no w zasadzie jak ktoś ma miskę na bogato to czemu nie %-). chociaż mi zawsze szkoda walić tłuszcz do kawy, już wolę zjeść jakiś ociekający tluszczem kawał mięcha albo sobie polać sałatę. poniedziałek: DNT no w końcu poszłam na krótki spacer do lasu, bo pogoda była w miarę przyjemna. ale nie lubię spacerów, to nie jest aktywność dla mnie i szybko [...]
[...] zależeć na przewadze EPA lub w ogóle suplemencie jedynie na bazie EPA, który działa przeciwzapalnie. Z polskich dystrybucji mogę polecić suplementy firmy Igennus Pharmepa Restore (2 kapsułki dziennie). Znów, jest drogi, ale jest to tzw. pharmaceutical grade, czyli praktycznie 90% czystego EPA w kapsułce w formie kwasów rTG. Nie czarujmy [...]
Po krótce, wyjaśnienie podstawowych właściwości i znaczenia. Rola kwasów omega (z nieopublikowanego poradnika suplementacji): Kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA, EPA, DHA) oraz niektóre omega-6 (GLA, DGLA) wykazują właściwości [...]
[...] składniki odżywcze które pomagają zachować równowaga kwasowo-zasadową organizmu, poza tym dostarczają przeróżnych antyoksydantów. W multipacku tego nie ma, poza tym preparat witaminowo-minerałowy to kiepski wybór (mało potasu, wit.d, żalaza w przypadku kobiet..) dodatkowo witamina E w przyrodzie to 8 różnych związków, a w tym preparacie [...]
PUFA - skrót od Polyunsaturated Fats, czyli tłuszczy wielonienasyconych, na które składa się grupa kwasów omega 6 i omega 3. Są to kwasy tłuszczowe należące do tzw. NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ang. EFA - Essential Fatty Acids). Są to w zasadzie jedyne tłuszcze jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i jakich [...]
FDA "ciężka" ? Niemożliwe... ;). Co do masła, to skąd info, że nazwa "masło" nie jest prawnie chroniona? O ile mi wiadomo, to właśnie jest! No a "masło roślinne"? :P Nie powinno się tego tak nazywać... toż to oksymoron i jakaś koślawa nowomowa :P To tak jakby pisać "mięso sojowe". Nosz kurde, brzmi to idiotycznie. Termin masło powinien być [...]
Waga nie jest wyznacznikiem sylwetki (równie dobrze można obrastać w tłuszcz). Przede wszystkim obniż ilość białka do 2g/kg masy ciała (150g). Dodatkowo oczyść swoją dietę z produktów o wysokim stopniu przetworzenia, czyt. (masło orzechowe sklepowe, pszenny chleb, panierki, wędzone ryby - od czasu do czasu, gdyż zawierają substancje smoliste, [...]
Masło orzechowe z ziemnymi w składzie to niepożądany składnik diety, skutecznie zaburzają stosunek o3 do o6. Dlaczego jadasz warzywa jedynie dwa razy dziennie? powinny być dodatkiem do każdego z posiłków. Szacowana ilość dla osób aktywnie fizycznie to około 0,5-1kg na dzień. DHA i EPA z kapsułek nie mają takiej wartości jak ryby.
Dokładnie jak Aga. Też bym nie miał zaufania do osoby która wprowadza margarynę do menu. Utwardzone tłuszcze roślinne są potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. W Twojej diecie brakuje przede wszystkim kwasów tłuszczowych MUFA I PUFA. Wprowadź jednonienasycone lipidy jak oliwa z oliwek, migdały, awokado.. dodatkowo uzupełniaj DHA i EPA tłustą [...]
[...] suplementy z kwasem EPA powinny być częściowo skuteczne, gdyż naturalnie działa on przeciwzapalnie, tylko ten sam problem co wyżej - jakość produktu. Ja polecam Igennus Pharmepa Restore minimum 2 kapsułki dziennie. Drogie, ale lepiej kupić drogi suplement, który może działać niż worek nieskutecznych. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-05 [...]
Saw Palmetto działa raczej nie służy do traktowania chorób o podłożu zapalnym - raczej wpływa na pewne hormony regulujące "męskość" :P Przy stanach zapalnych powinieneś raczej skupić się na suplementach o właściwościach przeciwzapalnych. Jasne, że raczej nie zaszkodzi - choć jeśli bierzesz jakieś leki na receptę, to ja bym skonsultował z lekarzem, [...]
Ja bym to podzielił tak, że witaminy i minerały w jednej części dnia (rano lub wieczorem) a resztę suplementów w innej połowie dnia. Witaminę D3 warto brać z posiłkiem bogatszym w tłuszcz. Kurkumina to jest dobry suplement przeciwzapalny, ale jej działanie jest trochę inne niż kwasu EPA. Kwas EPA reguluje stan zapalny poprzez stymulację produkcji [...]
PUFA - skrót od Polyunsaturated Fats, czyli tłuszczy wielonienasyconych, na które składa się grupa kwasów omega 6 i omega 3. Są to kwasy tłuszczowe należące do tzw. NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ang. EFA - Essential Fatty Acids). Są to w zasadzie jedyne tłuszcze jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i jakich [...]
[...] źródeł białka. Oczyść dietę z przetworzonych produktów takich jak rodzynki suszone, kabanosy, szynki sklepowe.. np: 4 posiłek jest ubogi w aminokwasy egzogenne, zwłaszcza leucyne. Dodatkowo występuje relatywnie mała ilość tłuszczy, brakuje również kwasów tłuszczowych omega-3 (dha i epa). Papryka czerwona i pomidor to nie są jedyne warzywa. :)
Duże dawki przeciwutleniaczy i substancje antyzapalne spowalniają procesy regeneracji. Unikaj około treningowo. Co do multiwitamin. Preparat witaminowo-minerałowy to kiepski wybór (mało potasu, wit.d, żelaza w przypadku kobiet..) dodatkowo witamina E w przyrodzie to 8 różnych związków, a w tym preparacie zazwyczaj występuje jeden [...]
[...] Wprowadź tłustą rybę 2-3 razy w tygodniu aby pokryć zapotrzebowanie na kwasy EPA I DHA. Co do kapsułek omega .. wybieraj samo o3. Dodatkowo witaminowo-minerałowy preparat to kiepski wybór (mało potasu, wit.d, magnezu..) co więcej wit.E w przyrodzie to 8 różnych związków, a w tego typu produkcie zazwyczaj występuje jeden [...]
Wyrzuć te suszone owoce na rzecz świeżych. Posiłki są ubogo skompilowane w kontekście odżywczym, olej lniany wybieraj jedynie wysokolinolenowy tzw ,,budgwinowy'' w ciemnej, szklanej butelce ( unikaj go około treningowo i nie przesadzaj z jego ilością, gdyż kwasy wielonienasycone w nim zawarte są silnie podatne na utlenianie nawet w warunkach [...]
Soki owocowe dostarczają nikłą ilość witamin jak i flawonoidów, za to zasobne są w duże dawki cukrów, takich jak glukoza, fruktoza i sacharoza. Co więcej, soki sklepowe w przeciwieństwie do owoców nie wykazują zdolności do hamowania łaknienia - wprowadź świeże owoce (bez wątpienia lepszy wybór ). Ryby w sosach, w puszcze, wędzone (okazjonalnie) do [...]