Lepiej to jest czytelne jak masz wklepane już w dziennik klikasz jeden przycisk i gotowy masz zrzut, trzymaj się konsekwentnie jak masz tam 100g surowej piersi to dalej też daj surową a nie ugotowaną, najlepiej wszytsko podawać przed obróbką termiczną
KUREK: 150g kury po usmażeniu, czy surowej? Ja zazwyczaj ważę już usmażoną / gotowaną itd. i nie wiem czy dodawać do tego jakieś 20%, które traci przy obróbce. Nie kura, a kurczak. Nie usmażone, a ugotowane na parze. Wszystko powinno się ważyć przed obróbką termiczną, więc nie wiem, jak to jest, że Ty się nauczyłeś ważyć po ugotowaniu. 150g przed [...]
Najważniejsze byś wiedziała orientacyjnie jak wygląda porcja mięsa/ryby (100-150 g) przed obróbką termiczną z resztą można sobie poradzić bez wagi. Na wielu stronach z tabelami wartości odżywczej poroduktów żywnościowych podane jest ile waży np: pół grejpfruta, średni banan, plaster sera żółtego(w tym przypadku lepiej mimo wszystko na początku [...]
jesli "tylko" , to nie jest to dobry pomysl,ale takie papki +inne zwykle posilki w ciagu dnia to ok. Hmm tak smakowo jakos papka kurczaka i ryzu srednio mi sie widzi, jednak to juz Twoj gust I pamietaj,ze nie tylko obrobka termiczna,ale rowniez rozdrobnienie pokarmu podwyzsza IG.
[...] że jajo wydalane jest tą samą drogą co odchody. Z tego powodu jaja myje się podczas ich przetwarzania. Niemniej jednak mogą one być tam ciągle obecne, stąd też odpowiednia obróbka termiczna, jak również mycie rąk są potrzebne by zapobiec zachorowaniom. Salmonella enteritidis może być również obecna wewnątrz niepękniętych, całych jaj. Wynika to [...]
Okej Dzięki za szybką odpowiedź, bo gnębiło mnie to z podwyższeniem IG , w którymś z postów przeczytałem, że obróbka termiczna powoduje właśnie podniesienie IG. SOG jak wejdzie
[...] zapotrzebowania oraz jest właściwie skomponowany by pierwiastki nie kolidowały ze sobą i nie zmniejszały wchłaniania innego witaminy z pożywienia są bardzo nietrwałe, obróbka termiczna już nas ich pozbawia poza tym w dzisiejszych czasach warzywa i owoce nasycone są chemią i wyhodowane są na wyjałowionej ziemi - ciężko mówić by taki produkt [...]
Fakt nie mam dużego zapotrzebowania, ale jak raz jeszcze wspomnę, w pracy zajmuję się obróbką termiczna mięsa w ilościach bardzo ogromnych i po prostu psychicznie mi się coś przestawiło, że mam obrzydzenie do jedzenia. Na 1 zmianie robię smażę, duszę, piekę ok 300kg mięsa i to bardzo ryje banie %-)
Mam pytanie jak zrobie klopsy gotowane z Mięso Mielone Wieprzowo-Wołowe które surowe ponad 300 kcal w 100 g to czy one bedą mniej kaloryczne ? Wartości BWT i KCAL bierze sie przed obróbką termiczną produktu, przecież to że ugotujesz te klopsy nie zmniejszy kaloryczności mięsa %-) Tak przy okazji zwróć uwagę co to za mięso bo często mielone [...]
Chciałem sobie zrobic masło orzechowe z orzechów włoskich. Czy przed blendowaniem koniecznie trzeba blanszowac? I czy taka obróbka termiczna nie wpłynie na utrate właściwości odzywczych orzeszków? :)
Co do piersi niedogotowanych, to jest pewne prawdopodobieństwo złapania salmonellozy. Bakterie salmonelli zabija obróbka termiczna, w temp 70 stopni przez ok 10 min co najmniej. Z tym, że faktycznie producenci drobiu jako tako dbają o to, by tych zakażeń uniknąć. Szymon ja każdy mięsień ćwiczę raz w tyg (oprócz barków-tu dokładam parę serii na [...]
czyli po prostu są nabrzmiałe, to taki patent kopiesz byka w jaja i one wtedy wydzielają dużo czegoś tam i się robią czerwone, dalej ciach i na surowo lub jakaś obróbka termiczna i jami jami .
Czy piers z kuraka tez waze przed obrobka termiczna? Bo zauwazylem, ze piers na wadze nie usmazona ma 200 gram i po usmazeniu wychodzi jej z dobre 100 gram, wiec jak to dokladnie jest??? Pozdrawiam
Witcher666 zważ sobie przed obróbką termiczną, zjedz i potem zważ resztki, będziesz wiedział ile mięsa zjadłeś samiecalfa zależy też jak go wysmażysz, odlicz ok połowę tłuszczu z tabel
Czy i jak obróbka termiczna wpływa na ilość i jakość substancji odżywczych w produktach jej poddawanych. Przykładowo: smażenie kurczaka, pieczenie, gotowanie. Jakie są różnice. Z góry dzięki za odp na to pojedyńcze pytanie
wszytsko ważymy przed obróbką termiczną pamiętaj i nie przejmuj się że potem wychodzi mniej jak w mięsie lub więcej jak na przykład w kaszach ryżach itp.
1. W podanym przez Ciebie linku jest 11 sposobów obróbki termicznej ("na surowo" nie jest obróbką termiczną), z czego można by to zredukować do mniejszej ilości (duszenie w dużej i małej ilości wody to duszenie). 2. Znajdź sobie jakieś uczciwe zajęcie, to będziesz miał mniej czasu na takie głupoty. No nie, nie mogę: "Alkohol ma charakter Yang - [...]