Krewetki na ostro z makaronem maslo 5gr olej kokosowy(niekoniecznie) papryczka kalapeno lub chilli(wedlug uznania,ja dalam troche) sos sojowy czosnek szpinak i papryka zolta lub czerwona(nie koniecznie) makaron brazowy,lub durum,jak kto woli. sok z cytryny lub limonki i swieza kolendra lub natka do posypania. Makaron gotujemy wedlug instrukcji. W [...]
[...] -moździerz -40 g masła -1 ząbek czosnku -ŚWIEŻY rozmaryn (ja daję dużo) -1/4 łyżeczki soli W moździerzu rozgniatamy rozmaryn jak najmocniej, by uwolnił swój aromat. Wrzucamy masło, sól, wyciskamy czosnek i ucieramy wszystko razem. Następnie wkładamy na kilka minut do lodówki. Gotowe. :-) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/212d2e435a554fd9b8665dab9ae0087f.JPG
[...] ŚMIETANA18% MASŁO KLAROWANE SPOSÓB WYKONANIA: Dorsza wymoczyć,pokroić w kawałki posOlić,popieprzyć ,skropić cytryną-zostawić na 2h. w lodówce. Na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną cebulę,pokrojone w kostkę pomidory,natkę pietruszi i selerę,paprykę,startą na tarce cukinię -doprawić do smaku,prażyć z 15 min. Do naczynia [...]
[...] - ziemniaki - indor (może być inne mięcho) - warzywa: brokuł, cukinia, pomidor - przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, majeranek (mogą być inne wedle uznania i do smaku) - masło Jak: Seler i ziemniaki kroimy w podobnej grubości plastry (tak pomiędzy 0,5 a 1cm). Mięcho rozbijamy i kroimy w paski. Brokuła rozdrabniamy na małe różyczki, cukinia i [...]
[...] szpinakowo-szafranowym z frytkami selerowymi Co: - halibut (mi udało się w rybnym świeżego kupić) - szpinak - seler - sos sojowy (w oryginale był rybny) - olej kokosowy - masło - czosnek ok. 3-4 ząbków - szafran, szczypiorek, sól i pieprz - łyżeczka oliwy - mąka z ciecierzycy (lub inna mąka) Jak: Halibuta opłukujemy i suszymy, nacieramy solą i [...]
[...] cynamonu (w zależności jak go kochamy};-)) olejek pomarańczowy Płynna czekolada 100g czekolada gorzka (np. ja użyłam 75%, bo w kaufie nie mieli akurat lindta 90%) 50g masło extra 1x średnia pomarańcza Polecane dodatki: 30g orzechy laskowe całe 30g rodzynki suszone + jeżeli ktoś chce można oczywiście dodać odżywkę czekoladową - 50-60g. Ja [...]
Przepis ponoc francuski i fancy, zaczerpniety z mini ksiazki kucharskiej dolaczonej do robota kuchennego i zmodyfikowany: `Suflet` jajeczno-szparagowy Przpis na 6 malych porcji (ale to zalezy kto ile lubi i moze zjesc) 300 gram gotowanych szparagow ze sloika (takich konserwowanych solom) 100 gram chleba nasaczonego woda ze szparagow (ja uzywam [...]
[...] nogi, uszy. Nożem robimy zagłębienia- wełna baranka/owcy. Robimy oczy i usta,nos, rogi(jeśli to baran :-D). Przyozdabiamy wstążeczką, bukszpanem itp. Gotowe :-) Ps.Jeśli masło zacznie się topić to przerywamy na chwilę pracę, wstawiamy baranka do lodówki aż trochę stwardnieje. Wykonanie baranka może wydawać się trudne, ale wcale tak nie jest. [...]
Omlet z bobem Co potrzeba: -100g ugotowanego bobu -2 jajka -2 łyżki mleka -10g masło klarowane -sól, pieprz Co robimy: Roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą i pieprzem, dodajemy bób i smażymy na klarowanym maśle, na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlecik lekko się zetnie możemy przewrócic go łopatką na drugą stornę, albo złożyc na pół i jeszcze [...]
[...] a) filety z cyca indyczego (może być kurzy, ew. plasterki polędwicy wieprzowej, bo wołowej szkoda %-)) b) awokado c) grzyby - dowolne d) jajo e) boczek w plasterkach f) masło/smalec g) czosnek i inne przyprawy Będziemy też potrzebować folii aluminiowej, blendera/melaksera i być może foliowego worka (to dla ofiar - jak ja) Cycki rozbijamy [...]
[...] w kostkę i upiec (dla hokkaido ok. 40 minut w 180-200 st. C - ten typ można piec i jeść ze skórą). Upieczoną dynię zmiksować w misce z pozostałymi miękkimi składnikami (masło, maślanka, jaja). W drugiej misce połączyć sypkie: mąka, soda, odżywka, przyprawy. Na koniec połączyłam obie miski. Masę przelać do keksówki i piec wg oryginału [...]
[...] do popisu. Ja zjadłam z sałatką i bardzo polecam tym, którzy lubią pikantne smaczki, a przy okazji chcą odpocząć od mięska ;-) Wrzucam skład z rozpiski, jest tu wliczone masło, które użyłam do smażenia. Przy dobrej patelni, więcej nie trzeba. Smacznego :-) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/844a72a0a30a473bbd931b9d64568815.png [...]
[...] na około 40 pierogów: • 300 g mąki pszennej • szczypta soli • 200 ml gorącej wody • 30 g masła Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 [...]