Nwm jaki sens jest zyc na diecie bezglutenowej, te wszystkie badania i mode na te produkty bez glutenu to mozna sobie w ... wsadzic. w rzeczywistosci mało kto wgl wie co to jest gluten i dlaczego niektórzy go nie moga spozywac :). Co do samej diety do ulóż taka zebyś miał 1,8-2g białka na kg/mc 0,7-1g tłuszczy na kg/mc , reszta wegle i odejmnij [...]
[...] diecie masz coś co powoduje takie stany zapalne? jak wiesz albo i nie są składniki które działają zapalnie w organizmie a może jakieś uczulenie z Twojej strony na nabił czy gluten czy ogólnie jakiś produkt ;) Bo to bardzo dziwne że wchodząc na deficyt zaraz wszystko czujesz, wiadomo dłuższa redukcja i deficyt jest odczuwalny dla każdego ale nie [...]
[...] Ja robiłem badania z krwi, badania kału w tym kalprotektyny, enzymy wątrobowe, enzymy trzustkowe, gastroskopie wraz z wycinkami odnośnie celiakii/nietolerancji glutenu itp. Probiotyki to też odrębny temat, bo ich nadmiar może powodować właśnie takie objawy. Spróbuj jeść bardziej w spokoju, powoli lepiej przeżuwać. Możesz dorzucić [...]
A czytałeś dokładnie skład matrixa ze tak piszesz?? Jest tam gluten przenny jako żródło peptydu glutaminy. więc jest to minimalna zawartość. Zmieniony przez - wincol w dniu 2009-03-07 11:14:52
Martiann - informuję Cie - z tego co pamietam - nie pierwszy już raz, że hydrolizowany gluten, a koncentrat bialka pszenicznego to nie jest to samo. Pdobnie tez, ze peptydy glutaminy dodaje sie w symbolicznej ilosci, a koncentrat bialek pszenicznych maja juz znaczny udzial procentowy w skladzie bialka. Dla mnie na przyklad peptyd glutaminy to [...]
Wiesz flo, sama powinnaś sprawdzić na sobie co Ci nie służy... Kasi będzie nie służył gluten, Zosi nabiał, Frankowi psiankowate, Jankowi jaja i co uczula/szkodzi powinnaś sama ustalić, bo ja zdając sobie sprawę z skomplikowanego mechanizmu działania organizmu człowieka nie wnikam co na co wpływa, lepiej po prostu zobaczyć symptomy jak dane [...]
[...] 2 wlasnie. No wiem, zaraz bedzie tu choralny atak, ze jedna jaskolka..., wiec potraktujcie to jako moja watpliwosc, ktorej nie jestem w stanie rozstrzygnac. Poza tym ten gluten, wskutek ciaglego "ulepszania" pszenicy (z punktu widzenia wydajnosci), pojawiaja sie nowe bialka glutenu, czy zwieksza sie ekspresja genow zwiazanych z celiakia. [...]
Ech, antek098! ... z tego oczytania nie wiesz nawet, że banan zawiera potas, a gluten i zboża szkodzą jedynie pewnemu % ludzi - czyli prosty wniosek, Twój utytułowany doktor od zbóż powiela głupoty, a Ty mu bezkrytycznie wierzysz. Poza tym nikt tu nie poleca zbóż w każdym posiłku - mijasz się grubo z prawdą. Mnie jakoś bardziej przekonują [...]
Dla niektórych niestety ale mąka bezglutenowa to konieczność - tak jest np. w przypadku chorych na celiakię oraz osób uczulonych na gluten, jak ja. W takiej sytuacji najlepsza jest mąka kukurydziana. Ja zamawiam też różne zamienniki http://bezglutenowyswiat.pl/category/maki-i-miksy?horizontal
[...] maksa i zalać się to jednak jestem już 15 lat w zawodzię i no około 10/11 lat na siłowni,z dwu letnią przerwą więc coś tam sobie reguluje a teraz trochę zacząłem się bawić w gluten free natomiast cały mój plan spalił na panowie przez wirus,Oki bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi zrobię tak że zmniejszenie dawki i spróbuję przytrzymać jak Bóg [...]
Z tego co wiem to Marcin przeszedł na wegetarianizm/weganizm, także 'ręki do tego nie przykłada' ;-) Ratuje psy i koty. Karmi je soją? ;-) szczawiem xD I to pewnie ekologicznym, gluten free, bez laktozy i w ogóle ;-)
[...] i pompowaniu skladnikow w zaorany organizm). Owoce (fruktoza) nie sa dobrym pomyslem na posilek potreningowy. Zgodze sie co do mąki generalnie (głównie ze wzgledu na gluten) i sacharozy. Owoce wogóle nie są dobrym pomyslem jeśli dużą cześć kalorii chcialbys z nich czerpac - lepsze warzywa i wybrane zboża. Pamietaj że Chłopak ma 15 lat - [...]
Zależy od organizmu i zbilansowanej diety ja na przykład ograniczyłem w diecie gluten ( nie jem chleba, bułek jedynie płatki owsiane lub jęczmienne) ale za to pije dużo mleka, maślanek kefirów i jem twarogu a tym samym powoli widać u mnie kaloryfer
Propos dodatków zbożowych- gluten? Jest też w chlebie, który jem na codzień A soja? Jestem osobą nie jedzącą mięsa, więc soja również jest składnikiem mojej diety. wszystko mozna jesc, pod warunkiem, ze nie jestesmy osobą uczuloną, zdrową bez problemow w ukladem trawiennym itd./ Tym bardziej w diecie bezmiesnej gdzie liczy sie odpowiendie [...]
[...] II weekend Omlet orkiszowy Bezy z twarożkiem Na deser pieczone orkiszowe faworki :-) Kurczak z kaszą orkiszową Domowa kiełba + gluten Kruszonka z jabłkiem i WPC Kurczak z ziemniakami /SFD/2018/2/27/4e6a760e696749e08be8f1d6b0f8489c.jpg /SFD/2018/2/27/fc5d332a53a6474b8b6bf1bc9f1c82bc.jpg [...]
[...] nabiał gdyż mnie bardzo uczulał raczej już dość dawno jednak nie podejrzewałem bo byłem jak to się mówi na mleku chowany jednak po odstawieniu wiele objawów o nie wytłumaczalnym wcześniej podłożu znikło na gluten nie zauważyłem u siebie żadnych złych reakcji więc nie wykluczyłem A z dietetykiem pracujesz w tej kwestii? Może warto.
Gluten i kazeinę to ja omijam szerokim łukiem. ;) Mam też celiakię - to dlatego.17 grudnia idę do lekarza rodzinnego żeby mi wypisał skierowanie na przebadanie mnie na pozostałe alergeny. Zmieniony przez - ILU00001 w dniu 2015-12-11 18:20:54