[...] dużym stopniu wypełnimy trzy wyżej wymienione warunki wypracowania dobrej formy. 1. Bezboleśnie Zmorą sportowców-amatorów wracających do ćwiczeń po wakacjach są popularne zakwasy, czyli opóźniona bolesność mięśni powodowana mikrouszkodzeniami mięśni szkieletowych wynikającymi z treningu. Nie da się jej wyeliminować całkowicie, jednak [...]
Wszędzie widze opinie że orzechy włoskie są lepsze od laskowych. Właściwie sądze, że większość głosi takie tezy opierając się na intuicji itd. Postanowiłem zrobić porównanie wartości orzechów laskowych i włoskich. 1. Białko - w zasadzie po równo 2. Wartość energetyczna - wyższą mają włoskie 3. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - czyli najzdrowsze [...]
[...] kwasów tłuszczowych. Spróbujmy się przyjżeć drugiej stronie medalu, czyli diecie bez węglowodanów. Otóż przy niedoborze węglowodanów i dostarczaniu dużej ilości tłuszczu kwasy tłuszczowe nie wchodza na drogę pełnego spalania i zaczynają się gromadzic przed mitochondriami. Związki tłuszczowe, które nie weszły na drogę pełnego spalania (tzw. [...]
[...] uznawanych za istotne dla organizmu ludzkiego. O aminokwasach mówimy jako o budowlanych cegiełkach tkanek organizmu. Dziesięć z nich jest znanych jako podstawowe aminokwasy muszą być one dostarczone organizmowi w pożywianiu, aby wystąpił rozwój. Pozostałe dwanaście jest wytwarzanych w organizmie. Produkty zawierające białko są uszeregowane [...]
[...] zachodzi we wszystkich komórkach jądrzastych, lecz głównie w wątrobie (60–70%) i w jelitach (15%). Endogenny cholesterol syntetyzowany jest z tego samego źródła, co kwasy tłuszczowe, czyli z acetylo-CoA. Cholesterol egzogenny pochodzi z diety, przy czym zazwyczaj dzienne spożycie utrzymuje się w granicach 0,5–1g. Występuje obficie w [...]
[...] na redukcje, co dobre dla ektomorfika nie jest dobre dla endomorfika, etc. Na początku musimy pamiętać ze nie ma czegoś takiego jak niezbędne węglowodany ,są niezbędne kwasy tłuszczowe, niezbędne są białka( minimum dla osób nie trenujących ,prowadzących siedzący tryb życia to 1g na kg wagi ciała) .Ale tak naprawdę aby żyć nie potrzebujemy [...]
[...] wędrują na talerz kulturysty. Ryby posiadają wartościowe białko, którego ilość waha się w granicach 6-19g/100g w zależności od gatunku ryby. Białko to zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (niezbędne), które są konieczne do budowy tkanek. Istotnym jest, że przyswajalność białka ryb wynosi do 97%, więc zawarta w porcji ryby ilość białka niemal w [...]
[...] tlenowe. Procesy tlenowe mogą być bardzo długotrwałe ponieważ zależą tylko od ilość substratu energetycznego, zużywanego w procesie utleniania (glikogen, kwas mlekowy, wolne kwasy tłuszczowe). Substancji tych zaczyna brakować dopiero po długotrwałym, wyczerpującym wysiłku. Istotną rolę w zapewnieniu odpowiedniej ich ilości odgrywa stosowanie [...]
[...] ich wartość, utrudnia trawienie, sprzyja otyłości. Pamiętaj o rybach. Staraj się zwiększyć ich ilość w swojej diecie. Ryby w porównaniu z mięsem zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają na zmniejszenie poziomu we krwi cholesterolu i tri-acylogliceroli, wykazują działanie hamujące rozwój nowotworów, osłabiają reakcje [...]
[...] 700 kcal na porcję jedynie 6 g cukru - zawiera aż 60 g białka i 11000mg BCAA w jednej porcji. - Drastycznie wysoka zawartość antykatabolicznej L-glutaminy. - Wzbogacony w kwasy tłuszczowe Omega3 - Specjalna formuła Time release. - Dobra rozpuszczalność rozpuszczalny - Bez aspartamu. Sposób użycia: 1-2 porcje dziennie; 1 porcja - 5 miarek [...]
[...] dolegliwości żołądkowe. Zawiera witaminy A, E, B, dużo potasu, selenu, magnezu, żelaza, sodu, wapnia, miedzi, fosforu, siarki, cynku. W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające miażdżycy. W Ameryce Południowej, gdzie kukurydza jest podstawowym składnikiem pożywienia, choroby serca są rzadkie. Selen zawarty w [...]
[...] ok. 16 g oleju rybiego, to znaczy, że musi on mieć dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne. Bingo! Dziś kardiolodzy powszechnie podpisują się pod stwierdzeniem, że kwasy omega-3 z oleju ryb zmniejszają ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia o blisko 30 proc. To naprawdę jest niebagatelny wynik. Jeśli więc w Twojej rodzinie [...]
[...] 2. Wybieraj chude wędliny dobrej jakości, a z mięs - drób i cielęcinę. Dwa razy w tygodniu jadaj ryby, szczególnie morskie, tłuste. Zawarte w tłuszczu rybnym nienasycone kwasy tłuszczowe typu Omega-3 zmniejszają krzepliwość krwi, obniżają ciśnienie, polepszają elastyczność naczyń krwionośnych. 3. Jedz, co najmniej pół kilograma owoców i [...]
[...] być przechowywana trzy lata, natomiast po otwarciu - trzy miesiące. OLIWA a ZDROWIE !! Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN - z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy [...]
[...] krwionośnych - Podwyższa poziomu HDL (dobrego) cholesterolu, i obniża poziom szkodliwych tłuszczów - Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi - Zapobiega arytmii serca Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 są ważne dla organizmu, ponieważ powstają z nich substancje (prostaglandyny) regulujące pracę układu krążenia, systemu odpornociowego i gospodarkę [...]
[...] czyli: Oliwy z oliwek Extra Virgin, olej lniany, olej winogronowy oraz tłuszcz pochodzący z ryb (tran, ryby tłuste), który jest źródłem NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) - omega3, których zwykle brakuje w każdej diecie. NNKT znajdują się w tłustych rybach oraz w tranie - tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb i wielorybów. Inne [...]
[...] krwionośnych - Podwyższa poziomu HDL (dobrego) cholesterolu, i obniża poziom szkodliwych tłuszczów - Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi - Zapobiega arytmii serca Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 są ważne dla organizmu, ponieważ powstają z nich substancje (prostaglandyny) regulujące pracę układu krążenia, systemu odpornociowego i gospodarkę [...]
[...] tluszcze wystepuja w miesie,wedlinach,jajach oraz w pelnotlustych produktach z mleka(mleko,maslo,smietana,ser),ale także w oleju palmowym i kokosach. Jednonasycone kwasy tluszczowe znajduja się glownie w oliwie z oliwek,tluszczu gesim i kaczym,w tym w wątróbkach z zarżniętych gęsi Wielonasycone kwasy tluszczowe spotkamy w olejach z [...]