[...] + rozciąganie po: 5 minut I miska na dzisiaj. Rozwaliłam krokiety, które dostałam od mamy, zwinęłam z nich mięso :D Usmażyłam placuszek z mąki żytniej razowej. Ale ta mąka jest przepyszna... Ostatni posiłek to będzie ser roztopiony na jakimś warzywie, prawdopodobnie brokuł lub fasolka szparagowa. [...]
ciezko doradzić, nawet nie napisałas z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ile ma Twój zakwas ? Biała mąka pszenna to tu jest niejadana ;) a sól raczej podnosi rosnięcie chleba, dlatego sklepowe sa słone Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-02-27 20:43:05
[...] zrobić źle tym razem i mogę go jakoś uratować? ja dzisiaj tez piekłam po pierwsze zakwas żytni miał już na pewno tydzień nie pamiętam kiedy z nim zaczynałam i do tego mąka żytnia ja robiłam na typ 2000 ...i najpierw zrobiłam zaczyn który leżał 14h potem dopiero wymieszałam znowu składniki i do wyrośnięcia na 2-3h znowu mieszkałam i dopiero [...]
To nie była mąka pszenna tylko żytnia, musiałam źle napisać, a kolor miała taki biały. A zakwas mi się robił przez tydzień, dawałam po 2 łyzki wody i mąki rano i wieczorem. Zakwas mi ładnie zbąbelkował i miał ten zapaszek specyficzny. Potem wziełam szklanke zakwasu i dałam poł szklanki mąki ale żytniej razowej, bo tej żytniej zwykłej już nie [...]
Moim zdaniem lepiej robić gęste ciasto chlebowe (gęsta maź), zbyt rzadkie nie rośnie lub trudniej je upilnować. Smaczny chleb wychodzi, gdy zakwas i mąka są w proporcjach pół na pół, np. 300g / 300g (patrz w kuchni: Oveja). Ja robię razowy zakwas z mąki 2000, a dosypuję białą mąkę, też żytnią. Ciasto rośnie różnie – nawet 5-6 godzin, ale [...]
znalazłem chleb orkiszowy skład maka pszenna typu 750,woda.maka żytnia typu 720.mix orkiszowy(ziarna orkiszu.maka orkiszowa.kminek.dekstroza.środek do przetwarzania makl e300.e920.enzymy pszenne)drozdze.sol. co o tym myślicie??warto go jeść zamiast grahamek?? Zmieniony przez - jara200 w dniu 2013-03-01 13:02:21
[...] szyją. Zamawiałam od Ewy Michalak (zobacz sobie stronkę), dam Ci znać jak tylko dotrze czy jest wart swojej ceny :-) Dzień 36, Czwartek, 28 Luty, 2012 MISKA: 1. Naleśniki: mąka pełnozarnista, jaja, mleko, Nadzienie: Twaróg, migdały, rodzynki + truskawki mrożone 2. Mięso z królika, makaron razowy, szpinak, żółtko, śmietanka 30% 3. Pizza własnej [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
A jedzenie np zup mamusi albo teściowej ? :D Chodzi i o ładowanie i o normalne dni, jakieś inne posiłki obiadowe, krokiety np ? Jest tam mąka więc ww. Czego się wystrzegac ? Czy może scisło trzymac sie rozpiski i jesc tylko to co mam jesc... Bo szczerze powiem nie chce mi sie ~5 dni jesc kury
nie musisz nic ucinać jeśli zrobisz tą pizzę w takim rozkładzie BWT jak należy, powinna wyjść na zmielonej owsiance bo zmielona zachowuje się zupełnie jak mąka. Możesz taką zdrową pizze stosować jako normalny posiłek przed treningowy, przecież forma w jakiej podajesz węgle i białka to tylko obróbka, więc skoro masz to samo jedzenie, to niezależnie [...]
250gram wody! Zależy jaka mąka, np. pełnoziarnista jest cięższa, spraw sobie wagę kuchenną lub taki pojemniczek-miarka. ../Content/img/noimage.png Ja mam taką gdzie na około mam miarki: woda, mleko, cukier, mąka etc.
No właśnie, jak raz miałam śliwki w menu, to Marta mi uzmysłowiła, że to prawie sam cukier. Już zrobiłam z mąką żytnią - lekko jakby kwaskowy smak wyszedł, ale można się przyzwyczaić. Na razie tylko próbowałam, bo sos na jutro. Wpadłam jeszcze przed chwilą, że siemię lniane może zagęścić, ale nie wiem, czy lekko orzechowy smak w sosie będzie ok. [...]