SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obróbka termiczna

  • sprawdź Olej Pam Gawlak obróbka termiczna oliwy z oliwek uwalnia z niej rakotwórcze pierwiastki, spowalnia trawienie itd

    Odpowiedzi: 2998 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-12-09 22:26:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Przygotowanie do redukcji

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Lepiej to jest czytelne jak masz wklepane już w dziennik klikasz jeden przycisk i gotowy masz zrzut, trzymaj się konsekwentnie jak masz tam 100g surowej piersi to dalej też daj surową a nie ugotowaną, najlepiej wszytsko podawać przed obróbką termiczną

    Odpowiedzi: 58 Ilość wyświetleń: 10284 Data: 2017-06-26 22:21:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ZDJĘCIA NASZEJ SZAMY :-)

    Post
    Kuchnia SFD

    KUREK: 150g kury po usmażeniu, czy surowej? Ja zazwyczaj ważę już usmażoną / gotowaną itd. i nie wiem czy dodawać do tego jakieś 20%, które traci przy obróbce. Nie kura, a kurczak. Nie usmażone, a ugotowane na parze. Wszystko powinno się ważyć przed obróbką termiczną, więc nie wiem, jak to jest, że Ty się nauczyłeś ważyć po ugotowaniu. 150g przed [...]

    Odpowiedzi: 2993 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-01-28 18:52:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 14

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    nie prościej ważyć przed obróbką termiczną?

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-09-01 15:17:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Spowolniony metabolizm?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Najważniejsze byś wiedziała orientacyjnie jak wygląda porcja mięsa/ryby (100-150 g) przed obróbką termiczną z resztą można sobie poradzić bez wagi. Na wielu stronach z tabelami wartości odżywczej poroduktów żywnościowych podane jest ile waży np: pół grejpfruta, średni banan, plaster sera żółtego(w tym przypadku lepiej mimo wszystko na początku [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 8963 Data: 2007-02-02 11:15:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA cz.2

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    jesli "tylko" , to nie jest to dobry pomysl,ale takie papki +inne zwykle posilki w ciagu dnia to ok. Hmm tak smakowo jakos papka kurczaka i ryzu srednio mi sie widzi, jednak to juz Twoj gust I pamietaj,ze nie tylko obrobka termiczna,ale rowniez rozdrobnienie pokarmu podwyzsza IG.

    Odpowiedzi: 3002 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-08-26 23:52:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA cz.2

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] że jajo wydalane jest tą samą drogą co odchody. Z tego powodu jaja myje się podczas ich przetwarzania. Niemniej jednak mogą one być tam ciągle obecne, stąd też odpowiednia obróbka termiczna, jak również mycie rąk są potrzebne by zapobiec zachorowaniom. Salmonella enteritidis może być również obecna wewnątrz niepękniętych, całych jaj. Wynika to [...]

    Odpowiedzi: 3002 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-10-07 08:34:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA cz.2

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Okej Dzięki za szybką odpowiedź, bo gnębiło mnie to z podwyższeniem IG , w którymś z postów przeczytałem, że obróbka termiczna powoduje właśnie podniesienie IG. SOG jak wejdzie

    Odpowiedzi: 3002 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-11-18 22:59:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Redukcja Pomożcie mi

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] zapotrzebowania oraz jest właściwie skomponowany by pierwiastki nie kolidowały ze sobą i nie zmniejszały wchłaniania innego witaminy z pożywienia są bardzo nietrwałe, obróbka termiczna już nas ich pozbawia poza tym w dzisiejszych czasach warzywa i owoce nasycone są chemią i wyhodowane są na wyjałowionej ziemi - ciężko mówić by taki produkt [...]

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 2955 Data: 2009-04-20 15:14:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Fakt nie mam dużego zapotrzebowania, ale jak raz jeszcze wspomnę, w pracy zajmuję się obróbką termiczna mięsa w ilościach bardzo ogromnych i po prostu psychicznie mi się coś przestawiło, że mam obrzydzenie do jedzenia. Na 1 zmianie robię smażę, duszę, piekę ok 300kg mięsa i to bardzo ryje banie %-)

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-03-15 22:50:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 18

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam pytanie jak zrobie klopsy gotowane z Mięso Mielone Wieprzowo-Wołowe które surowe ponad 300 kcal w 100 g to czy one bedą mniej kaloryczne ? Wartości BWT i KCAL bierze sie przed obróbką termiczną produktu, przecież to że ugotujesz te klopsy nie zmniejszy kaloryczności mięsa %-) Tak przy okazji zwróć uwagę co to za mięso bo często mielone [...]

    Odpowiedzi: 3989 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-05-27 15:40:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 18

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Chciałem sobie zrobic masło orzechowe z orzechów włoskich. Czy przed blendowaniem koniecznie trzeba blanszowac? I czy taka obróbka termiczna nie wpłynie na utrate właściwości odzywczych orzeszków? :)

    Odpowiedzi: 3989 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-11-11 13:08:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Co do piersi niedogotowanych, to jest pewne prawdopodobieństwo złapania salmonellozy. Bakterie salmonelli zabija obróbka termiczna, w temp 70 stopni przez ok 10 min co najmniej. Z tym, że faktycznie producenci drobiu jako tako dbają o to, by tych zakażeń uniknąć. Szymon ja każdy mięsień ćwiczę raz w tyg (oprócz barków-tu dokładam parę serii na [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-10-17 09:02:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • czyli po prostu są nabrzmiałe, to taki patent kopiesz byka w jaja i one wtedy wydzielają dużo czegoś tam i się robią czerwone, dalej ciach i na surowo lub jakaś obróbka termiczna i jami jami .

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-09-04 18:38:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 15

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Czy piers z kuraka tez waze przed obrobka termiczna? Bo zauwazylem, ze piers na wadze nie usmazona ma 200 gram i po usmazeniu wychodzi jej z dobre 100 gram, wiec jak to dokladnie jest??? Pozdrawiam

    Odpowiedzi: 3001 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-11-20 09:06:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 16

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witcher666 zważ sobie przed obróbką termiczną, zjedz i potem zważ resztki, będziesz wiedział ile mięsa zjadłeś samiecalfa zależy też jak go wysmażysz, odlicz ok połowę tłuszczu z tabel

    Odpowiedzi: 2957 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-08-28 10:21:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA cz.3

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Czy i jak obróbka termiczna wpływa na ilość i jakość substancji odżywczych w produktach jej poddawanych. Przykładowo: smażenie kurczaka, pieczenie, gotowanie. Jakie są różnice. Z góry dzięki za odp na to pojedyńcze pytanie

    Odpowiedzi: 2998 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-05-18 18:31:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA cz.3

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    wszytsko ważymy przed obróbką termiczną pamiętaj i nie przejmuj się że potem wychodzi mniej jak w mięsie lub więcej jak na przykład w kaszach ryżach itp.

    Odpowiedzi: 2998 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-06-27 15:16:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA cz.3

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wszytskie produkty ważysz przed obróbką termiczną :-0

    Odpowiedzi: 2998 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-07-15 22:15:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • 1. W podanym przez Ciebie linku jest 11 sposobów obróbki termicznej ("na surowo" nie jest obróbką termiczną), z czego można by to zredukować do mniejszej ilości (duszenie w dużej i małej ilości wody to duszenie). 2. Znajdź sobie jakieś uczciwe zajęcie, to będziesz miał mniej czasu na takie głupoty. No nie, nie mogę: "Alkohol ma charakter Yang - [...]

    Odpowiedzi: 2675 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-08-28 18:53:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)