[...] tym względem go zachwalało. Olej ten zawiera podobnie jak olej z orzecha włoskiego zawiera około 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych plus 5% to wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Wytwarza się go z ziaren ostu kolorowego, którego to płatki kwiatów były stosowane do farbowania tkanin. Jego cena jest w miarę przystępna płaciłem za niego [...]
moje zapotrzebowanie kaloryczne TDEE= 3140 kcal suplementacja : tcm 5g(trec) rano i na noc lub po treningu 3g mono w odzywce l-carnityna przed treningiem 2 kaps muslce up protein (actilab) 50g po treningu Zawartość jednej porcji 50g zaw: Wartość energetyczna 193kcal Białko 35g Węglowodany 6,5g [...]
[...] oraz przez posiłki bogate w białko i ubogie w cukry. Zwiększa glikemię poprzez uwalnianie glukozy z glikogenu wątrobowego .Bierze udział w przemianie tłuszczów- uwalniania kwasy tłuszczowe i je utlenia, a w przemianie białek-nasila glukoneogeneze. Nie mniej ważnym hormonem jest kortyzol, który wywiera szeroki wpływ na metabolizm (hormon [...]
Wartość energetyczna 1340 kJ / 320 kcal Białko 2,3 g Węglowodany 0,4 g w tym cukry 0,4 g Tłuszcze 35 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone 18 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8 g w tym: Omega-3 2 g Omega-6 6 g Stanol roślinny 6,7 g Błonnik pokarmowy 0 g Sód 0,4 g Wit. E 8 mg (67% RDA*) Wit. A (retinol) 900 µg [...]
a wracajac do oleju rzepakowego canola czy olej kujawski, tłoczony na zimno, skład: rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tloczenia to to samo?? kwasy tluszczowe nasycone 7gr kwasy tluszczowe jednonienasycone 66gr kwasy tluszczowe wielonienasycone 27gr nadaje sie do czegos? smazenia? salatek? zrodlo o-3 ??
[...] odpowiedzialnych za zamianę cukrów w tłuszcz zapasowy. I najpierw insulina będzie szukała właśnie cukrów do utylizacji. Skoro w ich towarzystwie trafią do krwi również kwasy tłuszczowe, to cukry - w odpowiedniej ilości pójdą na potrzeby energetyczne, a kwasy tłuszczowe zostaną skierowane do magazynu energii czyli tkanki tłuszczowej. [...]
[...] podczas jełczenia tłuszczów to hydroliza i utlenianie zwane autooksydacją. Hydroliza Zmiany hydrolityczne, w wyniku których zostają uwolnione krótkołańcuchowe wolne kwasy tłuszczowe powodujące pojawienie się obcego, jełkiego zapachu, nazywa się jełkością hydrolityczną. Kwasy linolowy i linolenowy uwalniane w procesie hydrolizy powodują [...]
[...] i metabolizm aminokwasów. Uzupełniając straty białka mogących mieć zastosowanie w odnowie żywieniowej po treningach zaliczamy także preparaty zawierające wolne aminokwasy i krótkie peptydy, których główną zaletą jest szybkie wchłanianie. Wyczerpujące treningi zwiększają zapotrzebowanie na aminokwasy energodajne jak alanina, leucyna i [...]
Olej kokosowy jak najbardziej może stanowić źródło tłuszczów w diecie. Zawiera on nasycone kwasy tłuszczowe, które również są istotne w celu prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Np. w regulowaniu gospodarki hormonalnej i produkcji testosteronu. Z tego też względu, należy zwrócić uwagę na proporcje kwasów tłuszczowych w naszej diecie. W [...]
[...] z Ameryki Środkowej, uprawiali go już Aztekowie. Dziś znanych jest blisko 20 odmian awokado nazywanego inaczej smaczliwką. Działa odmładzająco, zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, witaminy A i E zapobiegające zmianom nowotworowym, cenne również dla wyglądu skóry i włosów, a także potas regulujący [...]
