[...] lub enzymatycznie - przy użyciu transglutaminazy. Z tony ryb dorszowatych można otrzymać około 180 kg kolagenu, lub żelatyny. Jak poinformowała Maria Sadowska, porównywalną ilość otrzymuje się wykorzystując odpady skór bydlęcych, lub pochodzące od trzody chlewnej. Wyniki prac badaczek pozwolą na projektowanie nowych produktów z kolagenu ryb o [...]
[...] W grupie, której po szoku krwotocznym wstrzyknięto roztwór soli, zaledwie połowa zwierząt (tj. pięć) przetrwała cztery godziny. W grupie zwierząt, którym podano taką samą ilość soli razem z substancją z aloesu, przetrwało osiem szczurów na dziesięć. Obiecujące wyniki uzyskano również w doświadczeniach na szczurach, które utraciły znacznie [...]
ZIMNA WODA Duże ilości wody wypijane w ciągu dnia pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i oczyszczają organizm z toksyn. 8 szklanek schłodzonej wody do ok. 4 st. C, pomaga spalić 200 kalorii, czyli tyle, ile osoba o wadze 75 kg spala w trakcie 20 min. Biegu. Ilość spalanych kalorii zwiększa się od momentu, kiedy przyspiesza metabolizm [...]
[...] zupełnie uwodorowane, czyli tłuszcze nasycone. Chemiczna postać transizomerów różni się od pierwotnych składników na pierwszy rzut oka bardzo niewiele (zmienia się jedynie ilość i ewentualnie miejsce występowania wiązań podwójnych). Tymczasem ich właściwości chemiczne są inne: transizomery są twardsze i nie wchodzą już tak łatwo w reakcje [...]
[...] wyniku rozszerzania światła naczyń. Drugi mechanizm działa w sposób przeciwstawny. W sytuacji, gdy krwinki płytkowe stykają się z prawidłowym nabłonkiem, uwalniają one pewną ilość endoperoksydu prostaglandyny, który zastaje zużyty do budowy PGI2. Prostacyklina ta przeciwdziałać będzie agregacji krwinek płytkowych, jak i obkurczaniu się naczyń. W [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] używania nasyconych nimi artykułów. Mięso łososi pod kątem obecności PBDE przebadali ostatnio Ronald Hites z Indiana University i jego współpracownicy. Zmierzyli oni ilość PBDE w 700 próbkach mięsa łososi z całego świata - dzikich i hodowlanych. Okazało się, że - z jednym wyjątkiem - łososie hodowlane miały wiele większe stężenie związków [...]
[...] badacz. "Zazwyczaj przed wejściem w okres dojrzałości płciowej dziewczęta przybierają na wadze. Być może rosnący wówczas poziom leptyny daje organizmowi sygnał, że ilość zgromadzonej energii jest wystarczająca, by podtrzymać ewentualną ciążę" - tłumaczy Mantzoros. W przypadku wychudzenia organizmu poziom leptyny spada, więc [...]
[...] niż inne środki – mówi doktor Krzysztof Kukuła z Instytutu Kardiologii w Aninie. – To po prostu alternatywa, stosowana u chorych, którzy ze względu na ilość płytek krwi nie mogą przyjmować innego preparatu – heparyny. My hirudyny nie stosujemy, ten środek jest rozpopularyzowany głównie w USA. Lekarscy krwiopijcy [...]
[...] czerwonych, ale także orzeszki ziemne i maliny. Jest też dostępny jako preparat stosowany w chorobie wieńcowej. Resveratol może działać na wielu poziomach - zmniejsza ilość wolnych rodników, przyspiesza obumieranie nieprawidłowych komórek i obniża poziom sprzyjającego rakowi prostaty testosteronu. Naukowcy nie zachęcają do picia, które [...]
[...] aż 7 podobnych testów. Oprócz białej zastawy wykorzystano w nich żywe niebieskie naczynia oraz naczynia w kolorach pastelowych - niebieskim lub czerwonym. Okazało się, że ilość przyjmowanych przez pacjentów pokarmów (ok. 25 proc.) i płynów (ok. 30 proc.) wzrosła w okresie, gdy jedli z zastawy jaskrawo niebieskiej. Naczynia w kolorach [...]
