Zarówno zbyt mało, jak i zbyt dużo błonnika w naszej diecie może być jedną z przyczyn powstania problemów trawiennych. Z reguły rzeczywiście jest to zbyt mała ilość, szczególnie u osób które nie przykładaj uwagi do swojego odżywiania, jedząc sporo przetworzonej żywności. Z drugiej strony u osób bazujących na pełnoziarnistych źródłach węglowodanów [...]
Błonnik xD A tak w ogóle to właśnie pytanie trochę bez sensu. Rozwiń trochę swoje pytanie. Być może problem leży w diecie dlatego masz potrzebę się ''zapychać''
[...] wszystkie produkty spożywcze, ich ilości kalorii, składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany), a w tych bardziej rozbudowanych nawet witaminy, składniki mineralne, błonnik, czy nawet podział na cukry, czy aminokwasy w danym produkcie. Warto pamiętać o tym, że produkt umieszczone w tabelach są przed obróbką termiczną. Po obróbce [...]
[...] części osób trenujących i dbających o swoje odżywanie. Wynika to z tego, że nie tylko mają one w swoim składzie sporo dobrej jakości węglowodanów złożonych, ale również błonnik, witaminy, czy składniki mineralne w sporej ilości. Z kolei dla wegan istotna będzie również ilość białka pochodzenia roślinnego. Jeżeli zgadza Ci się bilans oraz [...]
[...] najlepsza rada ale mała szansa że skorzysta. Autorze tematu jak będziesz dietą manipulować to od siebie dodam że u mnie się sprawdziło jeść mniejsze porcje ale częściej 3 do 4h posiłek prawie wogule nie czujesz głou nawet jak utniesz kalorie a chyba o to chodzi w tym hamowaniu apetytu no i wiadomo tak jak anubis pisał błonnik czyli zielonki.
Nie tyle ciemny, co z pelnego przemialu, pelnoziarnisty i najlepiej zytni. Te chleby sa bogate w witaminy, mineraly, blonnik i maja w miare niskie ig. Chleb pszenny bialy w wyniku bardzo dokladnego przemialu zostal pozbawiony tych cennych skladnikow.
[...] wyglądać. Raczej bym sugerował spojrzeć na ilość kalorii w diecie, ilość składników odżywczych, w tym weglowdanów, a co przy wysokiej ich podaży będzie istotne spożycie błonnika. Postaraj się tak korygować dodatek źródeł weglowdanów z produktów bardziej przetworzonych, aby zachować zalecaną ilość błonnika do 40 gramów dziennie unikając przez [...]
Wszystko zależy od tego co zjesz, bo białka różnie się wchłaniają. Np serwatkę wchłoniesz w ciągu 30 minut, mięsa/ryby OK 2h, jaja ok 5h a kazeina 8h. Do tego dochodzi spowalnianie wchłaniania przez tłuszcze, błonnik itp.
Owsianka Ci nic nie spali, błonnik nie ma takich właściwości, mozesz spokojnie jeść owsianke na masie, czy masa pójdzie do przodu zależy od nadwyżki kalorycznej.
[...] przy zwiększeniu kalorii (kwestia doboru pokarmu). Niemniej jednak tak jak Aga zaznaczyła - istotny jest całokształt strategii żywieniowej (zbyt ogólne pytanie). Kalorie nie są najważniejsze. Dieta ma również spełniać wymagania ustrojowe na wszystkie niezbędne składniki odżywcze: - aminokwasy egzogenne - NKT - witaminy i minerały - błonnik
Jak Popuri. Nie mając wglądu do Twojej diety - nie da się odpowiedzieć na to pytanie, aczkolwiek kupując błonnik powinnaś wiedzieć jaką ilość musisz uzupełnić. Pamiętaj, iż nadmiar błonnika może zakłócić pracę przewodu pokarmowego, a także utrudnić wchłanianie poszczególnych składników odżywczych m.in. takich jak magnez, cynk, żelazo. Więcej nie [...]
[...] stosuję zincteral czyli siarczan), a w ZMa masz najczęściej mleczan, siarczan lub asparginian, ale masz podane ilość jony cynków co odpowiada danej ilości cynku, bardziej od formy tego cynku zwracałbym uwage na stosowanie w pobliżu produktów które upośledzają jego wchłanianie czyli wapń, żelazo, miedź, błonnik, szczawiany, fosforany i alkohol
Poszukaj takiego batona lub podobnego - wiele osób na grupie endomondo je chwali SQUEEZY ENERGY BAR w 100g ma 74g węgli Wartość odżywcza w 1 batoniku (50g): Wartość energetyczna 770 kJ/182 kcal, proteiny 2,4g, węglowodany 37g (w tym cukry 20g), tłuszcz 2,4g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,90g), błonnik 1,8g, sód 0,08g.