Ja też uwielbiam buraki. Może dlatego że każdy ma w sobie coś z buraka? :P A tak serio to fajne warzywo... słodkie takie :P DJ do trzech razy sztuka :)
Ostatnio kisiłam buraki i sobie soczek taki pijam. Dzisiaj na śniadanie poszła ostatnia porcja. Spróbuję następnym razem z warzywkami. Nolose można zjeść. Ja jedną porcję zjadłam nawet. Ale twarde bardzo więc trzeba by pomyśleć o starciu ich na tarce i myślę że spokojnie można szamać.
Paula, skoro jesteś buraczaną specjalistką, powiedz czemu moje buraki po upieczeniu są twarde (nawet jak siedzą w piecyku ponad godzinę to i tak nie są miękkie), pod przykryciem je pieczesz?
[...] do podzielenia się więc wstawiam. Jestem zauroczona smakiem który powstał z połączenia słodkich buraczków octu balsamicznego i cynamonu. Niebo w gębie :) Składniki: 2 buraki 4 łyżki oleju 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miody 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki natka pietruszki Buraki obrać i [...]
(...)Po zakiszeniu barszcz trzeba zlać ze słoja, warzywa wyrzucamy a zakiszony barszcz można przechowywać dłużej w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce w zakręconym słoiku. Zastanowiło mnie, dlaczego trzeba wyrzucić te warzywa - przecież chyba się je np. kiszone buraki...?
Pieczone buraczki palce lizać!! Buraki obrać i pokroić wg uznania. Ja pokroiłam w grube słupki. Przygotować marynatę: 3 łyżki oleju, 1 łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę miody. Buraki pieczemy w 220 stopniach celsjusza. Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym. Czas: Na oko :P Zależy od wielkości buraków więc trzeba sprawdzać ale 20 [...]
Przez weekend tak spokojnie było. Dopiero w pracy jakaś aktywność się pojawia :P Chociaż w świątecznym okresie pewnie spokój będzie. W naszych kulinarnych ulubionych tematach- robiłam wczoraj buraki pieczone i wyszły takie genialne że aż wrzucę chyba przepis do Ladies.
Ćwikła z chrzanem Składniki: 1-1,5 kg buraków, 10-15 dag chrzanu, 2 łyżki octu 3% lub kwasek cytrynowy, 1 dag kminku (niekoniecznie, zależy od smaku), sól, cukier do smaku, Przygotowanie: 1. Buraki umyć i ugotować do miękkości,następnie obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2.Chrzan zestrzeć,przyprawić octem,cukrem i solą,wymieszać z [...]
Owoce wliczaj, a z warzyw nie wliczaj tych w których przeważa błonnik lub mają mało węgli, wiadomo że np. strączkowe czy ziemniaki, buraki musisz wliczać
[...] 2.Buraki, marchewkę, pietruszkę kroimy na kawałki (takie mniej więcej 2 na 2 cm) 3.Cebulę kroimy na pół albo na ćwiartki 4.Warzywa układamy warstwami w słoju - najpierw buraki, potem warstwa pozostałych warzyw, potem znowu buraki - część przypraw wsypuję w połowie, część na końcu. 5.Całość zalewamy wodą - mój słój ma 5 litrów Barszcz kisi [...]
[...] francuskie leżąc na ławeczce hantlami 12 x 3.75kg 10x5kg 8x6.25kg (waga jednego hantla) Max scyzory Max unoszenie nóg płasko Należy doliczyć wszędzie wagę gryfa (0.6kg) Są buraki jest moc! Talizman działa. Super wszedł trening. Progres w wyciskaniu. Po wykrokach mam coraz mniejsza zadyszkę, ale z dodaniem ciężaru się wstrzymam. Nawet [...]
[...] + warzywa + papryczki chilli i jalapeno w oliwie ( zazwyczaj pomidory, ogórki, sałata bo nie przepadam za bawieniem się z warzywami - często też ogórki kiszone/konserwowe/buraki) 2. Wątróbka z pomidorami 3. Indyk mielony w sosie pomidorowym Do każdego posiłku ryż brązowy/makaron razowy/ kasza gryczana - zawsze 25 g tj okolo 20 g WW [...]