[...] donoszonego - ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. W mieszankach takich przeciwutleniaczy było znacznie mniej. Jednak już po 48 godzinach schładzania bądź zamrożenia ilość przeciwutleniaczy znacznie się obniżała - tym bardziej, im dłużej i w niższej temperaturze mleko było przechowywane. Jeśli więc w ogóle przechowywać ściągnięty z piersi [...]
[...] przetrwanie w okresie zimy, gdy noce stawały się dłuższe i doskwierał brak pokarmu. Dlatego, mimo że dostępność pokarmu nie jest obecnie związana z porą roku, mniejsza ilość snu może być odczytywana przez organizm jako sygnał do magazynowania tłuszczu. Naukowcy zaprezentowali swoje wyniki na dorocznym spotkaniu Północno Amerykańskiego [...]
[...] aktywność fizyczną. - jeżeli odchudzałeś się pod kontrolą lekarza i uznając, że nie jest Ci już potrzebna pomoc, zaprzestałeś wizyt, a zauważasz, że waga zaczyna pokazywać większą ilość kilogramów, nie czekaj aż utyjesz dużo, zgłoś się ponownie do swojego lekarza. - poszukaj pomocy psychologa lub w grupie wsparcia, np. Kluby Puszystych.
[...] czynniki związane z ryzykiem nadciśnienia - obniża poziom związków tłuszczowych we krwi i sprzyja rozpuszczaniu skrzepów zatykających naczynia. Po drugie, jedzenie obniża ilość alkoholu wchłanianego z żołądka do krwiobiegu. W rezultacie, stężanie alkoholu we krwi rośnie wolniej i nie osiąga tak dużych wartości jak u osób pijących na czczo. [...]
[...] liczba ludzi chorujących w wyniku niezdrowego sposobu odżywiania się. Światowa Organizacja Zdrowia ocenia, że osób z nadwagą jest już ponad miliard. Jednocześnie rośnie też ilość proponowanych diet. Ostatnio promowana jest dieta Zone, która nakazuje proporcje kaloryczne w stosunku 40:30:30, odpowiednio: węglowodanów, tłuszczy i białka. Badania [...]
[...] prawdopodobne, że wśród milionów osób pijących dużo kawy jest wiele takich, które - świadomie czy nieświadomie - leczą się z depresji". OSŁABIONE KOŚCI Nadmierna ilość kawy może sprzyjać powstawaniu osteoporozy poprzez zwiększenie wydalania wapnia, co powoduje "podkradanie" tego minerału z kości. Jedne z ostatnich badań, [...]
[...] są przede wszystkim kurczaki i indyki. Ważniejszy od rodzaju mięsa jest sposób jego przygotowania. Powinno być ono jak najmniej przetworzone, czyli zawierać minimalną ilość różnych ulepszaczy i konserwantów, bo to właśnie one bywają silnymi alergenami. Dlatego uważaj, kiedy kupujesz wędliny, kiełbasy i konserwy. Dokładnie czytaj etykiety i [...]
[...] na insulinę. Wydaje się, że hydroksypropylometylceluloza nie tylko spowalnia wchłanianie tłuszczów, ale i wpływa na transport tłuszczu do tkanki tłuszczowej. Zbyt duża ilość tłuszczu we krwi może uszkadzać komórki wątroby, serca lub trzustki - w tym ostatnim przypadku może dojść do cukrzycy. Skuteczność HPMC musi być jeszcze potwierdzona [...]
[...] słabi i chorzy odzyskiwali po nim siły. Szpinak rzeczywiście warto jeść i to niekoniecznie z powodu dużej zawartości żelaza. Jest bardzo słabo przyswajalne, ale za to duża ilość chlorofilu działa krwiotwórczo. Zawiera też beta - karoten, kwas foliowy, potas, magnez, mangan, miedź, fosfor i mangan, a także antyrakową luteinę. Niestety, jest [...]