Cześć. Po przeczytaniu kilku artykułów o szkodliwości energetyków rzuca się w oczy, że źle postrzegana jest kombinacja dużej dawki kofeiny i cukru, która daje chwilowego, złudnego kopa poprzez gwałtowne podbicie w/w w krwiobiegu. Moje pytanie zatem brzmi - jak rozpatrywać energetyka bez cukrowego, który jest tak naprawdę tylko dostarczycielem [...]
[...] Staram się bazować na naturalnych i zdrowych posiłkach. Całkowicie wyeliminowałam z diety wszelkie fast food'y oraz zwykłe słodycze (często sięgam po zamienniki z 0% cukru). Mimo tego, moja sylwetka, a szczególnie brzuch nie prezentuje się zbyt dobrze. Często jest wzdęty i mam wrażenie, że wciąż (szczególnie u jego dołu) znajduje się dużo [...]
[...] wspomóc ? Mam możliwość zdobyć Undestor Testocaps. Czy ktoś stosował ten lek ? Dodatkowo jutro mam wizytę u Endokrynologa. Sport to moja kiepska strona, dużo pracuje. Unikam cukru. Nie pije słodzonych napojów, tylko woda. Alkohol myślę że w normie. Bez jakiejś specjalnej diety, ale też nie odżywiam się non stop fast foodami. Nie palę. Zmieniony [...]
[...] we krwi glukometrem i nastepujace wyniki codziennie nadczo: piątek 108 sobota 98 niedziela 112 poniedzialek 108 wtorek 100 Wedlug tego co jest podane w internecie poziom cukru nadczo nie powininen przekraczac 100 i oznacza on powyzej 100 stan przedcukrzycowy. Byłem z tym u lekarza i powiedzial ze to prawidlowy cukier, powiedzialem mu reszte [...]
[...] kolacja codziennie placek z płatków owsianych + ryż zmielony lub mąka kukurydziana + izolat + skyr + kakao. Kawę piję rozpuszczalną 4 razy dziennie, bez mleka, bez cukru. Słodycze bardzo, ale to bardzo sporadycznie, co parę dni zjem coś max. 100 kcal, czyli np 1 ciastko. Oprócz tego oczywiście warzywa około 600-700g dziennie + 300g [...]
[...] organizmów sprawuje kontrolę nad długością życia, co jest bardzo ważne. Jakie zadania spełnia insulina u ludzi? Jeżeli zapytacie lekarza, odpowie, że ma obniżać poziom cukru we krwi. Moim zdaniem, jest to zwykły efekt uboczny. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Pochodzimy z czasów głodu i [...]
[...] plywajacej glukozy we krwi ale nie tylko glukoza powoduje wyrzut insu wyrzut insu powoduja tez mniektore aminki - m.in. bcaa z leycuna na czele ale przy braku dodatkowego cukru nic sie nie dzieje ba zjesz sporo bcaa - sporo! wydzieli sie insu jest stala ilosc cukru - bo organizm dazy do homeostazy - wiec jest staly poizom cukru (~100mg%) teraz [...]
[...] kilka godzin, tworzą się w niej szkodliwe „substancje". Ludzie mają różne gusty i różne przyzwyczajenia. Niektórzy mogą pić herbatę lub kawę w ogóle bez cukru. inni przeciwnie, bez cukru pić nie potrafią. Podczas parzenia trzeba na jedną szklankę dodawać przynajmniej pół łyżeczki cukru. Cukier podwyższa walory herbaty i w [...]
[...] apetyt) Chciałbym napisać nieco więcej, dlaczego nagłe skoki insuliny w odpowiedzi na spożyty posiłek są ważne i w jaki sposób przyczyniają się do kontroli poziomu cukru . Żeby to zrobić musimy sobie omówić fazy, w których insulina jest wydzielana. Wyrzut insuliny przez trzustkę zachodzi w dwóch etapach. Pierwszy etap zachodzi bardzo [...]
Tego typu informacje są elementami walki rynkowej producentów cukru z producentami bezkalorycznych środków słodzących. Szkodliwość cukru rafinowanego jest dobrze znana i coraz większe rzesze konsymentów sięgają po produkty słodzone środkami bezkalorycznymi. Ta sytuacja bije w plantatorów trzciny i buraków, cukrownie i rynek słodyczy. Aspartam nie [...]
