Przepraszam, że Wam tak truję, ale mam jeszcze pytanko: Jeżeli chodzi o pieczenie lub gotowanie, to przeczytałem gdzieś, że nie należy jeść nic gorącego, bo ig wzrasta. Nie bardzo rozumiem, jak to się ma do tego, że surowy groch ma niższe ig od ugotowanego. Jeżeli poczekam, aż wystygnie, to będzie taki sam ig, jak np. przed ugotowaniem?
Ja osobiście bardzo lubie. Chleb + jajko + pomidor + oliwa. Tylko chleb z pewnego źródła i dobrej jakości. Na IG wpływa gotowanie (im dłużej tym większe) i tłuszcz oraz warzywa (dodatkowe produkty obniżają).
Tu nie chodzi o to czy będzie szło czy nie będzie szło, popatrz w innej perpektywnie czy będzie zdrowo czy raczej nie. Smaż ok ale od czasu do czasu stawiaj na pieczenie gotowanie parownie
Tu daje 2 inne http://www.gotujmy.pl/tortilla---przepis-podstawowy-,przepisy,31007.html http://gotowanie.onet.pl/19952,0,1,ciasto_na_tortille,ksiazka_przepis.html [...]
[...] IG to węgle proste, gdyż szybko i gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Analogicznie węgle złożone mają niski IG. Przetwarzanie produktów zwiększa ich IG /tak samo np. gotowanie, smażenie/, ale ogólnie rzecz biorąc nie należy się w ogóle przejmować IG, bo to nic nie znaczący mit wymyślony przez jajogłowych, żeby straszyć 14-latki, które [...]
hah no w choj sztuczne wszystko tak samo sztuczne jak korwa to gotowanie z ta geslerowa 1 knajpa ruina 2 nikt sie nie lubi 3 chojowe potrawy 4 nikt tam nie zaglada nagle wpada ona 1 super knajpa 2 kazdy sie kocha 3 potrawy wysmienite 4 w choj ludzi przychodzi i mowi jakie to pyszne jedzenie co za zal
oo, jakbys kiedys znalazl to zarzuc a o jakie produkty tam chodzilo? ja tego nie moge pojac jaka jest roznica miedzy ugotowanym a surowym, przeciez gotowanie polega tylko na tym zeby ten ryz byl miekki, nikt nie gotuje gainerow i sie przyswajaja gorzej tolerowane w sensie trawienia czy marnowania sie b/ww/f ? Zmieniony przez - beria66100 w dniu [...]
Dobra dzięki jeszcze ostatnie pytania , czy rybę i mięso mogę piec w piekarniku ? jeśli tak to przy jakiej temperaturze i jak długo ? Czy mogę np. raz dziennie ugotowac sobie razem tą kaszę, ryż i makaron i zostawic pod przykryciem ? Bo jak skończą się wakacje to mi zabraknie czasu na odzielne gotowanie .
[...] takiego jak: szybkowar, parowar czy wok. Czy mój sposób by się nadał - Do garnka wlewam wody na wysokość 2 - 3 palców czekam, aż zacznie bulgotać następnie wkładam do garnka sitko kładę na tym sitku załóżmy liść kapusty a na tym liściu pierś z indyka przykrywam garnek, czekam ok. 10 - 15 min i gotowe Czy takie przygotowanie piersi ujdzie?
[...] ryż, kasze itp. zawsze gotuje, ale mięso jak mam robić? zawsze smażę, wtedy mi smakuje najchętniej bym grillował, ale w domu, albo na balkonie to chyba nie za dobry pomysł z piekarnikiem troche za długo chyba, tak samo z mikrofalówką, więc co mi zostaje? gotowanie mięsa w wodzie, ale wtedy chyba będzie gumowate itp. macie jakies pomysly?
Ok a da sie jakoś odróżnić chudą od innej czy poprostu w sklepie poprosic o chudą ? A ile mniejwiecej by potrwalo gotowanie zebym wiedział czy sprawdzać po 5minutach czy np. 30 ...
[...] odbudowania wytrzymałości. a żeby nie zalać się, to kupiłem Kre-A a nie mono. kiedyś omijałem kreatynę ogromnym łukiem, bo czułem, że ciągle mam ukryte rezerwy. teraz na pewno mam jeszcze większe rezerwy. ale to już nie te czasy, że ma się czas na intensywne treningi i czas na częste zakupy w spożywczaku :) no i gotowanie też pochłania czas ;))