Nie jestem marek ale może postaram sie odpowiedzieć. W/g Mnie zalezy to od treningu przedewszystkim - trening siłowy o sporej intensywności spala przeważnie wolne kwasy tłuszczowe zwłaszcza jak wysiłek jest beztelnowy, więc spalanie glikogenu jest stosunkowo niskie, jesli chodzi o np aeroby - gdzie głownym paliwem jest glikogen. Więc jak widzisz [...]
[...] to! Kazdy je weglowodany i jest OK. Jednak chodzi o wzrost miesni. Wiadomo ze rozrastaja sie glownie wlokna szybkokurczliwe, a w tym procesie substratem ENERGETYCZNYM sa kwasy tluszczowe(poza tym zasilaja podstawowy metabloizm, jak np utrzymanie temperatury ciala). Weglowodany uzywane sa glownie do pracy tych wlokien i sys nerwowego. ( sa [...]
[...] role w procesie wzrostu miesni. Skoro jakies badania (ktorych teraz szukam na necie a wczesnie mialem w gazecie) mowia ze do syntezy szybkokurczliwych organizm preferuje kwasy tluszczowe, to warto jakies dodac do diety. wiadomo jaki jest problem z tluszczami: trudno je "wyciagnac z magazynu". Mozna sie ratowac zewnetrznymi lub czyms [...]
[...] ułatwia przesuwanie się treści pokarmowej do dalszych odcinków jelita. Lipaza trzustkowa hydrolizuje wiązania estrowe w triglicerydach i powstają 2-monoglicerydy oraz wolne kwasy tłuszczowe. W soku trzustkowym znajdują się również: fosfolipaza i esteraza karboksylowa, które rozbijają tłuszcze na mniejsze cząsteczki. W jelicie cienkim działa [...]
Wartość energetyczna 1340 kJ / 320 kcal Białko 2,3 g Węglowodany 0,4 g w tym cukry 0,4 g Tłuszcze 35 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone 18 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8 g w tym: Omega-3 2 g Omega-6 6 g Stanol roślinny 6,7 g Błonnik pokarmowy 0 g Sód 0,4 g Wit. E 8 mg (67% RDA*) Wit. A (retinol) 900 µg [...]
[...] od BB, to możesz patrzeć na jego kaloryczność z przymrużeniem oka. Przy nadmiarze organizm będzie sobie z niego produkował substraty energetyczne (glukozę), którą zamieni w kwasy tłuszczowe i upchnie niekoniecznie tam gdzie chcemy. Czy chcemy czy nie, nawet ryż zamienia się w kwasy tłuszczowe i krąży w żyłach jako np. trójglicerydy, bo to kwasy [...]
[...] aż się prosi!) nie jest to samo co zastąpienie oleju z ryby - np. olejem z ryżu czy oliwą! widzisz - w powyższych przypadkach bialko to białko a węgiel to węgiel niestety kwasy tłuszczowe to nie kwasy tłuszczowe! chyba nie muszę pisać że są 3 rodzaje głowne nasycony jednonienasycony tj. 09 wielonienasycony tj. 03 + 06 teraz sobie pownikaj jaki [...]
[...] znajdziemy przy każdym oleju czy margarynie (bez sztucznie dodawanych witamin). Wśród niezbędnych składników pokarmowych w nich zawartych, wyjątkami będą jedynie witamina E, kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3, przy czym te ostatnie w znaczących ilościach występują tylko w oleju lnianym, rzepakowym i sojowym. Dodatek (ale bardzo ważny dodatek) [...]
[...] to głównie długość łańcucha ma znaczenie. Zemulgowany przez żółć tłuszcz, poddawany jest działaniu lipazy trzustkowej, która w triglicerydach zawierających długołańcuchowe kwasy tłuszczowe prowadzi do hydrolizacji wiązań estrowych, powstają monoglicerydy i wolne kwasy tłuszczowe. Sok trzustkowy zawiera esterazę karboksylową rozkładającą estry [...]