Witamy w kolejnej części treningu - treningu dla średniozaawansowanych. Część ta jest napisana z myślą o osobach które rozpoczęły trening z nami od pierwszej części i mają za sobą 5 miesięcy systematycznych i przemyślanych treningów dla początkujących [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
Białka zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi (i nie tylko) stanowią podstawowy element budowy tkanek ludzkiego organizmu. Budulec i spoiwo Białka są niezbędne dla wzrostu owych tkanek, jak i dla utrzymania podstawowych funkcji życiowych ustroju. Białka możemy przyrównać do konstrukcji muru zbudowanego z kamieni o różnym [...]
I znowu cos sie poszukalo na necie.Nie wiedzialem zabardzo kaj to dac,myslalem o sporty ogolnorozwojowe,no namjwyzej to ktos przeniesie.Chociaz jest tu pare rzeczy,ktore dotycza kulturystyki.Hmm...sami ocencie. Odżywianie jest nieodłącznym elementem procesu treningowego. Pozostałe elementy to trening i regeneracja. Wszystkie te elementy są [...]
Steroidy anaboliczno-androgenne (SAA) są szczególnie niebezpieczną dla zdrowia młodych ludzi formą dopingu . Niebezpieczeństwo dla zdrowia rośnie wraz ze wzrostem dawki stosowanych preparatów oraz stosowaniem kombinacji co najmniej dwóch leków ze wzrostem średniej dawki dobowej przyjmowanych preparatów. Jest to niestety zjawisko coraz częstsze od [...]
Sanktuarium bicepsa - Siłownia "S4" Siłownia Siłownia w swojej obecnej postaci jest instytucją stosunkowo młodą. Na Zachodzie jej popularność na większą skalę (poprzedzona okresem mody na aerobik w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych) rozpoczęła się w latach dziewięćdziesiątych zeszłego stulecia, gdy prywatnych przedsiębiorców [...]
KONIECZNIE przeczytajcie całość ! Ja sam nie wiem co o tym myśleć. Zmienia on całkiem moje spostrzeżenia na temat kulturystyki. Zobaczcie sami. Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest [...]
Może komuś sie przyda : Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą [...]
Żywienie i wspomaganie treningu / Nutrition and supplementation in training -------------------------------------------------------------------------------- Dariusz Szukała Odnowa żywieniowa po treningu Część pierwsza Organizm sportowca poddawany jest dziś ogromnym presjom fizycznym, psychicznym i eksploatowany do granic możliwości. [...]
Odżywianie w konkurencjach wytrzymałościowych. treść: Fachowe wprowadzenie do świadomego odżywiania dla wytrzymałościowców - wymagania, składniki, zasady - po prostu solidna dawka podstawowej wiedzy. autor: Ryszard Szul ----------------------------------------------------------------------- Odżywianie jest nieodłącznym elementem procesu [...]
Postanowiłem się zabrać szerzej za opisanie poszczegółnych składników Xpanda, a więc do dzieła! : Witamina B3 jest nazywana niacyną i właściwie określenie to oznacza dwa związki: kwas nikotynowy (czyli kwas 3-pirydylokarboksylowy) i amid kwasu nikotynowego. Niacyna jest znana również jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd niekiedy nazywa się ją [...]
siema,przypadkem trafilem na ten artykul. Nic "odkrywczego" ale zawsze to cos nowego Steroidy anaboliczno-androgenne (SAA) są szczególnie niebezpieczną dla zdrowia młodych ludzi formą dopingu . Niebezpieczeństwo dla zdrowia rośnie wraz ze wzrostem dawki stosowanych preparatów oraz stosowaniem kombinacji co najmniej dwóch leków ze wzrostem średniej [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Wstęp Budowa masy mięśniowej to coś co mobilizuje do rozpoczęcia ćwiczeń jakieś 70% osób zaczynających przygody z kulturystyką. Ale żeby zbudować masę mięśniową należy wiedzieć jak się do tego zabrać – co jest bezsprzecznym warunkiem sukcesu i jak go osiągnąć. A niestety wciąż panuje pełno mylnych teorii i przeświadczeń a jedno z najgorszych a [...]
Moje umiejetnosci jesli chodzi o angielski nie sa na bardzo wysokim poziomie, ale co nieco wiem Dlatego pozwolilem sobie przetlumaczyc wywiad z Gregiem Valentiono. W nawiasach umiescilem wyjasnienia co do niektorych fragmentow. Oryginal artykulu znajduje sie pod adresem http://www.t-nation.com/findArticle.do?article=211hate NAJBARDZIEJ [...]
Informacja dla zawodników Założenia dla mężczyzn: Waga: 100 kg Białko: 3 g na 1 kg Węglowodany: 7 g na 1kg Tłuszcze: 15 % wartości kalorycznej sumy kalorycznej białka i węglowodanów zamienione na tłuszcz - 67 g ( 600 kcal). Następnie proporcjonalnie pomniejszamy wartość kaloryczną pokrywaną przez białka i węglowodany o taką ilość kalorii, jaka [...]
Tym razem chciałbym poruszyć nieco inny temat, często budzący kontrowersję, ale uważam, że przydatny. Mowa tu oczywiście o kulturystycznej dojrzałości, czyli kiedy tak na prawdę widzimy efekty i coraz więcej sensu naszego trenowania, zacznijmy od początku : Wielu trenujących chyba zapomniała po co trenuję, mimo że są zaawansowanymi zawodnikami, [...]
Elo! Na sieci natknąłem się na pewien wywiad z Greg'iem Valentino. Napewno kazdy wie o kogo chodzi, napewno nie o kulturyste. Zapraszam do lektury. NAJBARDZIEJ ZNIENAWIDZONY CZŁOWIEK W KULTURYSTYCE WYWIAD z GREG'iem VALENTINO Dla normalnych, niedoświadczonych ludzi ci, którzy dla bycia większym wybierają podnoszenie ciężarów są dziwakami. [...]
https://i.imgur.com/dgtUygI.png Dlaczego tu Długo zastanawiałem się, w którym dziale umieścić ten dziennik. Chciałbym tu przedstawiać swoją dietę, trening, suplementację, ale jednak głównie wszystko będzie się kręciło wokół zdrowia. Hasło dziennika ma przypominać mi o byciu cierpliwym - czyli coś z czym mam problem, a brak cierpliwości ma u mnie [...]
[...] jak inulina /djaca smak, gestosc miekkosc produktu/ guar i ksantan , lecytyna w odp proporcjach daja produkt o gestej i jednolitej strukturze. poza tym nawet 100g produktu rozpuszczone w 200ml wody tworzy jednoilita gesta plynna mase bez grudek, czy slozow. AUTOR: Pan MAREK CIOŁEK Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-10-02 16:37:07