Dzięki za uwagi. Przeliczyłem zapotrzebowanie na podstawie artykułu http://www.sfd.pl/-t276436.html Wyszło: 2724kcal Współczynnik redukcji przyjąłem na poziomie 20% co mi daje ok. 2180kcal więc mogę zaokrąglić do 2200kcal. Makroskładniki: - białko: 170g -> 680kcal - węgle: 270g -> 1080kcal - tłuszcze: 50g -> 446kcal Zmieniony przez - toomekb w [...]
Miałem stała kaloryke w każdy dzień. Posiłki też zawsze miały stała kaloryke. Jedynie makroskładniki bywały różnie. Np 4 jajka i papryka kontra 3 jajka i kromka pieczywa. Miało się zgadzać na przestrzeni tygodnia. Nikt nie wynikał kiedy jest dzień treningowy, żeby np. wegli dołożyć. U mnie i tak by to nic nie dało bo grafik chaotyczny miałem.
Gdyby spytać osoby doświadczone o to, co jest pierwszym krokiem układania diety, to większość z nich odpowiedziałaby z pełnym przekonaniem, że jest to prawidłowe wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego, czyli ilości kalorii jaką organizm nasz potrzebuje aby normalnie funkcjonować i w zależności od naszego celu budować masę mięśniową lub redukować [...]
W obecnych czasach dążenie do idealnej sylwetki i zdrowia jest istotne dla wielu z nas. Stało się to wręcz modą. Wszyscy chcą odżywiać się zdrowo, trenować w najlepszych klubach i stosować najlepsze suplementy. Obecna technologia ułatwia nam to w znacznym stopniu. Powstała masa różnego rodzaju kalkulatorów, które wyliczą za nas zapotrzebowanie [...]
Kontrola kalorii i makroskładników diety jest podstawą później uzyskanych efektów sylwetkowych. Z tego też względu zdecydowanie warto zwracać uwagę na to, co, kiedy i ile spożywamy. Wiele osób zaczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą zdrowia zastanawia się nad tym, w jaki sposób można kontrolować kalorie i makroskładniki w [...]
Ok. kilogram bananów to niedorzeczny pomysł. Jeśli decydujesz się na tzw. ,,świniomasę''to musisz być również świadomy tego, że w głównej mierze będziesz obrastał w tkankę tłuszczową, a tym samym zaburzysz parametry metaboliczne. Finalnie okaże się, że mięśni zbudowałeś niewiele, a fatu sporo.. wydaje mi się, że kształtowanie sylwetki polega na [...]
Ok. kilogram bananów to niedorzeczny pomysł. Jeśli decydujesz się na tzw. ,,świniomasę''to musisz być również świadomy tego, że w głównej mierze będziesz obrastał w tkankę tłuszczową, a tym samym zaburzysz parametry metaboliczne. Finalnie okaże się, że mięśni zbudowałeś niewiele, a fatu sporo.. wydaje mi się, że kształtowanie sylwetki polega na [...]
Wszystko jest istotne, czyli ogół diety. Każdy aspekt przekłada się na ogólny efekt. Bez wątpienia nie można uogólniać, że tylko kalorie i makroskładniki mają znaczenie.
Tutaj możesz przeczytać o podstawach: https://potreningu.pl/articles/290/jak-zabrac-sie-za-ukladanie-diety Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, jeżeli masa to dodajesz Ok 300 kcal http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w [...]
jw poczytaj kilka artykułów o podstawach, rozłóż makroskładniki mniej wiecej równomiernie i nie smaż na oliwie z oliwek !na oliwie można smażyć bez obaw , krótko i w niskich temperaturach. Śmiało można używać oliwy do jajecznicy , jajek sadzonych , ryby , delikatnych mięs nie wymagających długich obróbek cieplnych
wejdz na 2000kcal, w tym min. 100g ww i rowniez min 1g/kgmc tluszczu. zrob sobie pomiary ciala rano na czczo, zapisz je i za 2 tygodnie powtorz pomiary. w zaleznosci od efektow bedziesz korygowac makroskladniki Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-29 14:57:36
No z makroskładnika zamulającego matabolizm na makroskładniki nakręcające matabolizm. Tą minimalną ilośc tłuszczy ok 0,8g kmc zostawię. Co sugerujesz? Co zrobić, żeby ruszyć dalej z progresem? Pierwszy raz mam taką sytuację nie wiem co robić, chyba się zestarzałem a moja przemiana materii razem ze mną...
Makroskładniki, kalorie i ogólnie produkty w diecie wyglądają dobrze. Pozostaje już tylko obserwacja obwodów ciała co 1-2 tygodnie i na podstawie ich zmian korygowanie kalorii lub zwiększanie aktywności. Redukować warto jak najniżej z poziomem tkanki tłuszczowej. Np. 12-13%.
Witaj! Posłuchaj pierwsze co mi się rzuciło w oczy to makroskładniki, jeżeli robisz rekompozycję to zmień parametry diety, Twoje zapotrzebowanie wacha się od 3000-3300 kcal, ale to tylko odnosić, napewno tłuszcze powinny wynosić maximum 100g, a węglowodanów powinno być zdecydowanie więcej. Rozłożyłbym to tak: B: 190g - co daje w przybliżeniu 25% [...]
A takie makroskladniki są ok? Bo przechodziłem mnóstwo diet i każdy mówi co innego. I co sądzicie o nabiale? Nie ukrywam że bardzo lubię serki wiejskie, twarogi i jogurty. Pewien dietetyk kazał mi kupować odtkuszczone ale tłuszcz uzupełniać orzechami
Witam wszystkich, Płeć : facet Wiek : 30 Waga : ~78 kg Wzrost : 176 cm Cel treningowy : obecnie redukcja, całościowo: pozbycie się nadmiaru tłuszczu i zbudowanie siły oraz sylwetki Staż treningowy na siłowni : siłownia ca. 2 lata, wcześniej trening domatora przez jakiś rok - 1.5 roku Uprawiane inne sporty : raz w tygodniu interwały i stretching [...]