[...] myśli i uczuć tworzy naszą rzeczywistość, w której później będziemy żyli, zaś nasze obecne istnienie uwarunkowane jest myślami i uczuciami z naszej przeszłości. Są to nasiona przyszłego żniwa, nasiona czy przyczyny przyszłych skutków. Stąd też i wychodzi stare powiedzenie: jak posiejesz, tak i żąć będziesz, które ma w tej sytuacji podwójne [...]
[...] wyleczenia. NERKI choroby nerek Przez tydzień pić wywar z nasion dyni. 100 g nasion zalać 1/21 wody, gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Po ostygnięciu wypić, a nasiona zjeść. Oprócz tego codziennie robić kompres na nerki: 100 g siemienia lnianego gotować w 200 g wody przez 20-30 minut. kamica nerkowa 50 g owoców dzikiej róży włożyć [...]
[...] czasami z dodatkiem cukrów czy też tłuszczy. ‘Czystym’ produktem z całą pewnością można nazwać produkty, którymi obdarzyła nas natura,wszelkiego rodzaju mięsa,ryby,jaja,nasiona,orzechy,warzywa i owoce. Jeśli ludzka ręka nie tknęła tych produktów,nie są wysokoprzetworzone,za to bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały – to [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] ara binoksylany, mairnany, galaktomannany, glukomannany i galaktany. W dużych ilościach hemiceluloza występuje w zdrewnianych częściach roślin, W błonniku ziaren zbóż, w nasionach roślin motylkowych, w takich warzywach, jak ogórki, marchew, a także w niektórych miękkich owocach, np. W truskawkach. Szczególnie bogaty w hemicelulozę jest [...]
[...] jogurt oraz niskotłuszczowy lub bestłuszczowy ser. Produkty roślinne -Fasola-z puszki,czerwona,szparagowa itp. -Groszek,soczewica inne warzywa strączkowe -Orzechy i nasiona -Chleb ziemniaki,ryż,makaron,zboże Produkty sojowe -Chociaż nie są bogate w białka,spożywane wraz z węglowodanami stanowią ważny wkład w dosrarczaniu białka do [...]
[...] 1/3 z tłuszczy nasyconych (zwierzęcych), 1/3 z tłuszczy jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek, avocado), a 1/3 z tłuszczy wielonienasyconych (olej lniany, rybi , orzechy i nasiona itp.) 8. Należy unikać napoi innych niż: woda mineralna niegazowana, zielona herbata itp. 9. Należy dbać o to by każdy posiłek za wyjątkiem posiłków około [...]
[...] działa! Musisz polubić siebie! Zaczynamy od wprowadzenia niskokalorycznej diety, z uwzględnieniem potraw bogatych w witaminy, mikroelementy i błonnik, tzn. warzywa, owoce, nasiona, kasze, ryby, ciemne pieczywo. Znacznie ograniczamy sól, cukier i tłuszcze zwierzęce. Unikajmy jak ognia alkoholu i papierosów. Możemy za to pić w dużych ilościach [...]
[...] witaminy B1 Źródłem Witaminy B1 są produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe - groch, fasola oraz , drożdże, orzechy, nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa. ,Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i [...]
Cze wam wszystkim zanim spytacie co na pryszcze przeczytajcie ten artykół: 1.Budowa i higiena skóry: Skóra jest to zewnętrzna, mocna i elastyczna powłoka ciała, oddzielająca wnętrze organizmu od środowiska zewnętrznego, a jednocześnie zapewniająca kontakt z otoczeniem. Głównymi funkcjami skóry są: odbieranie wrażeń dotykowych (narząd czucia), [...]
[...] lancetowate lub eliptyczne; przylistków brak; kwiatostan - grono; kwiaty żółte, motylkowate; pręcików 10 zrosłych ze sobą nitkami; słupek 1; owoc - owłosiony strąk; nasiona ciemnobrunatne, spłaszczone, w liczbie 2-6 sztuk. Kwitnie od maja do lipca. Rośnie w borach sosnowych i na słonecznych wzgórzach. Rozpowszechniony na niżu. Surowiec. [...]
[...] tego stosujemy wyroby nierafi-nowane: mąkę i makaron z pełnego przemiału, ciemny ryż. Urozmaicona dieta, której podstawą są zboża i przetwory zbożo-we, warzywa, owoce, nasiona i orzechy. Można by te zasady jeszcze mnożyć, ale nie jest to celem tej pracy. Istotna jest dieta w samej chorobie. Ma ona znaczenie nie tylko [...]
[...] najczęściej wysuszonych produktów pochodzenia roślinnego. Przyprawami roślinnymi mogą być różne części anatomiczne roślin (np. korzenie, kłącza, liście, kwiaty, owoce, nasiona, cebule, kora), które nie mają wartości odżywczej, ale ce****ą się specyficznymi walorami sensorycznymi i mogą wywierać korzystny wpływ na procesy trawienne. [...]
[...] Przygotowanie: 1. Kaszę zalewamy wodą , dodajemy sól i odstawiamy na 24 godziny , w międzyczasie dwa razy mieszamy całość. 2. Namoczoną kaszę miksujemy na gładko, dodajemy nasiona , przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na noc (10-12 godzin) do piekarnika, przykrywamy ściereczką 3. Po tym czasie chlebek powinien [...]
[...] (zawsze wychodzi +3,5 litra płynów). Produkty które zamierzam spożywać w czasie diety są różne (karkówka, kiełbasa do jajecznicy (czasami), oliwki, masło orzechowe, jakieś nasiona itp), pragnę żeby dieta była częścią mojego dnia, a nie jego wyznacznikiem. Zdecydowałem się na 3 posiłki dziennie ze względu na tryb życia jaki prowadzę, większa [...]
[...] złego cholesterolu, produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, nasiona roślin strączkowych są bogate w białko (25-40%), ale jego skład aminokwasowy nie jest tak dobry jak w białku zwierzęcym (zawierają mało aminokwasów tzw. siarkowych). [...]
[...] czasu do czasu jakaś łopatka. Dieta wygląda na to że będzie bardziej tłuszczowa niz WW nie moge się już zmieścić w bilansie %-) nie wiem jak to ułożyć chciałem jeszcze dodać nasiona chia dla omegi 3 i zdrowotnie + porcje odżywki białkowej 230 g białka niby.. ale białko roślinne to nie białko chciałbym tak koło 1,8-2/kg unikam nabiału nabiał [...]