[...] stężenia trójglicerydów w osoczu, poważne zaburzenia architektury komórek wysp trzustkowych i wyższy procent tkanki tłuszczowej. Czyli taka dieta pogorszyła tolerancję węglowodanów oraz skład ciała. Ponadto wysokie stężenie trójglicerydów we krwi sprzyja insulinooporności (poprzez różne mechanizmy - zjawisko jest dobrze znane i występuje u [...]
[...] Jak ćwiczyć, aby spalić tłuszcz? Badania wykazują, że proces spalania zwiększa się wraz z intensywnością ćwiczeń. Warto też wiedzieć, że wykorzystanie przez organizm węglowodanów jest kwestią indywidualną. U początkujących tłuszcz zaczyna być źródłem energii nawet po 7-10 minutach treningu. Znaczące wykorzystanie tłuszczów w trakcie aerobów [...]
[...] restrykcyjną dietę? Można się spodziewać, iż pozbędzie się tkanki tłuszczowej, ale odnotuje również ogromne, nieproporcjonalne straty masy mięśniowej. A to znaczy, że długofalowo odchudzanie przyniesie mu same straty, żadnych zysków. W perspektywie 12, 16 czy 24 miesięcy to mięśnie odpowiadają za spoczynkowy wydatek energetyczny, „spalanie” [...]
[...] Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub żadne. I tu niewielkim ratunkiem będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane [...]
[...] (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Teoretycznie termogeneza po spożyciu pokarmów wynosi: 0-3% dla tłuszczów, od 5 do 10% dla węglowodanów, od 20 do 30% dla białka (inne źródła podają 15-30%), od 10 do 30% dla alkoholu. Dane na podstawie opracowania holenderskiego naukowca, Klaasa R. Westerterpa oraz [...]
[...] czasopism („dieta arbuzowa”, „bananowa”, „odchudzanie na zawołanie (ONZ)”), do diet polegających na eliminacji niezbędnych składników diety („pozbądź się wszystkich węglowodanów już teraz”) czy też do diet polegających na głodzeniu się. Jakie na spalanie tłuszczu wpływają proporcje makroskładników? Przykład praktyczny: czy korzystniejsza [...]
[...] przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka podaż tłuszczu przy niskiej podaży węglowodanów. Na czym polega dieta Low Carb? Czy jest zdrowa i efektywna? Jak wygląda przykładowy jadłospis? Jeżeli chodzi o skutki uboczne związane ze zdrowiem – jeżeli dobrze [...]
[...] warto ją uzupełnić o suplementację, która pozwoli nam zaadaptować się do nowych warunków dietetycznych i ograniczy braki mikroskładników, które wynikają z małej podaży węglowodanów. Kofeina nie tylko pobudza nasz układ nerwowy i zapobiega uczuciu senności, ale również ma wpływ na nasz refleks oraz spalanie tkanki tłuszczowej i ograniczenie [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] 3-5g przed oraz po treningu. Zainwestuj w glutaminę Chociaż wpływ glutaminy na zwiększenie rozmiarów naszych mięśni nie jest aż tak duży, jak wpływ kreatyny czy ładowanie węglowodanami, jest to suplement warty uwagi. Suplementacja glutaminą niesie za sobą szereg korzyści, poza zwiększeniem naszej tkanki mięśniowej, m.in. poprawia funkcjonowanie [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] i słabo wytrenowanej, ma się nijak do ciężkiego i wyćwiczonego mężczyzny, kulturysty. W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były to osoby w wieku ~34 lat, mające średnio 171 cm wzrostu i 65 kg wagi (tak, osoby mające niedowagę!). Poza tym ich trening (same maszyny, [...]
Ludzie wykazują całkiem odmienne podejście do gainerów, czyli odżywek głównie węglowodanowo-białkowych (czasem z domieszką tłuszczów). Jedni ludzie sądzą, że gainery są niepotrzebne, inni, że przydają się tylko ektomorfikom, jeszcze inni sądzą, że są szkodliwe, bo to „chemia” (szkoda, że nie zdają sobie sprawy, iż wszystkie procesy zachodzące w [...]
[...] a z drugiej faszeruje się nawet 2,7 mln dzieci w USA środkami takimi jak metylofenidat (Methylphenidate HCL) czy amfetamina. Metylofenidat pozostaje środkiem ściśle kontrolowanym przez DEA (Drug Enforcement Administration), agencję do walki z narkotykami, ponieważ figuruje w wykazie nr II, a więc jest narkotykiem o dużym potencjale, [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
[...] a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi energia, bo białka, węglowodany i tłuszcze wcale nie są sobie równe. Dieta, która odchudza, wcale nie musi być zdrowa. Możesz tracić na niej w większości np. mięśnie. Liczy się tylko spadek wagi [...]
[...] to prawie dieta wegetariańska. Tylko przede wszystkim nie wiemy, czy takie same nie byłyby efekty stosowania diety o obniżonej podaży kalorii np. klasycznej, zbilansowanej, low-carb czy ketogenicznej. Niestety, naukowcy nie porównali różnego rodzaju diet. Dużym błędem było skorzystanie z niewielkiej liczby osób. Sens miałoby sprawdzenie np. 3 [...]
[...] treningu (100 ekscentrycznych kontrakcji mięśnia czworogłowego uda). Ogólnie, wg licznych badań wiemy, iż dla sportowców większości dyscyplin korzystna jest dieta wysokowęglowodanowa (dostarczająca 6-10 g węglowodanów na kg masy ciała). Ostatnio coraz częściej sugeruje się też diety wysokotłuszczowe, przy ograniczeniu podaży węglowodanów do [...]
[...] enzymów wątrobowych, neuropatią i bólami głowy. Podsumowując: w diecie chodzi o to, by nie brakowało głównych grup produktów. Jeśli ktoś bez powodu wyklucza np. węglowodany, tłuszcze, źródła protein, a oferuje np. same owoce, same warzywa, głodówkę (diety ultraniskokaloryczne w rodzaju VLCD) lub diety dostarczające samych tłuszczów i [...]
Okres „postanowień i zmian” zwykle zaczyna się, gdy na zewnątrz robi się ciepło – niestety wtedy jest już trochę za późno na odrabianie wieloletnich zaniedbań. W klubach odnotowuje się wzmożony ruch tuż przed wakacjami, często we wrześniu i październiku. Aby uzyskać zadowalające efekty, musisz trenować bez dłuższych przerw, często wiele lat. Ale [...]