Koenzym witaminy B12 - 5-deoksy-5-adenozylokobalamina, aktywna pochodna witaminy b12 znana pod nazwą dibenkozyd. Uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, metabolizmie metabolizmie tłuszczów, aminokwasów oraz węglowodanów, a także wpływ na powstawanie elementów morfotycznych krwi i powłok nerwowych. W suplementacji sportowej stosowana przeze [...]
Kofeina – organiczny związek chemiczny klasyfikowany jako alkaloid purynowy, naturalnie występujący w roślinach takich jak: Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana , Ilex paraguariensis, w których pełni rolę naturalnego pestycydu działając toksycznie na owady. Ze względu na specyficzny smak odstraszać może także roślinożerców. Największe [...]
Kola nut - orzechy z wiecznie zielonego drzewa z rodziny malwowatych Cola acuminata, występującego na terenach lasów tropikalnych Afryki Zachodniej. Są źródłem wielu bioaktywnych związków takich jak kofeina, teobromina, teofilina, flawonów i fenoli. W/w składniki aktywizują ośrodkowy układ nerwowy, usuwają objawy zmęczenia, poprawiają wydolność [...]
Korzeń imbiru (Zingiber Officinale Radix) – surowiec zielarski będący źródłem związków chemicznych (gingerdioli, gingerdionów, szogaoli oraz najbardziej cenionych: gineroli), charakteryzujących się wysoką aktywnością biologiczną. Główne składniki korzenia imbiru posiadają silne właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, bakteriostatyczne oraz [...]
Korzeń lubczyku - Levistici radix, jest to roślina pohodzenia azjatyckiego. Stanowi źródło następujących składników aktywnych: ftalidy, terpeny, furanokumaryny, sole mineralne, kwasy organiczne. Wykazuje działanie moczopędne - zwiększa ilość wydalanego kwasu moczowego i chlorków. Stymuluje także wydzielanie soków żoładkowych, reguluje procesy [...]
Korzeń pietruszki - Radix Petroselini, powszechnie stosowany jako surowiec kulinarny, stanowi źródło następujących związków aktywnych: olejek eteryczny, glikozydy (apiina), luteolina, poliacetyleny, kwas petroelinowy, fitosterole, kumaryny. Usprawnia funkcjonowanie nerek, poprawiając ukrwienie tych narządów. Działa moczopędnie nasilając [...]
Korzeń pokrzywy (Urtica radix) – pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to roślina należąca do rodziny pokrzywowatych, występuje na terenie Europy, obu Ameryk, Azji oraz w Afryce. Surowcem ziołowym jest zarówno korzeń jak i liście, jadnakże różnią się one zdecydowanie zastosowanie. Korzeń pokrzywy zawiera: lignany, fitosterole (np. beta-sitosterol i [...]
Kre-alkalyn - opatentowana formuła kreatynowa (tzw buforowany monohydrat kreatyny), opracowana w celu minimalizacji ryzyka konwersji kreatyny do nieaktywnej postaci, czyli kreatyniny. Wg właściciela patentu, krealkalym może być stosowany w dawkach zdecydowanie mniejszych niż klasyczny monohydrat, przy czym nie powoduje zatrzymania wody w [...]
Kreatyna: (kwas β-metyloguanidynooctowy), jest to organiczny związek chemiczny pełniący bardzo istotną rolę w przemianach energetycznych zachodzących w organizmie wszystkich kręgowców. Jest substancją endogenną, czyli może być syntetyzowana w ustroju (powstaje z aminokwasów: l-argininy, l-glicyny i l-metioniny w nerkach i wątrobie), ale zawarta [...]
Kudzu - (Pueraria lobata) roślina pnąca pochodząca z Azji, od lat stosowana w tradycyjnej medycynie ludowej. Stanowi źródło między innymi flawonoidów, do których należą: daidzyna, daidzeina, genisteina oraz pueraryna. Kudzu pomaga regulować gospodarkę hormonalną (zawarte w nim, wyżej wymienione substancje aktywne są tzw. fitoestrogenami), obniża [...]
Kwas linolowy – niezbędny nienasycony kwas tłuszczy z rodziny omega 6 (czyli takich których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy szóstym od końca atomie węgla). Jego naturalnym źródłem są przede wszystkim tłuszcze roślinne (np. olej słonecznikowy), występuje jednak także w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Kwas [...]
Kwas arachidonowy – związek należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy trzecim od końca atomie węgla. Występuje w produktach żywnościowych takich jak np. orzeszki ziemne, tłuste mięsa i jaja i innych. Jest prekursorem ważnych biologicznie [...]
Kwas gamma-linolenowy (GLA)– nienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega 6 (czyli takich których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy szóstym od końca atomie węgla), naturalnie występujący w żywności pochodzenia roślinnego, może powstawać w organizmie człowieka z kwasu linolowego. Pełni szereg istotnych funkcji [...]
kwas guanidynopropionowy / guanidynopropionian (guanidinopropionic acid )– pochodna guanidyny, bierze udział w metabolizmie glukozy, wpływa na wrażliwość insulinową komórek mięśniowych pełni także rolę prekursora kreatyny w procesie endogennej syntezy. Badania naukowe potwierdziły zasadność jego podawania w hiperinsulinomii i hiperlipidemii. Fakt, [...]
Kwas tetradecylotiooctowy - strukturalnie zmodyfikowany kwas tłuszczowy zawierający siarkę. Wg literatury naukowej posiada on dość specyficzne zdolności wpływania na metabolizm lipidów, wpływając na aktywność enzymów odpowiedzialnych za wychwyt kwasów tłuszczowych w wątrobie, ich transport i spalanie. Badania przeprowadzone na zwierzętach [...]
Kwas orotowy – znany również pod nazwą witamina B13, jest substancją, która pod względem chemicznym stanowi pochodną uracylu (zasada pirymidynowa wchodząca w skład RNA). Syntetyzowany jest w organizmie ludzkim przy udziale mikroflory jelitowej z karbomylofosforanu oraz kwasu asparaginowego. Główną funkcją kwasu orotowego jest udział w procesach [...]
Kwercetyna (Quercetin) – organiczny związek chemiczny należący do flawonoidów glikozydowych, pigmentów naturalnych występujących tkankach roślinnych (owocach, warzywach, ziołach). Dobrym źródłem kwercetyny są jabłka i cebula oraz herbata. Kwercetyna hamuje aktywność enzymu hialuronidazy dzięki czemu zabezpiecza kwas hialuronowy przed [...]
Kłącze perzu - Rhizoma Graminis, dawniej nazywany był środkiem "czyszczącym krew", stanowi źródło nastęujących substancji aktywnych: mannitol, inozytol, związki uronowe, kwas glikolowy, olejek eteryczny, flawonoidy, związki krzemu i potasu, prolamina. Wg niektórych źródeł wspiera procesy związane z tzw. "oczyszczaniem" organizmu ze zbędnych [...]
Rozumiem, dzięki :) Zakupiłem leucynę z ostrovitu, jakie dawkowanie polecacie biorąc pod uwagę że po treningu piję: -70g Mass Activator -30g WPC -Banan Przed treningiem: -100% Pure Power W trakcie treningu: -Leucine Carbo Chodzi mi o dawkowanie w DT i DNT Pozdrawiam ;)