to zalezy w niektóre owsianki sa wzbogacone w dodatkowy blonnik, tak samo otręby.. wiec wartosci są różne.. jezeli interesujesz sie tym ile dany produkt ma blonnika to sobie poszukaj na necie jest pelno tabelek z takimi rzeczami, po co tutaj darmo zasmiecac temat i szukac odpowiedzi na to, na co znajdziesz po pierwszym lepszym wklepaniu w google
Znacie jakies produkty z duza ilascia witaminy e oprocz oleju slonecznikowego, pestek i nasion? Bo mam sucha skore i nie mam pojecia co moze byc tego przyczyna, jem ok 25 g wit e z pozywienia, tluste ryby, duzo witaminy a mam w podrobach do tego 1,5 g tluszczu na kg masy dziennie , cynk wit c rowniez w sporych ilosciach , i caly czas sa pekniecia [...]
"Owoce zawierają fruktozę jest to fakt bezsprzeczny, jednakże ów fruktoza nie jest jedynym związkiem w owocach, znajduje się ona w sąsiedztwie witamin,minerałów, błonnika i wody. Co to oznacza? ano to, że błonnik ma za zadanie regulować poziom insuliny we krwi. Teraz możecie już sami się domyśleć, dlaczego producenci słodyczy nie mają w biznesie [...]
Tomasz1972 Jasne, że mają. Spożywając rosół z ugotowanymi warzywami dostaczach cennych substancji które w tym rosole zostają bo same warzywa dużo tracą przy ich gotowaniu. Witaminy, minerały, błonnik, trochę węgli.
wlaczylem platki owsiane gorskie do diety , zazwyczaj jem je suche badz na wodzie z jajkami , miesem lub twarogiem. po nich mam zaparcia odkad zaczalem je jesc. co jest nie tak ? jak je przyrzadzic aby zaparc nie bylo podgotowac czy cos? maja podobno blonnik a tu taka klapa
Streetz Killer- tam pytałeś o te owsiane, często przy dużej podaży błonnika zapominamy o odpowiednim nawodnienieu 10-20% większym niż aktualne zapotrzebowanie, gdyż błonnik wiąże spore ilości wody stąd też mogą powstawać zaparcia.
Marbex : jakie posiadaja antyodzywcze wartosci? Czytalem o nich ze sa swietne Drakon: pije ok 3 4 l dziennie i blonnik trzymam 35 g. Na sniadanie to zazwyczaj jest 8-10 g. Tylko po owsianych jest problem chyba dlatego ze jest kleista. Zmieniony przez - Streetz Killer w dniu 2015-02-05 19:43:55
[...] lepsza, ale pod warunkiem że jest poddana zakwaszeniu lub ziarna przed zmieleniem były kiełkowanie wtedy jesteśmy w stanie wykorzystać te składniki odżywcze a inaczej to błonnik , którego dużo większą wartość reprezentują warzywa. Niezależnie od wszystkiego nei czyniłabym ze zbóż podstawowego źródła węglowodanów w diecie. Takie jest moje [...]
[...] lepsza, ale pod warunkiem że jest poddana zakwaszeniu lub ziarna przed zmieleniem były kiełkowanie wtedy jesteśmy w stanie wykorzystać te składniki odżywcze a inaczej to błonnik , którego dużo większą wartość reprezentują warzywa. Niezależnie od wszystkiego nei czyniłabym ze zbóż podstawowego źródła węglowodanów w diecie. Takie jest moje [...]
[...] rozpoczęciem diety , możesz czuć się jak balon , ze względu na to , że Twój organizm nie jest przystosowany do czerpania energii z produktów pełnowartościowych i bogatych w błonnik. Twój układ pokarmowy musi przywyknąć do zmiany ze śmieciowego jedzenia na to co dobre (co potrwa kilka dni) i z czasem nie będziesz odczuwała efektu "napompowanego [...]
apetyczne te Twoje zdjecia :) sama pieczesz knäckebröd? :) sporo masz produktow z dodatkowym blonnikiem (chlebek, wasa), nie ma potrzeby sie nim tak zapychac, blonnik z warzyw i owocow wystarcza :-)) a no i popcorn to tez nie za bardzo ;-) dobrze by bylo zebys trzymala staly rozklad z tym ze 180b to z pewnoscia za duzo Zmieniony przez - [...]
chyba powinnam się w coś zaopatrzyć. To mówicie błonnik lub probiotyki? ale błonnika chyba też za dużo nie można. Może te probiotyki lepiej? a Twoja mama Skelque to od razu po tym idzie załatwić sprawę ? :)
tak ja pisałam:-) ogólnie węgle szczególnie złożone zawierają błonnik a do tego węglę są pożywką dla bakterii jelitowych które zwiększają ich perystaltykę :-)
tak, ale czy to jest 7g węgli takich, które "negatywnie" wpłyną na założenie carb-nite? to są węgle strawne, błonnik, ...? mówię tutaj konkretnie o warzywach typu brokuł, kalafior, szpinak, a nie marchewka czy groszek :-D
Na słodzikach oparte, praktycznie bez kaloryczne: Średnia wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu: w 100 g: 7,8 kcal (33 KJ) - Wartość energetyczna 1,94 g - Białko 0 g - Tłuszcz (w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g) 0 g - Węglowodany (w tym cukry - 0 g) 0 g - Błonnik 0 g - Sód
[...] węgiel i maszyna pokazywała ile to ma kalorii, no bardzo mądre. Wszystko co da się spalić ma kalorie ale nie wszystko zamieniamy na glukozę, po co ma być liczony błonnik do bilansu kalorycznego skoro się on nie przyswaja ? Indeks glikemiczny rzuca nowe spojrzenie na jedzenie dlatego tak bardzo interesuje mnie w/w temat. To samo jest z [...]
[...] owocem może być słodka .Patrząc na moją miskę to nie wygląda ona imponująco,muszę poszukać ciekawych przepisów. Dodatkowo sałata,papryka ,brokuł,woda ,cytryna,siemie lniane,błonnik,herbata,kawa. /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/beef2ea4a92443c280421d63be67317b.png Zmieniony przez - barka66 w dniu 2015-03-15 19:22:09 Hm dzięki temu że unikam [...]