[...] już zauważalny gołym okiem proces "ścinania" się białka (efekt denaturacji). Denaturacja struktury awidyny pod wpływem temperatury prowadzi do dysocjacji kompleksu awidyna-biotyna. Przy braku soli, uwolnienie ~88% biotyny następuje po ok. 10 minutach ogrzewania w 100 stopniach. Green N. M. 1975. Avidin. W: Advances in Protein Chemistry. Ed. C. [...]
Ok, no to wydaje się to logiczne, tylko czy biotyna uwalnia się z kompleksu z awidyną po jej denaturacji i zy jest dalej aktywna biologicznie... Takie małe zawody urządzasz jak dobrze rozumiem, kto pierwszy - ja usmażę białko, czy awidyna zwiąże biotynę No właśnie to mnie ciekawi - jakie jest tempo wiązania biotyny przez awidynę, bo jeśli przez [...]
I o to mi chodzilo ;) bo czytam po forach to tak opisane ze ho ho ;) ale tak czytam czytam, to niektore witaminy ciekawe ;) np Witamina H - biotyna bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych. Ma również duże znaczenie w utlenianiu węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów. Witamina A , Badania nad witaminą A wśród sportowców wykazały, że wysiłek [...]
nie chciało mi się pisać skopiowałem przepraszam "pomijając aspekt salmonelli - białko jaja zawiera awidynę - substancję wiążącą biotynę (witaminę H). Kompleks awidyny z biotyną jest odporny na działanie enzymów - trypsyny i chymotrypsyny. Z punktu widzenia żywienia człowieka awidyna jest traktowana jako substancja antyodżywcza. Z tego [...]
[...] Ponadto, istnieje rowniez glikoproteiny w bialej surowej jaj zwanego awidyna. Awidyny jest zdolna do wiazania sie z witaminy B biotyne i tworza tak zwany kompleks biotyna-awidyna. Formacja ta pozwala biotyna z jaja brak absorpcji, oraz hamuje wchlanianie biotyny w pozostalegu posilku Ostatni, ale nie najmniej (a wrecz przeciwnie), [...]
[...] że w surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie. Podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna. FUNKCJE WITAMINY H W ORGANIZMIE * Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów * Uczestniczy w syntezie kwasów [...]
Chłopie weź się zastanów co ty mówisz ! Przecież mass xxl nie zawiera w sobie prawie żadnych witamin ! Mega Mass w 100 g proszku w 80 g proszku i 550 ml półtłustego mleka Procent realizacji zalecanego dziennego spożycia w 1 porcji Witamina E 13 mg 10,7 mg 107% Witamina C 80 mg 70 mg 116% Tiamina 1,9 g 1,6 mg 115% Ryboflawina 2,2 mg 2,3 mg [...]
W mojej pracy konkursowej przedstawię sposób działania 3 produktów linii XTRA i ich poszczególnych składników oraz jak je suplementować. Zanim zacznę opis BCAA XTRA, LEUCINE XTRA oraz EAA XTRA które są produktami aminokwasowymi, wypadało by wiedzieć czym są aminokwasy. AMINOKWASY Ludzkości znanym jest około 300 aminokwasów naturalnych ale w tym [...]
10.NATURELL Maxivit 100 tab. 35.00zł Zestaw witamin, makro i mikroelementów wzbogacony standaryzowanym wyciągiem z korzenia białego żeń-szenia koreańskiego (Panax ginseng CA. Meyer). Korzeń żeń-szenia w medycynie chińskiej znany był już od 4000 lat jako panaceum na wszelkie dolegliwości. Stosowano go w celu poprawy odporności, podniesienia [...]
test składa sie z: Test sklada sie z: Vitalmax Gainer 1: To odżywka węglowodanowo-białkowa powodująca przyrost masy mięśniowej. DIETETYCZNY ŚRODEK SPOŻYWCZY DLA SPORTOWCÓW I OSÓB O WZMOŻONYM WYSIŁKU FIZYCZNYM Gainer 1 to najwyższej jakości smaczna odżywka węglowodanowo-białkowa, której regularne spożywanie, przy jednoczesnym treningu siłowym [...]