[...] jechać do Maroka. Mam też pytanie z całkiem innej beczki, ale zadam je tutaj bo same ekspertki się wypowiadają a Tetiszeri o zdrowiu wie bardzo dużo. Właście to czemu nabiał jest taki zły ? W każdym dzienniku jak mantra jest "za dużo nabiału" czytałam i sprawdzałam na forum, ale właściwie to nie znalazłam żadnej konkretnej odpowiedzi która [...]
Ile osób tyle wypowiedzi :-) dla mnie nabiał dostępny w sklepie to nie ma nic wspólnego z jedzeniem określanym mianem dobrego jakościowo. Sposób przetwarzania, chemia - wszystko produkowane tak, żeby wyszło dużo i tanim kosztem. Inna też sprawa jeśli ktoś ma nietolerancje na laktozę czy kazeinę, ale to powiedzmy sprawy zdrowotne już i nie każdego [...]
Ja do nabiału w sumie nie mam nic - mój organizm toleruje wzorowo. Ale są osoby które wręcz puchną, trzymają wodę oraz nie trawią nabiału jak należy. Wtedy to nie ma sensu i warto po prostu nabiał wywalić i mieć spokój.
[...] z tym dość spory problem przez wiele lat Zmieniony przez - BPL-G w dniu 2017-06-02 10:33:20 Ja oczywiście nie neguje zdrowego odżywiania, higieny życia bo to powinno być elementem każdego nawet tego zdrowego. Jednakże, że w momencie kiedy dermatolog proponuje leczenie izotretynoiną to wątpie aby za jego trądzik odpowiadał nabiał czy stres.
ja np czuję bardzo po większych ilościach twarogu czy mleka zamułę na żółądku tak jakbym mi to siedziałao długo i nie robie się głodna jak normalnie Kiedyś myślałam, że nabiał dobrze mnie syci, ale to zalegało i się nie trawiło dobrze i p sobie też widzę, że jak przez dłuższy czas sobie pozwolę na jedzenie nabiału to skóra ma gorszą jakość, więcej [...]
Ja nie reaguje na nabial w ogole. Nigdy jednak nie futrowalam sie nim. Ok moze tylko duzo kefiru lubilam wypic, ale to dawne czasy. Popelnilam dzisiaj rekord wydatkow na badania...900zl. Lista dluga. Zobaczymy co wyjdzie. Polatalam wczoraj po Wwie i w koncu wpadlam do Legal Cakes na Chlodna. Pycha. Wjechaly gofry z boczkiem i jajkiem sadzonym i [...]
[...] bym póki co zostawiła kaloryczność i rozkład jaki jest natomiast ograniczyłabym takie produkty jak bułka tarta (możesz alternatywnie użyć mąki jaglanej, owsianej, ryżowej), nabiału (nie liczę Ci ile razy w tygodniu jesz, jeśli rzadko to ok, jak codziennie to ograniczamy), olej rzepakowy zamień proszę na oliwę lub olej kokosowy. Warzywa jesz [...]
Matko...daj mu spokój z kazeiną... Bo taka ilość białka, to w ciągu dnia z palcem...można uzupełnić. Daj tłuste mięsa, ryby, jaja, możesz strączki dorzucić, 180 to nadal za dużo, te 160g max, by coś tego mięsa na talerzu było, sporo masz go w Twoim przypadku z węgli takich jak kasze, czy tłuszczy jak orzechy. Więc do 160g bym podbiła, bo inaczej [...]
@jsdolan5 Cóż - kawę pijam trochę też z pośpiechu (chociaż przygotowanie jej trwa z 10min!!!). Równie szybko usmażyłbym jajka. W pracy nie mam opcji wypicia kawy z masłem (chyba, że bym sobie pakował masło do słoika i potem, takie już roztopione zalewałbym kawą.. za dużo zamieszania). Tłuszczu daję 25-30g. Różne proporcje. Węgli na dzień wychodzi [...]
[...] uniknąć. 2. Ile białka, tłuszczu, węglowodanów? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Źródła: jaja, ryby, nabiał, mięso, podroby, odżywka białkowa, np. Allnutrition Węglowodany - oficjalne rekomendacje mówią, iż udział węglowodanów powinien stanowić ok. 45-50% dziennej podaży [...]
[...] się jeszcze nie zdarzyły! dipy i pompki) Miska - Węgle do 100g, a ogólnie, to WW w 2 posiłkach, takie typowe - ryż (był dzisiaj), czy jakieś inne - najlepiej gluten free itd.. :-) Za radą MaGora wytnę nabiał (twarogi, serki wiejskie, kefir i mleko; rozumiem, że jajka i masło mam zostawić?). Zmieniony przez - panteon w dniu 2017-06-06 19:42:48
Za radą MaGora wytnę nabiał (twarogi, serki wiejskie, kefir i mleko; rozumiem, że jajka i masło mam zostawić?). A ta rada to na podstawie czego, że tak się spytam? Nowe trendy w strategii żywieniowej? ;-) To może tego kuraka wymień na wieprzowe podroby?
Jak czytam o zakwaszeniu organizmu to przypominają mi się lekcje z biologii o HOMEOSTAZIE. Czy naprawdę nikt nie uważał na lekcjach poza mną?:) Jestem absolutnie pro choice, sama chętnie ograniczam mięso - ale nie lubię dobudowywania teorii co to się niby dzieje w organizmie jak się mięso/nabiał je w racjonalnych ilościach.
Źródeł białka masz sporo do wyboru, więc polecam je zamieniać na różne inne a nie codziennie na kolację twaróg lub serek a okazyjne jajecznica. Pamiętaj, że zdrowo odżywiać się należy całe życie a nie kilka miesięcy. Po pewnym czasie nie będziesz mógł patrzeć na nabiał.
TYDZIEŃ 1/5 Siema, dziś treningowo i z Solem chwile popisałem apropo pomocy w końcówce przygotowań no i plan mam za co jestem mu bardzo wdzięczny. Pierwszy tydzień z 5 (do 17.06) ostatnich wyglądać będzie tak: Białka w opór. Nabiał cały czas jem. Warzywa w opór. No i WW i FAT do 50g ed. I tu jedyna rzecz co do której mam obiekcje - ładowanie [...]
Zbilansowaba dieta to nie tylko mięso z piersi kurczaka, jaja i oliwa. Masz do wyboru wiele różnych źródeł składników odżywczych, więc nie ograniczaj sie w ten sposób. Poza tym np w Biedronce masz cały nabiał dostępny bez laktozy.
[...] Wpływ na formę? Jakie znaczenie ma czy wypijemy w ciągu dnia bezplciowe 5x15ml oliwy do każdego posiłku vs zjemy sobie burgery,nabiał,podroby czy tłuste mięso? Skoro koniec końców na koniec dnia ilość dostarczonego tłuszczu się zgadza? czy innych makroskładników. Wiadomo że są pewne zasady jak [...]
Nie możesz sobie robić sam obiadów? W końcu masz już 19 lat. :) Produkty o wysokim stopniu przetworzenia powinny być wyeliminowane, m.in. musli, kajzerki, odłtuszczony nabiał, jakiś chleb pszenny, panierki.. dodatkowo gdzie są owoce i warzywa? masz głębokie niedobory w swojej rozpisce żywieniowej, czyt. (wit.C, magnez, żelazo, potas, omega-3..). [...]