dietę wg http://www.sfd.pl/Podstawy_%C5%BCywienia_w_sporcie-t818327.html albo [...]
[...] Może ten magnum jest jakiś ściemniony, albo może nie spełniasz założeń diety. Dodaj sobie orzechy włoskie / migdały do śniadania (~40-50 gram) i np. oliwe z oliwek albo olej rzepakowy tłoczony na zimno do kolacji (~30-40 ml). Powinno ruszyć na stówe. Jest jeszcze jedno rozwiązanie, możesz mieć bardzo aktywny tryb pracy i ogólnie życia, zatem [...]