To jeszcze dodam, że pszenny razowiec jest o wiele zdrowszy od żytniego. Zresztą... prawdziwy chleb to coś, czego się nie spotyka w sklepach. Drożdże powinny go przez kilka dni (!) trawić, tak się kiedyś chleb robiło. Ma całkiem inny skład, więcej białka, wszystko o wiele łatwiejsze do strawienia, dosłownie kilkakrotnie więcej witamin. Dzisiaj [...]
[...] (lakto-ovo-wege)) jesli chodzi o jogurt 1,1% tłuszczu owocowy bez cukru to kupuję jogobellę bio jogurt light mam tylko wątpliwości co do acesulfam - nie wiem co to jest?? chlebków mam dwa jeden zgodniutki zresztą ktos już o nim pisał wcześniej - firma mastermacher chleb pełnoziarnisty z siemieniem i otrebami - skład: rozdrobnione ziarno [...]
[...] posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką. 5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę. 6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub [...]
[...] zmienienie tunczyka naraziem jem ryz biał ale tez zmienie bo zostało to jem narazie a po treningu moze carbo i wpc a czasami mass xll zawsze jem rano owsianke tylko w piątek chleb a i 15 ml misci się na na duzej łyszcze stolwej takiej jak np jemy zupe i mam pytanie jeszcze o chleb ma taki chleb grachm crązowy Skład: woda,mąkapszenna,mąka żytnia [...]
Agentka J-23: Ale o co chodzi z tym chlebem? - o nic, po prostu piekłam i po prostu pachniał Chleb jak chleb, a nazywa się watykański i jest na dobrą wróżbę. Wzięłam do siebie zaczyn jako "dobry człowiek", hrhrhr, to potem go musiałam upiec. Wyszedł niezły , chociaż mocno zmodyfikowałam przepis . Przepisu nie dam, bo nie ma co, nie [...]
kolos88 oto co znalazłam: "Praktycznie wszystkie gatunki chleba wypiekane są na drożdżach piekarskich, a drożdże, jak wiemy, powodują procesy fermentacyjne w jelitach. oprócz tego, jak stwierdzili amerykańscy naukowcy, drożdże aktywizują powstawanie nowotworów w organiżmie. Spożywając chleb, zamieniamy swój układ pokarmowy w "pole [...]
[...] uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i cukrowców, rozszerza naczynia krwionośne Pelagra(zapalenie skóry),biegunki, przygnębienia 15-10 mg Mięso, ryby, wątroba, chleb razowy Folacyna Kwas foliowy Występuje w formie koenzymów w enzymach katalizujących metabolizm jednostek jednowęglowych, w przenoszeniu grup formylowych anemia 0,4 [...]
[...] (monoploidalne) jądra potomne i w obrębie worka powstają 4 zarodniki – askospory, które po rozerwaniu worka kiełkują w nowe komórki wegetatywne. Podczas wypiekania chleba, produkcji win i piwa następuje fermentacja alkoholowa. Poprzedza ja przejście cukru złożonego - skrobi w cukier prosty, dopiero ten ostatni drożdże rozkładają na [...]
Stary, ale zmaściłeś. Taki piękny przepis i na końcu powiadasz "drożdże"? Mam nadzieję, że to o jakimś innym chlebie, a nie tym z tematu. Cała idea zakwasu jest po to, żeby drożdży nie dawać. Poza tym są niepotrzebne, jak widać z innych postów. Drożdże jak czytałem są niezdrowe i hodują nam w jelitach drożdże i raki. Próbuję więc [...]
Drożdże towar deficytowy, więc może lepiej na zakwasie %-). Nigdzie mi się nie spieszy. Mojego ulubionego głęboko mrożonego odpiekanego chleba bez drożdży z Lidla mam pod dostatkiem :-D Najpierw zrób zakwas ;-) Chleb na maślance Zaczyn 60g startera zakwasu (przepis na to znajdziesz w necie) 200g mąki żytniej typ 720 180ml wody Ciasto właściwe 350g [...]
[...] w śmietanie skład- cukier tam był! albo zamiennie glukoza hmm. A podobno sypią cukier do wędlin i kiełbas bo to najtańszy środek konserwujący jest. Co my jemy??. Przypisy na chleb: 1. Chleb: "Proporcje: 4 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, trochę soli, drożdże (na oko łyżeczka) rozpuszczone w wodzie ( z tej, którą podałam powyżej), trochę [...]
[...] :) a chcę na 120% stosować się do prawidłowego odżywiania. Chciałabym też wiedzieć dlaczego tak ważne jest unikanie glutenu? Bo w piekarni w której kupuję kukurydziany chleb zapytałam czy mają może skład do pokazania z czego dany chleb/bułka jest wyrabiane no i dostałam więc napiszę teraz skład: Chleb i bułki kukurydziane: mąka pszenna typ [...]
Julietta - miałaś pszenny razowy czy żytni? Chleb na zakwasie uczy cierpliwości, a chleb żytni pokory. Razowy pszenny - uwaga nie kroimy jak ciepły - wtedy faktycznie jak glina wyglada w środku i mozemy wyrzucić mysląc ze zakalec lub niedopieczony. Kroimy dopiero po ostygnięciu zupełnym. Żytni - trzeba uważać na konsystencję ciasta, nie może być [...]
[...] z wodą, oraz płyn (może to być woda, mleko, maślanka czy nawet piwo). Także nie ma w tym nic dziwnego, że 50% ciasta może stanowić woda, biorąc pod uwagę zakwas oraz samą wodę dodawaną do mąki. Olej natomiast jest jedynie dodawany do posmarowania foremki, w której wypiekany był chleb. Stosowany jest aby łatwiej było wyjąć pieczywo z foremki.
jeśli są drożdże to jak może być zakwas :D + ten cukier i olej rzepakowy poza tym nie napisane jaki przemiał tej żytniej może być 500 czy 750, a to już to co innego niż 2000 więc dosyć szemrany ten chleb
Bułka grahamka Wartości odzywcze w 100g Wartość energetyczna 252,00 kcal Białko 9,00 g Węglowodany 56,10 g Tłuszcz 1,70 g Składniki: mąka pszenna, woda, otręby pszenne, olej roślinny, drożdże, sól, płatki ziemniaczane. Pieczywo graham powstaje na grubo mielone mące pszennej, ego produkcja odbywa sie przy udziale drozdzy. Chleb razowy [...]
chleb benus czyli firmy "benus" to chleb bez konserwantow skald w zaleznosci od "smaku". ja mam zytni trzymam tak " w razie niemaca".. minimum 62% maki zytniej.. lamane ziarna zyta.. maka pszenna woda sol drozdze na 100g produktu 179kcal i 27% skladu to blonnik bialko 5g w opakowaniu jest siedem sporych kromek... [...]