[...] podlega obróbce termicznej (gotowanie). Zrównoważona dieta obniża indeks glikemiczny. Na przykład, w przypadku spaghetti spożytego oddzielnie wynosi on 65. Jeśli jednak makaron jest częścią zbilansowanego posiłku, jego IG spada do 30. Obecność tłuszczów i białka wydłuża czas pasażu jelitowego. Wchłanianie „złego" węglowodanu powoduje [...]
Przeglądając forum widzę, że jednym z najczęściej wałkowanych tematów jest kwestia gainerów. Nie mówię już tutaj nawet o początkujących małolatach, którzy uważają wiaderko gainera za środek gwarantujący im 50 cm w łapie, ale także o doświadczonych forumowiczach polecających na lewo i prawo tą odżywkę jako uzupełnienie diety. Osobiście zaś uważam [...]
[...] przede wszystkim usuwanie toksyn z organizmu, reguluje trawienie pokarmów. Dziennie powinniśmy spożywać 20-30g błonnika. Produkty bogate w węglowodany: - kasza, - ryż, - makaron, - pieczywo pełnoziarniste, - owoce. Tłuszcze Tłuszcze, podobnie jak węglowodany, stanowią dla nas paliwo. Jednak ich spożycie zazwyczaj jest słabiej tolerowane niż [...]
Moim zdaniem makaron z pszenicy durum jest dużo lepszy. Makaron ryżowy jest dużo bardziej przetworzony a co za tym idzie ma wiekszy indeks glikemiczny, czego nie moznba powiedziec o makaronie z pszenicy durum. Wybieraj więc makarony z pszenicy durum lub makarony z mąki razowej Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2007-08-14 21:21:42