Motyle w brzuchu jeszcze mamy ale pol roku nie widzielismy sie. Nabialu to na 100% musze unikac a gluten probuje i przymierzam sie ale ciezko cos szybko zjesc gdzie nie ma glutenu i nabialu. Na wczasy chcemy uciec w gory moze Bieszczady albo Taty ale jeszcze nie wiem. To bedzie spontan. Jak odpocznie troche po podrozy to zaczniemy sie pakowc8-). [...]
Kaszmirko przedluza sie i to bardzo:-? ale coz sila wyzsza. Co do platkow to chyba mozna bo cos mi po glowie chodzi, ze ten gluten w platkach to jakos inacze sie trawi czy jakos tak. W kazdym razie mi Obli nie zabraniala 20-30 g platkow.:-)
Obli nie robilam diety wykluczeniowej ale nie jem nic z laktoza i z glutenem to tylko platki owsiane, chleb zytni zakwaszany. Laktozy nie trawie a gluten to tak proforma wykluczylam. Kaszmirko jestem ale zorientowalam sie, ze spapralam ostatni trening bo zle zrozumialam rozpiske i nie wstawiam nowych postow bo musze ten trening poprawic by moc isc [...]
dzakas ale o co Ci chodzi, przecież tam jest gluten częściowo hydrolizowany, czyli białko roślinne jakby nie patrzeć. Tomq ten temat od początku był wróżeniem z fusów. Zmieniony przez - Martainn w dniu 2010-07-21 17:14:39
mozliwe, nadwarazliwosc na gluten nie jest tak rzadka jak sie wydaje, tylko u wiekszosci ludzi nie objawia sie w tak oczywisty sposob, ale wlasnie np. podwyzszonym poziomem kortizolu, generalna nerwowoscia itd... 1kg na tydzien to bardzo dobry wynik, mogla bys czesciej raportowac co sie dziej, to jest wazne
Mam pytanie odnośnie IBS, czy oprócz przestrzegania zasad diety low FODMAP, warto coś sumplementowac? Mam na myśli probiotyki, enzymy trawienne, czy zioła typu mniszek, ostropest, rumianek? Witaminy? I czy gluten to faktycznie takie zło w tym wypadku?
[...] endo zwiększył dawkę (mimo, że dobrze się czułam a sugerował się wynikiem tsh z przed 2wóch miesięcy) i od tego czasu mam lekko wzdęty brzuch, cały czas. Nabiał wywaliłam, gluten też (prawie) nawet przez tydzień nie jadłam moich ulubionych warzyw psiankowatych i dalej to samo. Więc podejrzewam właśnie,, ze to za mocna dawka lub whej (bo to [...]
[...] "Tak, zawsze od reguły są jakieś wyjątki. Jedną z dość poważnych chorób mających związek z niemożliwością spożywania pieczywa pszennego jest celiakia czyli nietolerancja glutenu (jednego z białek mąki pszennej). Gluten uszkadza u osób cierpiących na tą chorobę kosmki błony śluzowej jelita cienkiego co uniemożliwia wchłanianie składników [...]
[...] miski. Trzeba "tylko" przełamać swoje przyzwyczajenia kulinarne. Masz wiele innych żródeł ww - kasza gryczana, jaglana, ryż, strączki, korzeniowe. Bardzo możliwe, że gluten Ci przeszkadza w redukcji. Mnie przy niedoczynności przeszkadzał (informacyjnie - nie mam zdiagnozowanego hashi). Odstawiłam i jest lepiej. I nabiał też odstawiłam - [...]
[...] wiem, czy czasochłonne? Sam proces wykrywania - tak, trwa dłużej, ponieważ trzeba sprawdzać każdy potencjalny alergen z osobna. Najważniejsze są tak czy inaczej - produkty glutenowe (i to nie tylko z powodu samego glutenu, ale również nietolerancji na fruktany), oraz produkty mleczne, ewentualnie jajko (albumina). Sama dieta paleo, jest prosta [...]
Problemy z trawieniem? Nadmiar lub niedobór błonnika może być lub nietolerancja czegoś w diecie jak laktoza/gluten/inne składniki produktów spożywczych. Nadmiar białka też może szkodzić trawieniu, po co Ci aż 2.5g? Ja od dawna lecę poniżej 2g i są tego same plus - brak problemów gastrycznych, więcej węgli = więcej energii.
[...] błonnik w formie ziołowej (colon c), siemię lniane dość często. Nietolerancja laktozy raczej odpada, gdyż raz zrobiłem "stop" dla nabiału na jakiś czas i zero poprawy. Co do glutenu nie mam pojęcia, może powodować sam gluten takie problemy? Problem mam też w tym, że cholernie mi się odbija, nawet po zwykłej wodzie (wzdęcia, tak to się chyba [...]
[...] Jak nie jeść chleba??? Przynaję, że nie wyobrażam sobie tego Da się:-)) Trzeba tylko czasu na przestawienie się. Ja jadłam chlebek domowej roboty, żytni, razowy, więc niby super, a jak mi tutaj kazali odstawić gluten, z dnia na dzień przestałam jeść i teraz nawet nie tęsknię. Jest masssa innych opcji. Wystarczy pokombinować. POWODZENIA};-)
bez mąki to nie przejdzie. Rozsypie się w łapach. Potrzebny jest gluten. Po prostu trzeba ustalić sobie jak najniższą ilość mąki, niezbędną żeby się trzymał i będzie git. Myślę, że spróbuję takiego placucha. Sog oczywiście
no właśnie w tym sęk, że nie zawiera glutenu, a gluten w kuchni jest niezbędny do "spajania" wypieków. Ale oczywiście można spróbować. W końcu te gumowe "kotleciki sojowe" jakoś się kupy trzymaką a są zrobione właśnie z mąki sojowej. Obawiam się jednak, że trzymają się na skutek długotrwałej i wyspecjalizowanej obróbki [...]
[...] trawienia. Masz prawidlowy odruch, pisz co jesz, i spokojnie, wychodzenie z tego nie jest niczym szczegolnym. Teraz stabilizujesz insuline wiec zostaw slodziki, cole light, gume itd. Jedz naturalne pokarmy Nota bene kilebas tez nei ruszaj bo tam czesto dodawany jest gluten, i rozne inne fajne rzeczy, co nieprzetworzone to najbezpieczniejsze
Psychika mi wariuje... Przyśniło mi się, że bardzo przytyłam a Wy się śmiałyście, że uwierzyłam, że mam jeść te wszystkie tłuste rzeczy :) Podejście do diety bezglutenowej - poczytałam trochę w necie i oprócz masy informacji że jest to dieta "modna" i że przed rozpoczęciem należy iść do lekarza na biopsję jelita o.O ! a także takich że można na [...]
[...] rozkładem podanym prze Obliques BTW 150/90/150 (+/-5g wiadomo to nie apteka ale większe wahania to już inny rozkład) Przyłóż się do miski bez wymówek nie mam czasu, tramwaj, gluten itd. to i efekty będą ale też nie na już - nie od razu Rzym zbudowano ;-) czasami trzeba więcej czasu, żeby organizm zaskoczył a krzywdy jakie mu robimy pamięta bardzo [...]