[...] się wśród ludzi... Tak poza temat, bo widzę wiórki kokosowe w rozpisce na poprzedniej stronie. Zamiast mleka krowiego, dla osób nietolerujących laktozę bądź cierpiących na choroby autoimmunologiczne jak np. celiakia - dobrym zastąpieniem mleka jest mleko kokosowe czy mleko z migdałów. Zmieniony przez - Paweł W. w dniu 2014-01-08 10:32:41
[...] i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni): 4x w tygodniu Mel B, Chodakowska, interwały Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie: dieta 1300 kcal (obliczona z calcoolatora) Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie): celiakia Stosowana lub planowana suplementacja: brak
??? czemu z glutenem, z moimi jelitami wszystko w porządku... Tylko w podejrzeniu nietolerancji na gluten należy go usunąć z diety. Nabiał? - masz na myśli nietolerancję laktozy. Kiedy nie piję mleka i jem chudy twaróg oraz odtłuszczony żółty ser 3% tłuszczu, żadnych objawów nie mam, a wierz mi, że po mleku, śmietanie, greckim jogurcie 10% [...]
[...] dążymy do wyeliminowania czynników potencjalnie groźnych, w tym z diety. Zresztą choroby autoimmunologiczne lubią "chodzić parami" a taka często spotykana para to hasi+celiakia/nietolerancja glutenu + inne... Dieta osoby chorej powinna być dostosowana do wymogów choroby - czyli eliminujemy składniki potencjalnie groźne a dodajemy te, które [...]
[...] o strukture bialek glutenu i komorek tarczycy i reakcje ukl odpornosciowego. Internista machnie reka i powie, ze to moda. Coz, to ze spory procent hashimotowcow ma problem z celiakia to co innego, ale fakt, ze poleca sie jesc pszenice, ktora jest na maxa przerobiona genetycznie to juz nikomu nie przeszkadza. Wiekszosc lekarzy uwaza, ze nie [...]
[...] stanie zdrowia powróciłbym na normalne kalorie. Zbyt dużo tych problemów, aby dokładać jeszcze jedną cegiełkę w postaci dającej w kość redukcji. Jak została zdiagnozowana celiakia? Ogólnie jeśli jest potwierdzona, to bardzo możliwe też jest hashimoto, a nie zwyczajna niedoczynność. Podwyższone tsh to znaczy? Były też robione jakieś inne [...]
Celiakia została zdiagnozowana przed pierwszym rokiem życia, czyli jakieś 21 lat temu :) Tylko tyle podała mi hematolog, za kilka tyg mam wizytę u Endo, wówczas dowiem się wszystkiego. Generalnie dietę mam dobrze opanowaną, wyniki krwi też niezłe (wrzucam zdjęcia morfologii). Nabiał mi nie szkodzi, wręcz nie chciałabym go odstawiać. A schudnąć [...]
Powodów problemów trawiennych może być tak dużo, że ciężko jest zgadywać. Np. laktoza z nabiału, gluten (celiakia) , zbyt mała ilość płynów w ciągu dnia, zbyt mało mało lub zbyt dużo błonnika, konkretne produkty ciężkostrawne, refluks żołądka, czy chociażby jakieś problemy niekoniecznie związane z odżywianiem. [...]
Nie do końca rozumiem w czym miałby to Tobie przeszkodzić w jakiejkolwiek służbie? Obawiasz się, że nie będziesz miał co jeść na policyjnej stołówce? Celiakia to nie zaburzenia psychiczne, niedowład nóg, czy ślepota, żeby miało to w jakikolwiek sposób utrudniać służbę, czy też być zagrożeniem dla innych. Poza tym, na komisji lekarskiej wcale nie [...]
[...] Poza tym ten gluten, wskutek ciaglego "ulepszania" pszenicy (z punktu widzenia wydajnosci), pojawiaja sie nowe bialka glutenu, czy zwieksza sie ekspresja genow zwiazanych z celiakia. Poza tym pszenica ma polipeptydy, ktore sa w stanie pokonac bariere krew-mozg, w zyciu o tym zwykly czlowiek nie slyszal, jakie sa tego skutki, jest tam opisane. [...]
tak Pana profesora Mleko Odżywki białkowe Organizm poddany wysiłkowi fizycznemu łatwo przechodzi w stan kataboliczny, czyli rozkładu. Zwłaszcza dotyczy to sportów siłowych, gdzie włókna mięśniowe ulegają częściowemu zniszczeniu podczas treningu. Dlatego niezmiernie ważne jest, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka o odpowiedniej [...]
I raczej nie ma co debatować nad tym, czy widzisz efekty odstawienia glutenu, na te trzeba poczekać dłuższy czas (około pół roku o ile mnie pamięć nie myli), za to efekty ograniczenia FODMAP, powinny być widoczne niemalże natychmiast. Odpowiedz układu immunologicznego po spożyciu pokarmów zawierających gluten może utrzymywać się nawet przez 6 [...]
[...] forum jesteś? bo my tu nie pomagamy w odchudzaniu z kości na ości ;-) Hetavel, wiem na jakim forum jestem :) i wiem też, że w moim przypadku to nie są ani kości, ani ości. Jestem na tyle odpowiedzialna, że proszę o radę fachowców, bo celiakia wpłynęła na hormony, a hormony na wagę. Poza tym, to jest praca - nie jakaś anorektyczna fanaberia.
Nie wiem gdzie lecisz ale pewnie do jakiegos duzego miasta, wiec nie przejmuj sie, mozliwosci knajp i jedzenia beda praktycznie nieograniczone, znajdziesz cos dla siebie bez problemu, sztuka to nie ulegac pokusom, bo tych tez nie brakuje :-D Praktycznie wszedzie jest opcja dania bez glutenowego/bez laktozowego, a z ciekawostek to cola w knajpie [...]
[...] Nie jest to takie proste. Przede wszystkim należy dowiedzieć się, co jest powodem powstania tych zaparć. Coś go musi generować. Z reguły są to jakieś produkty spożywcze, ale nie zawsze. Mogą to być również problemy zdrowotne, jak celiakia, czy kamienie na pęcherzyku żółciowym. https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/wzdecia-5-porad-dietetyka-1538
Od dziecka cierpie na ta nazwijmy to 'alergie'( - celiakia inaczej bezgluten) nie moge spozywać żadnych produktów zawierajacych białko z pszenicy,zboża,żyta...Wyjatek stanowi kukurydza ,soja, skrobia ziemniaczana...Chce zacząć coś brać, lecz nie wiem co bo wszytsko co czytam na etykiecie zawiera bardzo szkodliwe dla mnie białko...Jest tu ktoś, kto [...]