[...] approach to stimulating insulin secretion in obesity and type 2 diabetes. ********** Glutamina może efektywnie usprawniać działanie insuliny, wpływając na regulacje poziomu cukru we krwi, zwłaszcza u osób cierpiących na otyłość i/lub cukrzyce typu II. Z powodu problemów w sygnalizacji komórkowej uaktywnionej przez insulinę, co ostatecznie [...]
[...] odkładania nadmiaru energii w tkance tłuszczowej. A sama insulina jednocześnie blokuje uwalnianie tłuszczu z tkanki tłuszczowej i wymusza używanie jako paliwa dla komórek cukru. Poziom insliny* jest niski - na scene wkracza przede wszystkim glukagon, który aktywuje enzym lipazy hormonozaleznej któru uwalnia trójglicerydy do krwi w postaci [...]
Pozatym trawienie cukru to skomplikowany proces, do którego potrzeba między innymi wapnia i magnezu pobieranych z zębów i kości. Duże spożycie cukru powoduje też niedobory witamin z grupy B i E oraz chromu i miedzi. Niszczy zdolności organizmu do wchłaniania niezbędnych wartości odżywczych. Zbyt duża ilości cukru w diecie ogranicza korzystne [...]
W stanie zdrowia średni poziom cukru we krwi na czczo wynosi ok. 100mg% (mg/100ml). Przeliczając tę wartość na całkowitą objętość krwi i płynów pozakomórkowych wynoszącą średnio ok. 10-15 litrów, łączna ilość cukru krążącego po krwi wynosi ok. 10-15 gramów Widzimy więc, że po spożyciu posiłku zawierającego np. 100g węglowodanów organizm musi sobie [...]
A właściwie to w jaki sposób komponować taki posiłek? Dawać kostkę cukru przed zaparzeniem kawy czy po? A jeśli kawa jest z expressu? Czy próbował ktoś jednocześnie ekspresowo zaparzać kawę i cukier? Jakie powinny być wzajemne proporcje cukru i kawy? Kawy jest mnóstwo gatunków, ale i cukier cukrowi nie równy - jest cukier bardziej i mniej słodki [...]
Jeśli bez cukru to może przynajmniej ze słodzikiem? W słodzikach smaki są jeszcze bardziej zróżnicowane. A jeśli bez cukru,to jak ustalić proporcje między kawą a cukrem, żeby utrzymać optymalny smak? Jak też, jakie ustalić proporcje pomiędzy kawą a wodą? Bo to chyba ważniejsze dla smaku kawy niż proporcje kawy i cukru, gdy tego cukru nie [...]
Z tego co ja wiem insulina w jakimś tam procesie podwyższa poziom cukru we krwi. To tak na logikę, gdy spożywamy dużo cukru to wydziela się też insuliny który obniża cukier we krwi i znów łakniemy węgli. Gdy spożywamy mało węglowodanów to mamy niski poziom cukru we krwi i mi się zdaje ale to tylko subiektywna wypowiedż, wtedy wydziela sie [...]
Na paru stronach dot. żywienia i zdrowia znalazłem pewne informacje dotyczące wpływu cukru i insuliny we krwi na aktywność wytwarzania somatotropiny (hormonu wzrostu). Jedne artykuły mówią o tym, że niska zawartość cukru we krwi (analogicznie niskie stężenie insuliny), prowadzi do bardziej aktywnego wytwarzania somatotropiny. Inne artykuły mówią o [...]
[...] tylko w przypadku, jeżeli Twój system transportowy funkcjonuje optymalnie. ..: CO ROZUMIE SIĘ POD POJĘCIEM "SYSTEMU TRANSPORTOWEGO" KREATYNY? :.. Wiadomo, że wchłanianie cukru z krwi (glukozy) do komórek mięśniowych uzależnione jest od insuliny, hormonu trzustki. Niedobór insuliny może powodować podwyższony poziom cukru we krwi i prowadzić do [...]
[...] glukozy poprzez wpływ na receptory dla insuliny (głownie głównie na komórkach mięśniowych) - przez co zwiększenie syntezy glikogenu,czy tez po prostu opóźniają wchłanianie cukru do krwiobiegu. I co należy zauważyć - zazwyczaj zioła, jeśli maja właściwości lecznicze w tym kierunku - ich działanie opiera się na kilku mechanizmach działania - nie [...]