Mój tata też ma uczulenie na gluten właśnie i może dlatego ciężko nam jesc owies rano... Tym bardziej że kiedyś słyszałem że ta choroba jest dziedziczna
moja mama ma uczulenie na gluten i z tego co zauważyłem, ja też trochę mam (nie na wszytsko). Teraz najczęsciej u mnie się je bezglutenowo i od razu lepiej się czuje na takim żarciu. Jeszcze pokombinuje coś z tymi węglami z rana.
Też tak miewam że mi sie bełtac chce po obfitym (jak dla mnie) sniadaniu. Z rana nic mi sie nie chce jesc, ale u mnie to raczej nie wina samych owsianych. Może masz jakies uczulenie na owsiane albo na gluten?
[...] laktozy i jej nietolerancji jednak jak widać wątek ewoluujue Nie da się ukryć w żywności jest wiele substancji które niekoniecznie wszystkim odpowiadają (tak jak laktoza czy gluten) Poprzez odstawienie produktów z ich zawartością niejednokrotnie wiele osób czuje poprawę samopoczucia (tym bardziej że wiele nietolerancji jest [...]
"Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika [...]
nie ma sensu zaglebiac sie za bardzo w kwestie zywieniowe bo w pewnym momencie dochodzi sie do momentu w ktorym czlowiek zaczyna myslec, ze wszystko szkodzi %) ziarna - gluten, mleko i sery - kazeina, warzywa krzyzowe - goitrogeny, orzechy - kwasy tluszczowe omega-6, cale ziarna i ryz brazowy - kwas fitynowy etc. nawet klasyczny bialy ryz jest [...]
[...] a czy w moim przypadku maka kukurydziana (skrobia kukurydziana, mazeina) jest ok? Bo gdzies widzialam, ze tak. A i jeszcze jak to sie ma do produktow ze sklepow ze zdrowa zywnoscia? bo wczoraj bylam i widzialam rozne makarony gluten free - sa ok? Nie zebym kombinowala, tylko jak jest dostepne i mozna, to czemu nie? Zaraz smigam na trening... :)
[...] o ocene, Zastosuje sie do wszelkich wskazan bez marudzenia. To jest moje ostatnie podejscie do odchudzania i mam zamiar ten proces wreszcie zakonczyc. wiec nabial out. gluten out. Probuje znalesc jakie produkty moge jesc, czyli z mojego obecnego jadlospisu mam wywalic platki owsiane, pieczywo - ok ale szukajac zamiennikow, niewiele [...]
[...] o ocene, Zastosuje sie do wszelkich wskazan bez marudzenia. To jest moje ostatnie podejscie do odchudzania i mam zamiar ten proces wreszcie zakonczyc. wiec nabial out. gluten out. Probuje znalesc jakie produkty moge jesc, czyli z mojego obecnego jadlospisu mam wywalic platki owsiane, pieczywo - ok ale szukajac zamiennikow, niewiele [...]
spook1976, bedziesz bzdury gadał to bana zarobisz. Przede wszytskom odstaw nabial w ogole na najblizsze 4 tygodnie oraz wszytsko co zawiera gluten Pisz diete jaka ułozyłaś 1800kcal 130g bialka/130g ww/reszta tluszczy do zadanej kaloryczności
Peptydy glutaminy – hydrolizowany czyli „wstępnie przetrawione” gluten pszenny,. Gluten składa się białek: gliadyny (40 – 50%) i gluteniny (35 – 45%) i znany jest raczej jako jeden z alergenów pokarmowych. Wstępna hydroliza pozwala jednak zmniejszyć alergenność otrzymanej proteiny i poprawić jej strawność. Peptydy glutaminowe bogate są w kwas [...]
[...] nadżerek jelitowych - stosowanie mikstury oczyszczającej 2) aby powyższe na 100% poprawnie przebiegało należy wyeliminować lub przynajmniej wyraźnie ograniczyć spożywanie glutenu 3) zastosowanie do zakraplania nosa alocitu bo prawdopodobnie większość z Was może też mieć grzybicę jamy nosowej (zakażenie grzybem-pasożytem Candida albicans) - [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Przede wszystkim powinieneś znać pokarmy, które gorzej tolerujesz i które przyczyniają się do nasilenia objawów choroby - i tych unikać. Czynnikiem niewskazanym może być gluten, laktoza a1-beta kazeina i wiele innych alergenów. Tutaj potrzebne są nie tylko obserwacje - ale badania. Przeciwwskazane są potrawy pikantne, kwaśne, bardzo gorące i [...]
[...] Ale za nim wroci to sie pociesze ta waga. --------------------------------------------------------------------- Kaszmirko masz racje, ze trudny czas przede mna z unikaniem glutenu. Jeszcze wpada mi ten gluten do miski ale w co raz mniejszych ilosciach Ucze sie go zastepowac czyms innym. Jak musze gotowac tez swojemu kochanie to tym bardziej [...]
Motyle w brzuchu jeszcze mamy ale pol roku nie widzielismy sie. Nabialu to na 100% musze unikac a gluten probuje i przymierzam sie ale ciezko cos szybko zjesc gdzie nie ma glutenu i nabialu. Na wczasy chcemy uciec w gory moze Bieszczady albo Taty ale jeszcze nie wiem. To bedzie spontan. Jak odpocznie troche po podrozy to zaczniemy sie pakowc8-). [...]
Czyli aby to sprawdzic mam odstawic wszystko co ma gluten? Po pol roku jak sprawdze? Mam zjesc cos z glutenem? Przepraszam ze tak dopytuje ale chcialabym sprobowac to sprawdzic
Ten jezyk to chodzilo mi o laktoze. Z glutenem to nie wiem jeszcze jak jest ale unikam go. Obli to aby sprawdzic gluten to mam pol roku go nie jesc a pozniej zjesc by zobaczyc co sie dzieje? Nie ma innego krotszego sposobu? giladyny jak mam sprawdzic czy mi nie szkodzi? Platki owsiane jem i chyba nic sie nie dzieje. W kazdym razie nic co bym mogla [...]
[...] to, ze jezyk dziś piecze. Wspomnialam o tym tej lekarce powiedziala,ze najprawdopodobniej przestalam tolerowac laktoze. Musze zrobic test alergiczny na laktoze i przy okazji gluten. Troche to potrwa bo kolejki na skierowanie. Ale dobre w tym to, ze wiem mniej wiecej na czym stoje bo balam sie czegos powazniejszego z tym jęzorem. A bez laktozy da [...]
[...] jezykiem i ze dostalam skierowanie do specjalisty od sluzówek. Wyobraź sobie, ze przeszlo prawie całkowicie a nic nie robilam w tym kierunku. Kazałas mi odstawic nabiał, gluten ograniczyc W do 70g i zaczelam pic miksture wszystko w jednym okresie czasu. Nie wiem co z tych rzeczy zadzialalo bo trudno stwierdzic ale faktem jest, ze moj jezyk [...]