[...] tego co osiągnęłam, i wreszcie i waga zacznie spadać, a nie tylko centymetry. Kupiłam chlebek Adama Pełnoziarnisty paczkowany, oceńcie czy sie nadaje. Skład ziarno krojone, mąka żytnia, otręby żytnie, woda, syrop ziemniaczany, sól, łom chleba, kwas chlebowy. Jeszcze go nie otworzyłam, bo wolę sie upewnić.Niejasny jest ten syrop, ale może jest [...]
Znowu nastepne rewelacje . Nie moge sie zgodzic, ze Metoda pozwala tylko i wylacznie na chleb zytni. Moze dyskusja jest tylko na temat chleba z maki pszennej dostepnego w sklepach? Jezeli taka teoria bylaby prawdziwa, to rowniez prawie wszystkie makarony powinny byc skreslone z naszej listy. Maka zytnia nieoczyszczona ma mniejszy IG od maki [...]
Z tą mąką żytnią czy przenną chodzi też o to, że żyto ma o wiele więcej błonnika niż przenica... i dzięki temu ma niższy IG oraz o wiele lepiej działa na nasz układ trawienny... Poza tym nie zgadzam się z twierdzeniem, że nie ma dla nas róznicy pomiędzy IG 40 a IG 50... ma i to dużą zwłaszcza dla I fazy... Pozdrawiam
Krzyczysz Niegomir? Nadal uwazasz, ze chleb pszenny sklada sie z weglowodanow prostych? Tylko zyto moze byc w postaci maki nierafinowanej, a pszenica juz nie? Faktycznie Asiunia pytala o chleb pelnoziarnisty podajac jego sklad. Jest najbardziej prawdopodbne, ze w takim chlebie znajduje sie wlasnie biala maka pszenna oczyszczona, ale przeciez [...]
PS. Niegomir, czegoś nie rozumiem. Jak produkt finalny złożony tylko z węglowodanów złożonych (mąka jakakolwiek, niezaprzeczalnie taką jest)moze sie w efekcie przy obróbce zamienić na produkt z węglowodanów prostych. Według mie to nierealne. Ale jeśli czegoś nie wiem to prosze wyjaśnij, moze popełniam błąd, bo staram sie cukry proste jeść tylko [...]
[...] twoorczosc zapodajesz ..niedosc ze wszyscy znawcy wynosza sie z supli;)to nawijasz taaaaakie bzdury..jaka przetwoornia ...Ty niewiesz oczym piszesz...a moze faktycznie mąka z piekarni posklejała Ci uzwojenia:)))))) bez oorazy ..nie osmieszaj sie:)) w jednym zdaniu ..jesli twierdzisz ze pochodne serwatki (w tym przypadku białka) sa robione [...]
[...] moim zdaniem niedozwolony. Jednak go zjadłam:( Kupiłam przed chwila chleb, chyba wreszcie dobry! Jest z piekarni Opaczewskiej , chleb żytni pełnoziarnisty a w składzie ma mąka żytnia, razowa,żyto łamane, mleko, sól. zcy ten może być? tamten poprzedni ze skrobią ziemniaczaną oddałam kolezance. Ciężko jest jeść przez cały dzień węglowodany o IG [...]
Czesc ma ktos moze info nt kalorycznosci i skladu maki zytniej? Chyba nie zaszkodzi ze 2 razy w tygodniu zrobic sobie np na posilek potreningowy albo na sniadanie jakis plackow z maki, wody, 100ml, mleka i 1 jajka? Pozdrawiam
[...] ktory dostalam w odpowiedzi na moje pytanie na temat pieczywa graham: "W odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informuję: Do produkcji pieczywa graham jest używana mąka pszenna graham typ 1850 z pełnego przemiału (przynajmniej w mojej firmie) zgodnie z recepturą. Mąka pszenna zwykła jest o większym wyciągu i ma typ 500 Oczywiście przy [...]
