Witam! Przypadkiem znalazłem ciekawy artykuł o otyłości dziecięcej, jej skutkach i przyczynach. Artykuł nie jest mojego autorstwa, ja po prostu tylko go tutaj zamieszczam. Może komuś się przydać. Nie wiem czy już wcześniej był tutaj zamieszczany. Ja bardzo lubię takie artykuły, jeśli jednak uznacie że jest zbędny lub już był, po prostu skasujcie [...]
[...] jednak ktos regularnie przyjmuje takie pokarmy, moze wytworzyc insulinoopornosc (znana takze jako niska wrazliwosc na insuline). W rezultacie, mimo wydzielania insuliny, glukoza pozostaje we krwi. Insulinoopornosc jest szczególnie wyrazna w przypadku cukrzycy II typu. Receptory insulinowe przestaja dzialac prawidlowo i komórki tkanek [...]
W składzie Carbo olimp jest napisane, że zawiera 95g ww, w tym 25g cukrów. Jednocześnie w składnikach dwa podstawowe to maltodekstryny i glukoza. Tej drugiej jest 5%, czyli 5g w 100 (w praktyce ciutek mniej). Nie bardzo się orientuję, jakie zatem cukry wchodzą w te 20g pozostałe po odjęciu glukozy.
[...] przyswajalne paliwo dla mięśni, tzn. szybko odbudowują zapasy glikogenu skuteczne zapobiegając procesom katabolicznym. W przeciwieństwie do popularnych sacharydów prostych (glukoza/dextroza, fruktoza), oraz mnaltodekstryny vitargo zawiera amylopektyny o dużej masie cząsteczkowej, co pozwala bardziej wysycić roztwór weglwodanami zachowując jego [...]
[...] właściwościach skrobii jęczmiennej, wzbogaconej o dobrze przyswajalne minerały. W przeciwieństwie do popularnych napojów węglowodanówych zawierających cukryproste (glukoza/dextroza, fruktoza), oraz mnaltodekstryny Vitargo EL zawiera w składzie amylopektyny o dużej masie cząsteczkowej, co pozwala bardziej wysycić roztwór weglwodanami [...]
[...] produktów końcowych glikacji. Jeżeli chcesz zaobserwować łączenie się białek, przetnij jabłko na pół i patrz jak żółknie! Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że glukoza utlenia się. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ nie podnosi poziomu insuliny. Innymi słowy, insulina nie dostaje się do [...]
[...] produktów końcowych glikacji. Jeżeli chcesz zaobserwować łączenie się białek, przetnij jabłko na pół i patrz jak żółknie! Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że glukoza utlenia się. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ nie podnosi poziomu insuliny. Innymi słowy, insulina nie dostaje się do [...]
carbo to nic innego jak miks cukrow typu glukoza i maltodekstryny. obojetnie jak beda otrzymywane (jesli sa jakies rozne rodzaje, bo nie wiem nie zaglebialem sie nigdy w technologie otrzymywania) zawsze beda dzialac tak samo.
[...] z piersi kurczaka 40g Warzywa 14/46 4 posilek przed treningowy 15.00 Ryz 100g lub makaron 100g Piers z kurczaka 100g lub ryba 100g Warzywa 28/77 Bezposredniu po treningu glukoza 50g lub banan (nie wliczalem tego) 5 posilek 30 min po treningu 17.30 Ryz 100g lub makaron Piers z kurczaka 100g lub ryba 100g Warzywa 28/77 6 posilek 21.00 Chleb [...]
[...] żytni z szynka z kurczaka -marchewka 3 Śniadanie (w szkole) -banan Obiad -ryż bialy -pierś z kurczaka -ogorek -woda 15.00- Trening 16.300-17.00 -sok pomarańczowy 100% -glukoza 30 g rozpuszczona w 250ml wody -banan 19.30-20.00 kolacja -jajecznica/ jajko na twardo z chlebem żytnim (na to troche ketchupu dla smaku) -tuńczyk 85g (pół puszki) [...]
[...] się na suwnice i też ładnie paliły czwórki , zawsze to miła odmiana. Fruktoza to cukier prosty, który wbrew pozorom bardzo różni się od innego monosacharydu jakim jest glukoza. W jelicie wchłanianie fruktozy jest odrobinę wolniejsze. Niektórzy ludzie, na przykład Ci z cukrzycą, postrzegają fruktozę jako lepszy cukier prosty ponieważ nie [...]
[...] jaka jakosc itd. Pozdrawiam serdecznie Michal Edit: Marcinie, dobrze wiesz ze zaden. Kreatyna = trojfosforan. I jest to zwiazek wykorzystany do tworzenia ATP w naszym organizmie. Do wytworzenia ATP przypomnij kolega jakie zwiazki sa potrzebne. Bodajze Trojfosforan, glukoza i cos tam jeszcze Zmieniony przez - michal.z w dniu 2010-08-28 19:03:22
cola akurat ma glukoze:) nie rozumiem ludzi ktorzy kupuja dekstroze w sklepie z suplami przeciez to jest po prostu glukoza ktora mozna kupic w sklepie spozywczym 100 razy taniej.
Rodzynki można po treningu. no nie wiem czy cola jest słodzona glukoza, jest słodzona zwykłym cukrem a nie glukoza. Zawierać glukozę zawiera ale zawiera również fruktoze. ale co za pomysł z cola jest nie za dobry. Pierwszy potreningowy powinien zawierać takie węglowodany, które uzupełniają glikogen mięśniowy, oczywiście lightowy trening nie [...]