SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

chleb

  • [...] Już szukam sprzętu kuchennego i zastanawiam się nad lodówka z funkcją "no frost" tylko ktoś ostatnio mi powiedział że w takiej lodówce nie da się trzymać zakwasu na chleb. Niestety w internecie nie udało mi się znaleźć więcej informacji na ten temat. Czy ktoś z was ma taką lodówkę z "no frost", a jeśli tak to czy rzeczywiście jest [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-06-24 12:40:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • wczoraj robiłam chleb kalafiorowy z przepisu Agaty. Pychotka. :-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-07-07 11:14:40 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ja zapytam o chleb żytni - w czym może tkwić mój problem? "Upiekłam" go drugi raz, w proporcji 1:1 zakwas i mąka, tym razem dałam trochę więcej wody i odebrałam dodatki orzechowe (które być może go obciążyły), ale może to ciasto powinno być wręcz rzadkie..? Piekłam je 1,5h w 180* (bez termoobiegu, może to to? :-P). Jest mokre i niewyrośnięte. Być [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-21 10:28:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • saida, ja po prostu sie nie bawie, i korzystam z gotowego rozkladu dla chleba zytniego na potreningu. Pamietam, ze kiedys orientacyjnie policzylam moj chleb i wyszedl prawie identycznie, wiec stwierdzilam, ze jak bedzie odchylu 2-3g wegla na 100g to nie umre ;-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-21 12:19:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • u mnie jest odchyłu jakies 13 g węgla na 100 g chleba ;) raz policzyłam bo piekę cały czas ten sam chleb

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-21 12:35:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Buniu - no wlasnie moze ikra lepsza:-) jeden raz probowalam na chleb ale chyba musze inny sposob serwowania znalezc:-) jeden sloiczek juz od dawna czeka w lodowce na zjedzenie!!8-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-30 19:37:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • a jeśli w tym samym czasie chciałabym jeszcze upiec chleb i jakieś mięsko, to mogę położyć pod spód czy wtedy się nie upiecze? :->

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-02 18:53:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czekamy aż wyrośnie , przejrzyj sobie ten wątek strony 16-27 dużo tam o chlebku :-D Rośnie długo 12 godzin albo 3 godziny w piekarniku na 40 stopniach. Ja w poniedziałek piekłam swój pierwszy chleb jeszcze nie wyszło to co ma być%-). Ale grunt się nie zniechęcać Zmieniony przez - tamaqucci w dniu 2012-11-21 16:20:59

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-21 16:19:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czekamy aż wyrośnie , przejrzyj sobie ten wątek strony 16-27 dużo tam o chlebku :-D Rośnie długo 12 godzin albo 3 godziny w piekarniku na 40 stopniach. Ja w poniedziałek piekłam swój pierwszy chleb jeszcze nie wyszło to co ma być%-). Ale grunt się nie zniechęcać Podziękować za naprowadzenie 8-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-21 16:27:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jeśli chodzi o smak chleba, to lubię dodatek całego kminku i mielonego pieprzu. Można także dodać mieloną kolendrę, ale jest dość intensywna i trzeba z umiarem sypać. Natomiast upiec chleb najprościej w zwykłych foremkach. Smaruję je tylko białym tłuszczem - np. Plantą. Nigdy się nic nie przypala, nie przywiera. Niektóre foremki (te [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-23 17:43:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A jak robisz zaczyn to on dobrze pracuje? Ja ostatnio miałam sytuacje, że zakwas normalnie nie działał, (teraz jest już ok, buzuje aż miło, ale trochę to trwało żeby go rozruszać on nowa) i wtedy chleb tez nie chciał wyrastać. A taki nie wyrośnięty jest niesmaczny.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-02 23:01:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Tyle tu ciekawych pomysłów, a mnie już jakoś znudziło się jeść ryż lub makaron z mięsem. Pora na testowanie. Naczosy mnie tknęły inspiracją. Chleb mnie też kusi, ale do tej pory mi nie wychodził (spiekał się, czy cuś). No i będę przed świątecznymi przygotowaniami testować piernika z Ducana, tylko zmienię otręby na [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-12 10:25:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Diss dynię możesz upiec w piekarniku z przyprawami, super też wychodzi na patelni na kokosowym z solą i ostrą papryką, na śniadanie do placka z owocami możesz sobie zrobić (dynia starta na tarce+jaja+owoce+przyprawy typu cynamon i na patelnie). Ciasto dyniowe też jest w przepisach (zamiast na słodko możesz zrobić taki ala chleb) :-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-01-23 10:32:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • PYTANIE DO TYCH CO ZNAJĄ SIĘ NA PIECZENIU CHLEBA: Czy jak do pieczenia chleba użyję dwóch różnych mąk to koniecznie muszę mieć dwa różne zakwasy, czy wystarczy jeden z jednej z tych mąk? Mam zakwas gryczany i do tej pory piekłam chleb z mąki gryczanej...ostatnio trochę dodałam trochę mąki z amarantusa i wyszedł. A dzisiaj pojechałam zakupić mąkę [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-10 13:47:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Agnese proszę o przepis na chleb gryczany. Jak ten smak za mną chodzi. Mi zawsze wychodził niski i bardzo zbity. Może za krótko wyrastał..

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-10 14:06:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ja ten czosnek piekę przy okazji pieczenia mięsa %-) jak piekę chleb i indyka, to wychodzi godzinkę w 250-210st. nie pieczcie osobno czosnku, bo to bez sensu.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-11 16:17:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ciezko doradzić, nawet nie napisałas z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ile ma Twój zakwas ? Biała mąka pszenna to tu jest niejadana ;) a sól raczej podnosi rosnięcie chleba, dlatego sklepowe sa słone Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-02-27 20:43:05

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-27 20:42:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ktoś robił bo w którymś dzienniku widziałam zdjęcie, ale niestety nie przypomnę sobie u kogo, ja mam jakieś niewymiarowe keksówki i jak pierwszy raz zrobiłam chleb z forumowego przepisu to ciasta wyszło mi na jedną keksówka i tak 1/4 drugiej i ten niziutki chlebek potraktowałam jako bułkę i kroiłam w poprzek, niestety to nie to samo ale czasem [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-09 10:31:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ta informacja będzie przydatna szczególnie tym, którzy pieką chlebek bezglutenowy, co na pewno jest trudniejszą sztuką niż pieczenie glutenowych. Główny przepis jest tutaj: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s28.html , ale ja cały czas eksperymentuję i teraz dopiero wyszedł mi chlebek idealny. Poprzednie [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-10 13:19:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Agnese a nie jest słodkawy ten chleb? Bo mąka kasztanowa jest dość słodka. I rzeczywiście przekonałam się że konsystencja bezglutenowego ciasta musi być dużo rzadsza, takie lejące się błoto %-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-10 20:59:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)