Strongbart, oczywiście krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT nie wymagają nośnika karnitynowego. Karnityna przewozi tylko kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach (najobficiej wystepujące w pokarmie i organizmie). Oczywiście związki polifenolowe hamują proces estryfikacji. Rolę odgrywaja tutaj: 1. flawonole (hamują wytwarzanie aldyhydu [...]
Papaj, do komórek tłuszczowych trafiają wolne kwasy tłuszczowe, które są tutaj estryfikowane - przez powstający z glukozy glicerolo-3-fosforan - do tłuszczów zapasowych, czyli triglicerydów. Przy diecie niskowęglowodanowej, kiedy nie dochodzi do znaczniejszego wzrostu poziomu insuliny, same kwasy tłuszczowe stymulują swój transport do komórek [...]
[...] między sobą pod względem zawartości innych składników, m.in. tłuszczu i cholesterolu. Takie różnice obserwujemy w przypadku mięsa i ryb. Mięso zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu w surowicy krwi i sprzyjają powstawaniu choroby niedokrwiennej serca. Natomiast ryby, przede wszystkim morskie [...]
[...] częściowo kumulujemy szkody wyrządzone przez oksydację. Jedną z najważniejszych tkanek, jakie jej ulegają jest komponent tłuszczowy - lipid, a szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które jełczeją. Ulegają także glikacji, w przemyśle spożywczym nazywa się to karmelizacją. Tak właśnie robi się karmel. Więc starzejąc się jełczejemy i [...]
[...] ich dostawy. W następstwie różnych przystosowań metabolicznych, prowadzących na-wet do poważnej odporności tkanek na insulinę, komórki tłuszczowe uwalniają wówczas łatwiej kwasy tłuszczowe i w ten sposób tłuszcze spożywcze łatwiej się spalają. Ten nowy stan równowagi odpowiada utrzymującej się nadwadze. Przybiera-nie na wadze wskutek tłustej [...]
Masełko Masło Jest uznawane za najszlachetniejszy tłuszcz zwierzęcy. Jego wysoka wartość odżywcza wynika m.in. z dużej zawartości NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych: linolowego, linolenowego i arachidowego). NNKT nie są wytwarzane przez organizm człowieka - muszą być dostarczane razem z pożywieniem. Skład masła ulega zmianom [...]
[...] ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadaja się w temacie zdrowej diety. Otóż procesy [...]
[...] producent 2x na dzień aeroby ??? Chyba Veronko przesadzasz!!! Kawa przed aerobami 30 minut (lub w to miejsce dawka ECA) jest dobrym pomysłem. Szybciej we krwi znajda sie wolne kwasy tłuszczowe i organizm podczas wysilku tlenowego chetnie je spali. ...Thermogenics investigator... ...Jesus Christ forgave the bastards. But I can't. I hate them....
[...] kwestii chociażby preferencji niektórych tkanek jeśli chodzi o substraty energetyczne wynikające np z budowy (brak mitochondrium - spróbuj zafundować erytrocytom jako paliwo kwasy tłuszczowe a zobaczysz czy są dla nich energetycznie korzystniejsze niż glukoza...), czy dostępność tlenu... Nikt nie polemizuje z tym iż kwasy tłuszczowe stanowią [...]
[...] (komórki tłuszczowe) poprzez aktywację receptorów beta-androgennych na adipocytach (komórkach tłuszczowych). Zwiększa to lipolizę – czyli rozkład trójglicerydów na wolne kwasy tłuszczowe. Tren następnie wiąże się z receptorami androgenowymi na tych nowo uwolnionych wolnych kwasach tłuszczowych wewnątrz tych komórek, uwalniając je do krążenia, [...]
[...] do budowy hormonów, enzymów i barwników. Nadmiar aminokwasów ulega w wątrobie dezaminacji (odłączenie grupy aminowej -NH2 od aminokwasu) i przemianie na glukozę lub ketokwasy, które z kolei mogą być utlenione do CO2 i H2O z wyzwoleniem energii, lub też zamienione na tłuszcz. czyli aminki; -Mogą zostać użyte do syntezy innych białek -Mogą być [...]
[...] mi dlaczego w większości książek na temat odżywiania (szczególnie w tych nowszych), m.in. w Bromatologii, Normach żywienia Ziemlańskiego i Jarosza, czy w Gawęckim, kwasy tłuszczowe EPA i DHA powinny stanowić ok. 200mg/ dzień oraz kwas a-linolenowy ok. 2g/ dzień? Nie uważacie, że dawki EPA i DHA jakie podajecie są za duże? Wiadomo, że [...]
[...] ilość glikogenu jest zmagazynowana w mięśniach, poza tym rozkładany jest też glikogen znajdujący się w wątrobie. Ten zapas energii wystarcza na około 1 godzinę wysiłku. c) kwasy tłuszczowe, są wykorzystywane jako źródło energii podczas dłuższego (kilku-kilkunastogodzinnego) wysiłku. wysilek malo intensywny,przy srednim tetnie' Czas od [...]
[...] wątrobę. ( str. 207 ) Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach, powodując miażdżyce, podczas, gdy przy żywieniu tradycyjnym odpowiedzialne za to są kwasy tłuszczowe produkowane z cukrów w wątrobie ( str. 270 ) Sądzi się, że dieta owocowo-warzywna, niskotłuszczowa powoduje obniżenie cholesterolu w tkance tłuszczowej i [...]
[...] Florida 32610, USA. Diety ketogeniczne (DK) stosowane są w leczeniu epilepsji oraz zaburzeń metabolicznych. W klasycznej diecie ketogenicznej opierającej się o nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) stosunek tłuszczu do białka wynosi 4:1, z czego główny udział w puli tłuszczów stanowią NKT. Zakłada się, iż dieta ketogeniczna oparta o [...]
[...] W ten sposób jelita stają się przeładowane produktami ubocznymi ich trawienia. Ten nadmierny wzrost bakterii może być wyzwolony przez nadużywanie środków zobojętniających kwasy, obniżoną kwasowość żołądka spowodowaną starzeniem się, osłabionym systemem immunologicznym spowodowanym niedożywieniem lub złą dietą oraz zmianą środowiska [...]
[...] końcowym efekcie – poważnych chorób. DECYDUJĄCYM CZYNNIKIEM TWOJEGO ZDROWIA JEST HARMONIJNY STOSUNEK POMIĘDZY SUBSTANCJAMI KWAŚNYMI I ZASADOWYMI. Co to są kwasy i zasady? Co to są substancje kwaśne, a co to są substancje zasadowe? W potocznym rozumieniu słowo „kwaśny” kojarzy się z octem, kwaszonymi [...]
Ja wam powiem, że teraz żeby nie zachorować to przynajmniej dwa razy w tygodniu jem tłustego łososia (wit D, kwasy tłuszczowe) i na razie jest elegancko. No ładną bez, ale do ładnych nie mam dostępu cały czas. Jeszcze sześciopaka na brzuchu nie widać, więc aż tyle się ich nie garnie.
Ja wam powiem, że teraz żeby nie zachorować to przynajmniej dwa razy w tygodniu jem tłustego łososia (wit D, kwasy tłuszczowe) i na razie jest elegancko. No ładną bez, ale do ładnych nie mam dostępu cały czas. Jeszcze sześciopaka na brzuchu nie widać, więc aż tyle się ich nie garnie. na też witaminy tran plus specyfiki od naszego alchemika do tego [...]