Ja zalewam otręby gorącą wodą/mlekiem/etc albo dosypuje do sałatek, zup, sosów... A jak Ci psuja bilans weglowy to kup sobie czysty błonnik i po sprawie.
Oliwę z oliwek odpuść dobra do sałatek ma dużo gorsze predyspozycje do wysokich temperatur niż olej rzepakowy który jest gorszy od zwykłego masła(no chyba że przegrzejemy masło to też jest lipa) a o margarynie sie nie będę wypowiadał bo to jeszcze słabiej niż oliwki. Smaż na rzepaku masło łatwo przegrzać a najlepiej smaż na smalcu najzdrowiej :D
Nie, sama cebula nie może być posiłkiem. Wiem, że jej spożywanie jest bardzo zdrowe, szczególnie teraz, kiedy pełno wirusów się panoszy, ale to nie może być główny składnik posiłku. Jak dodatek do sałatek, twarogu itd. jak najbardziej ale sama? Az tak lubisz?
z pierwszego tłoczenia metodami mechanicznymi na zimno Odmiana Extra Vergine obojętne jakiej firmy, ale generalnia ja wolę włoską (bo hiszpańskie, które kupowałem miały gorzkawy posmak) Ostatnio smakuje mi Extra Virgine włoskiej firmy Basso z wieśniaczką na etykietce aromatyzowaną możesz wykorzystac do sałatek i innych potraw wieloskładnikowych, [...]
Sorki, tamten post byl starszy, na chwile obecną już 5 dzień braku miesiączki.... zaopatrzylam sie także w omega 3,6,9 dodaje oliwy z oliwek do salatek oraz zakupilam mnostwo tlustych ryb typu makrela :)
Skład: 100% rafinowanego oleju z orzecha włoskiego. Olej z orzecha włoskiego otrzymywany jest w wyniku tłoczenia wyłuskanych orzechów laskowych (sic!). Nie zawiera cholesterolu. Z wysoką zawartością wielonasyconych (sic!) kwasów tłuszczowych (70%). Jego delikatny orzechowy smak sprawia, że olej ten nadaje się jako dodatek do sałatek i zimnych [...]
NoXy - ale jakich dokładnie szukasz tłuszczy? Osobiscie również nie jestem entuzjastą picia oliwy z oliwek, uzywam jej jedynie do sałatek, z resztą wieksze jej porcje zle znoszę. Jednonienasycone podbijam sobie migdałami. Nasycone - które pokarmowo znoszę zdecydowanie najlepiej - tłustszym mięsem (karkówka, udziec z kurczaka). Warto byłoby byś [...]
mysle ze cwiczysz ok ale zwroc uwage na to, ze glowa w dol latwiej jest wyciskac niz na plaskiej i wyciskaj zawsze z partnerem, ktory pomoze ci zrobic kilka powtorzen wiecej oliwke najlepiej dodawac do salatek ja np. robie tak: 2 pomidoty + troche cebuli + oliwka zmieszana z musztarda + sol i pieprz = pycha :)
[...] jezeli chodzi o diete. Mniej wiecje jem to co napisalem. Zreszta wiecie jak to jest ze wogole coraz gorzej z sianem u nas w polsce wiec tez nie moge wydawac na jedzenie po 800 zl. bo mam oplaty ***ane i ogolnie. Wiec walsnie robie tak jak napisalem. Jezli chodzi o olive to dodaje do salatek roznie ale tez nie chce za duzo tego dawac. pozdr.
1. Olej z pestek winogronu raczej do smażenia na nim się nie nadaje, zgadza się? Czy można go zatem wykorzystać do sałatek? 2. Olej sezamowy tak/nie? 3. Oliwa przypuszczam, że jak najbardziej (mam kilka butelek Casa Rinaldi z Włoch) 4. Homar, kalmary, kraby, małże? 5. Nie wiem, czy ktoś słyszał o ryżu VIALONE NANO [...]
500ml jakieś 15-20 zł. w smaku sama jest nieciekawa - do sałatek idealna. ja osobiście robie tak: nalewam pełną stołową łyżkę, wsadzam do ust, biorę kubek z wodą, pije wode razem z oliwą, po czym zapijam jeszcze raz wodą - i piję w smaku w zasadzie trochę tłustą wodę ;)