[...] nie udowodnił, by choroby autoimmunologiczne miały coś wspólnego z niedoborem jodu, wręcz przeciwnie. Niedobory jodu są obecnie rzadkie (jodowana sól, ryby morskie, sery, fasola, jajka itd.), chyba że ktoś mieszka w Afryce czy na Nowej Gwinei. Podawanie jodu może zaostrzać przebieg rozmaitych chorób tarczycy, a szczególnie gdy stosuje się [...]
siema, czy ktos moglby mnie poinformowac jakie wartosci odzywcze ma fasola zwykła ? taka dluga co sie gotuje . Bo wlasnie sobie ugotowalem i chce wiedziec co jem
[...] z jogurtem nat z owocami suszonymi i swiezymi/pestkami dyni lub slonecznika obiad- szklanka lub 1/5 ryzu/ kaszy/ makaronu/ziemniakow z duza iloscia warzyw / soczewica/ fasola/tofu/cieciorka / 1 lyzka oliwy lub oleju podwieczorek- jogurt z jabkiem lub orzechami lub mozarella z warzywami lub koktajl lub wafle ryzowe, kefir lub owsianka albo [...]
[...] , pomidor, ćwierć cebuli. II śniadanie: serek wiejski (200 g) + 3 małe pomidory + 1 cebula Obiad: zupa jarzynowa (mrożonka + kostka warzywna) - miska, 300 ml Zaraz: fasola konserwowa 240 g Kolacja: tuńczyk (puszka, sos własny) + cebula + pomidor (albo inne warzywo). Taki tryb jestem w stanie utrzymać przez jakiś czas, dodając oczywiście [...]
[...] jajka Co lubisz jeść na obiad :mieso,kasza, ryz Co jako przekąskę :owoce Co jako deser : ogorki kiszone Ograniczenia żywieniowe :nie jadam masy rzeczy typu fasola groch soczewica itp,podroby watrobki nie przejda Stan zdrowia:wg lekarzy dobry, 2miesiace temu mialam pobierane wycinki do bad hist-pat,potem konizacja szyjki a poza [...]
[...] nie kupować niczego co ma połowę tablicy Mendelejewa. Jeśli napada mnie głód podjadam chrupkie pieczywo, jabłko czy marchewkę. Staram się jeść dużo warzyw, często jest to fasola, brokuły, bób czy szpinak. Makaron wybieram raczej pełnoziarnisty. Chleb razowy ewentualnie orkiszowy, zależy co znajdę ale staram się żeby był ciemny z ziarnami. Do [...]
Tunrrida, Moni88, z tego co się orientuję to fasola szparagowa należy do roślin strączkowych jadalnych . Nawet na wspomnianej wikipedii przy haśle:Fasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L. jest Uprawiana jako warzywo, z grupy tzw. roślin strączkowych. Zmieniony przez - Luiza31 w dniu 2011-03-14 20:48:33
[...] jako baza, żeby było ostrzejsze: pomarańcza lub mandarynka ew. odrobina musztardy, żeby było zabawniej: szczypiorek lub pietruszka (nie za dużo) papryka duża, czerwona fasola, jabłko, nawet rodzynki 92. Sałatka Szefa Kuchni Kurczak wędzony - 1,870 kg, winogrona - 0,800 kg, majonez - 0,270, orzeszki cashew - 0,200 kg, jogurt - 0,670 kg, miód [...]
Ale sobie wycierją gębę tym high protein 5,4g A zwykła czerwona fasola ma z 4,8g na 100. Te energole maja po 4g bcca? Tzn można to liczyć jako 4g białka? Zmieniony przez - Tankerek w dniu 2020-02-25 08:57:05
[...] powyzej 100 nie stanowilo wiekszego problemu. Zrodlami pelnowartosciowego bialka roslinnego wg. danych na stronie www.nutritiondata.com sa: - orzechy pistacjowe - czerwona fasola - kukurydza - peski dyni ( tutaj wartosc bialka pestek z dyni jest bliska 140 co przewyzsza bialko mleka, jajek i kurczaka. ) - soja i produkty z niej zrobione ( w [...]
[...] ser. Wlać łyżkę oleju i pokropić octem. Posolić i popieprzyć. Wymieszać delikatnie. 109. Sałatka grecka 3 1. Ugotowane ziemniaczki (w kosteczkę), korniszony (w kosteczkę), fasola biała z puszki, fasola czerwona z puszki, kukurydza, trochę dobrego miska (dobra wędlinka lub kurak w kosteczkę), 2. Ugotowane ziemniaczki (w kosteczkę), żółty ser (w [...]
[...] oliwek. 6. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych (fasola, groch, soja). 7. Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Jedna płaska łyżeczka soli dziennie dodawana do potraw powinna Ci wystarczyć. Nie dosalaj. 8. Zachowaj umiar w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] (niestety), tylko z szyjkami zębowymi i dziąsłami ee, takie proste, ja chciałam coś wykwintnego, nie starasz się pop %-) takie to ja mam na co dzień:D nie no dobra, chyba wezmę sobie zwykłą bułkę ze słonecznikiem, masło, wędzonkę, sałate, pomidor + jabłko jakoś nie klei mi się ten twój omlet, fasola, rzodkiewka,marchewka do omleta a'la pizza? x_X
[...] ugotowanej fasoli jest inna niż suchej fasoli, nie poddanej obróbce termicznej. Bo np. w 100 g fasoli suchej,jest większa kaloryczność, niż w 100 g ugotowanej fasoli, bo ta fasola ugotowana zmniejsza swoją kaloryczność, bo zwiększa wagę poprzez wsiąkanie wody, a woda kcal nie ma, więc przez to ma mniej, w tych 100 g ugotowanej, natomiast [...]