Przeglądając forum widzę, że jednym z najczęściej wałkowanych tematów jest kwestia gainerów. Nie mówię już tutaj nawet o początkujących małolatach, którzy uważają wiaderko gainera za środek gwarantujący im 50 cm w łapie, ale także o doświadczonych forumowiczach polecających na lewo i prawo tą odżywkę jako uzupełnienie diety. Osobiście zaś uważam [...]
[...] będzie w biegu jak dobrze posmarowany, równo pracujący silnik 10 zdrowych i pełnoziarnistych produktów, które powinny znaleźć się na twoim taletzu: otręby pszenne, makaron pełnoziarnisty, chleb żytni, ciemny ryz, płatki owsiane, suszone przoskwinie i śliwki, płatki pszenne, warzywa strączkowe, kiełki i soja. Artykuł z "Runner's World" Jesień 2007
Witam. Zaczne od tego ze wkoncu jestem zmotywowany do systematycznych treningow, przestrzegania dietey, nawet fajek juz nie pale miesiac koniec z niezdrowym trybem zycia, koniec! Od miesiaca chodze na silownie pierwszys tydzien taki na rozruch bez konkretnego planu, kolejne 3 taki plan jaki przedstawie ponizej. 3 tygodnie takze jem mnie wiecej [...]
[...] kasze jaglaną (ona ma akurat wysoki IG, ale jest b. zdrowa), jęczmienna, płatki owsiane, orkiszowe, żytnie, mąka żytnia, otręby itp. ‒ sporo warzyw: sezonowe i mrożone, kiełki i zioła, warzywa strączkowe, ‒ owoce w sensowych ilościach: głównie jabłka, gruszki, pomarańcze, grejpfruty, również banany, ‒ mięso: kurczak, indyk, polędwica [...]
[...] Ponieważ brak magnezu może być przyczyną skurczu łydek, należy dbać o prawidłową zawartość magnezu w diecie. Jest to możliwe dzięki spożywaniu bogatego w magnez pożywienia (kiełki pszenicy, otręby, kakao, siemię lniane, orzechy, proso, ryż i ryby) lub przyjmowaniu preparatów magnezu. Środki dostępne bez recepty, stosowane w kurczach mięśni [...]
[...] zawierają również pestki dyni i słonecznika (ok. 13-20 mg w 100 g), które są doskonałą przekąską mogącą zastąpić na przykład niezdrowe chipsy. Dobre źródło cynku to także kiełki pszenicy, grzyby, drożdże piwne, ryby, mięso drobiowe, zwłaszcza z indyka, jajka i pieczywo z pełnego przemiału ziarna. Warzywa i owoce są na ogół ubogie w cynk, więc [...]
[...] (z wyjątkiem witaminy E) ponieważ kumulują się one w organizmie, a ich nadmiar może prowadzić do wystąpienia objawów hiperwitaminozy. Witamina E (tokoferol). Występowanie: kiełki pszenicy, ziarna zbóż, pieczywo razowe, ryż orzechy, soja, olej słonecznikowy, pestki słonecznika, warzywa oleiste, żółtka jaj kurzych. Rola: należy do głównych [...]
[...] Świeże borówki * Obiad: o Filet z kurczaka o Sałatka z awokado i twarogiem * Kolacja: o Krewetki podsmażane z groszkiem śnieg, pędy bambusa, łyżka ryzu paraboiled i kiełki fasoli o Truskawki z serem Przekąski * Mozzarella i pomarańcza w sałatce * Mrożony jogurt z dodatkiem suszonych owoców
[...] i wybieram rzeczy bez śmieciowych dodatków. Nie liczę kalorii. Obecnie jem wg ogólnych zaleceń dietetyczki, czyli śniadania: białko + warzywa, (np: 2 jaja+boczek, sałata+kiełki, tłuszcz roślinny do polania sałaty z sokiem z cytryny) obiad: białko + warzywa, (np: sałatka z wędzonym łososiem z octem balsamico) kolacja: węgle [...]
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich [...]
[...] piernikowymi (cynamon, imbir, gałka muszkarałowa + stewia lub słodzik) lub z szynką Co lubisz jeść na obiad : 1. sałatka z suszonymi pomidorami (sałata, pomidor, papryka, kiełki, suszone pomidory, mozzarella, kukurydza) + pierś z kurczaka lub indyka 2. warzywa na patelnię + pierś z kurczaka lub indyka 3. spaghetti z makaronu razowego lub [...]
[...] uzupełnić niedobór witamin oraz minerałów na diecie redukcyjnej, dostarczając przy tym nie wiele kalorii. Wyjątkiem są tu: kukurydza, fasola biała, soja i soczewica oraz ich kiełki - dostarczają wiele energii więc powinniśmy je wliczać do bilansu diety. Na redukcji w szczególny sposób powinniśmy zadbać o zwiększone dostarczenie białka w diecie w [...]
[...] (łososie, makrele, śledzie, pstrągi, orzechy włoskie, olej rzepakowy; soja i len oraz oleje z tych produktów; typu omega-6: ziarna słonecznika, sezam, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, soja, kukurydza oraz oleje z tych produktów, niektóre margaryny (sprawdzaj etykiety)) utwardzone (uwodornione) kwasy tłuszczowe lub utwardzone [...]
[...] 4. ogranicz spożycie owoców, zawierają dużo cukrów. Zdrowsze są warzywa, zawierają dużo witamin w tym tak potrzebne nam antyutleniacze A i C oraz błonnik; 5. odkryj kiełki soi, rzodkiewki, słonecznika. Zawierają dużo witamin i łatwo przyswajalnego białka; 6. zamiast mięsa wołowego czy wieprzowego jedz więcej ryb; 7. jedz dużo [...]
[...] kaloryczność. Póki co mój dzień wygląda tak http://i46.tinypic.com/1zd2lc2.png Poza kalorycznością i tym, że uwzględniłam warzywa ( w którymś artykule było o tym by kiełki doliczać, to już wszystkie dodałam) - prosiłabym o opinię i sugestie. Ten tydzień mam regeneracyjny, dlatego w pierwszej kolejności biorę się za menu. Co do treningu [...]
[...] wychodzi dużo taniej od suplementów (tak tak, polecam usiąść z tabelkami zawartości epa i dha i kalkulatorem- pomijam fakt kilkukrotnie większej przyswajalności o-3 z ryb) - kiełki z domowej hodowli i szyszki chmielu + melisa w formie herbatek, to tez może być ważne %-) I zdjęcie moich zapasów, na najbliższe miesiące (dostałem nagrodę od SFD - za [...]
[...] aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Jej niedobór objawia się zmęczeniem, niepokojem, bezsennością, roztargnieniem i kłopotami z pamięcią, depresją. Bogate w kwas foliowy są: kiełki pszeniczne, szpinak, ziarno soi, żółtko jajek, sałata, szparagi, soczewica, brokuły, kalafior, mąka z pełnego przemiału. Wapń jest niezbędnym budulcem kości i zębów. [...]
[...] spożyte NNKT należy wzbogacić pożywienie w odpowiednią ilość witaminy E (tokoferol). Bogatym źródłem tej witaminy są produkty zbożowe zwłaszcza otrzymane z pszenicy, kiełki pszenicy, płatki owsiane oraz halibut. Dużą jej ilość zawierają także oleje, masło i margaryny, lecz ich udział w diecie jest znacznie mniejszy. Zdrowy człowiek może [...]