8-ball tyjesz przęciętnie 1 kg na 3 tygodnie ,jasne ale tylko tyjesz ,zakładam że z tego 1 kg to może 10 dag mięsnia a reszta ,sam odpowiedz sobie dalej. Kain myślę ,że jeżeli nie ma ambicji zawodniczych to maką co jakis czas w postaci naleśnika mu niezaszkodzi . Porównianie typu OLIWA VS MĄKA to duże fopa ,no ale trzeba koledze wytłumaczyc [...]
Danon, racja jest z mąki, ale mąka to skrobia, czyli węgle z łożone. Ja rozumiem Twoją intencję - kasze są na pewno zdrowsze. Jednak przy treningu na masę jedzenie dużej ilości węgli niewchłanialnych mija się z celem. Przecież tu chodzi o dostarczenie węglowodanów... Nie oznacza to, że nie można wogóle jeść kaszy przy masie. Tylko, że lepiej [...]
No dobra ale chyba Ciezko jest dostac chleb tylko i wylacznie pieczony z jednej maki??? Dla przykładu podam skłąd chleba ,,Magnus" ktos kiedys chyba mowil ze jest dobry: -Maka przenna -Maka Zytnia -Śruta Pszenna -Śruta Żytnia -Śruta Sojowa -Płatki Pszenne -Płatki Zytnie -Gluten -Maka kukurydziana -Słonecznik -Sól -Przyprawy i regulatory [...]
Nie znam tego chleba,ale skład jest podany bardzo ogólnie tzn.,nie jest podany dokładnie ile jest % kazdego składnika i nic tam nie jest napisane,że jest to mąka razowa,lub gracham czyli wnioskuje że jest to zwykły chleb z dodatkami.Ja kupuje w sklepie chleb żytni razowy składający się w 80% z mąki żytniej razowej i w 20% z mąki żytniej [...]
Zgadza się. Niektórz producenci chleb barwią karmelem, dlatego trzeba zwracać uwagę na skład. Ja np. kupuję chleb o takim składzie: mąka żytnia, drożdże, sól i jakieś ziarno (soja, słonecznik). proteinki, proteinki... dla chłopczyka i dziewczynki
Figi nie są kalmerlizowane, ale ich IG jest wysokie niestety... dlatego powinno się je jeść w połączeniu z innymi suszonymi owocami np. morelami. Karmelizowane są suszone śliwki (są w jakimś syropie) i dlatego lepiej ich unikać. Znalazłam IG mąki z amarantusa, ale niestety w połączeniu z białą mąką i dlatego jest bardzo wysokie... Mąkę z [...]
[...] na dłużej :)) Chciałabym poznać Wasze osiągnięcia na MM, tzn. ile udało Wam się zrzucić kg i w jakim czasie? I jeszcze jedno: Bardzo lubię taki fajny chlebek firmy Mastemacher - żytni pełnoziarnisty, skład: rozdrobnione ziarno żytnie, mąka żytnia, mąka pszenna, woda, sól , drożdże. Czy to jest dobry chleb (pewnie nie, ale wolę spytać)??? Ivonne
[...] jest dozwolony, ktos juz pisał na forum o chlebku firmy "Bednarz", ma on grubo mielone ziarno zyta, łamane żyto,i ziarenka typu jeczmien, pszenica(ale nie mąka) i robiony jest na zakwasie. Mysle,ze ze wszystkich które widziałam jest najbardziej dozwolony. Wczesniej piekłam sama, ale teraz nie mam za duzo czasu. Spróbuje i z [...]
[...] a ilością insuliny we krwi. Dieta węglowodanowa, zwłaszcza węglowodany proste w rodzaju cukru, miodu, mleka i owoców, zawierające glukozę i węglowodany rafinowane jak np. mąka, biały ryż i skrobia kartoflana, które, łatwo wchłaniając się w jelitach szybko przerabiane są na glukozę, wymagają dużej ilości insuliny. z drugiej zaś strony, białka i [...]