Najlepsze ćwiczenia to: Martwy ciąg, przysiad, wyciskanie nad głowę, Wyciskanie na ławce, dipy, podciąganie na drążku, wiosłowanie w opadzie tułowia. Ważne by wykonywać je regularnie w formie planu - możesz znaleźć wiele planów tutaj: https://www.sfd.pl/lp/treningi-leksykon-treningow/ Odżywki białkowe to ostatnie odżywki jakie powinieneś rozważyć, [...]
Cześć! Skoro wyliczenie masz już z głowy, przejdźmy do podziału między makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki [...]
Wszystko fajnie ale większość gabinetów to nic innego jak maltodekstryna z dodatkami. Ten dosypał cukru tamten czegoś innego. Wiem, że to dział suplementacyjny ale prawda jest taka, że pół łyżki masła orzechowego czy jogurt z rodzynkami wyjdą o wiele korzystniej niż ten proch. Z perspektywy czasu większość moich znajomych zrezygnowała z gainera [...]
Ja bym wypróbowała białka roślinne w połączeniu z jakąś formą błonnika także do zagęszczania sosów, zup i deserów - tradycyjnie są wykorzystywane do tego celu, niekoniecznie jako główny składnik smakowy, ale właśnie jako baza dla przypraw czy "poprawiacz" konsystencji. W Azji powszechne jest zagęszczanie potraw mąką z roślin strączkowych, bogatych [...]
Chcesz redukować to musisz mieć deficyt kaloryczny . Zaczynasz od policzenia zapotrzebowania kalorycznego http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, http://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie. [...]
Cześć! Na redukcji najważniejsze jest to jak się odżywiasz, a nie to czy zjesz żel w trakcie biegania. Aby redukcja była udana musisz spożywać mniej kalorii niż spalasz, dlatego zachęcam do obliczenia swojego zapotrzebowania ze wzrou, który masz tutaj -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni [...]
Cześć! Ze zdjęcia wynika, że powinieneś zrobić jeszcze 4-6 tygodni redukcji. Dzięki czemu poprawisz swoją wrażliwość insulinową i będziesz miał lepszy start do budowania masy mięśniowej. Najpierw oblicz zapotrzebowanie kaloryczne, tutaj masz wzór -> http://www.sfd.pl/-t276436.html . Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział [...]
Zacznijmy może od podstaw .Kluczowe czynniki wpływające na rozbudowę masy mięśniowej to dieta z nadwyżka kaloryczna .Zwiększając kaloryczność diety, dajemy sygnał do wzrostu ilości reakcji anabolicznych. Jest to kluczowy, ale zarazem najprostszy czynnik sygnalizacyjny. Podstawą jest poznanie swojego zapotrzebowania kalorycznego dostosowanego do [...]
Jest to niebezpiecznie mało, szczególnie dla Twojej grupy wiekowej. Niestety takie głodzenie się może doprowadzić do wielu zaburzeń zdrowotnych, pogorszenia estetyki ciała, utraty jędrności i zaburzeń hormonalnych. Kalorie nie powinny być obniżane aż tak mocno. Bezwględnie powinnaś jeść więcej, jednak jedząc produkty pełnowartościowe, a eliminować [...]
Białko najlepiej przed treningiem,rano lub wieczorem.Kreatyne brać 5g (30 minut przed treningiem) oraz odrazu po treningu.Na przyszłośc kupuj kreatyne w proszku bo lepiej sie rozpuszcza i szybciej zaczyna działać. Zmieniony przez - Konieczny2003 w dniu 2020-04-20 08:51:47
Witaj, każda osoba, która zaczyna redukcję, powinna zacząć od doboru treningu oraz diety. Zakładam, że to już zrobiłeś :) Suplementy, jak sama nazwa wskazuje, są uzupełnieniem Twojej diety o elementy, których nie jesteś w stanie dostarczyć wraz z pożywieniem. Dobrym przykładem jest odżywka białkowa. Często wydaje nam się, że skoro ćwiczymy albo [...]
Można, pytanie czy ludzie potrzebuję tyle protein? Nadmiar jest szkodliwy, i nawet nie mówię tutaj już o ekstremalnym nadmiarze niszczącym wątrobę i nerki. Powiedzmy, spożywając obiad składający się z 1 piersi kurczaka dostarczamy ~50g białka, z kasz/ziemniaków/warzyw może dochodzić kolejne ~5-10g (już wziąłem poprawkę na strawność i profil [...]
Zwiekszyć intensywnosc treningów i lekko zmiejszyc kalorie. Możliwe że błąd jest w twojej diecie. wytłumacz mi ten slogan ? pls jak on juz jest na deficycie, co to mu białko wpierdziela , bo nie ma z czego brać ?
Nie ma suplementów, które są pod daną dyscyplinę lepsze lub gorsze. Tak jak nie ma suplementów typowo "do kalisteniki". Za to trenując kalistenikę, na pewno wiesz nad czym głównie musisz się skupić. Przede wszystkim odpowiednia metodyka treningu - na pewno ona jest najważniejsza i to zapewne wiesz. Jeżeli inne osoby czytające ten temat, chciałyby [...]
[...] sie pokusic i diete uzupełnić takim produktem. Jednak jak stosujemy nieco wiecej takiej odzywki, to juz faktycznie moze sie robic lekki problem. Dobra alternatywa jest tez bialko grochowe, miks gorch/soja tez bedzie sie sprawdzal pod kateem przekroju aminokwasow dla sportowca. Niestety czasy ciężkie pod katm białek i kreatyny cenowo%) Moje [...]
Dokładnie prędzej czy później te wszystkie wynalazki które gdzieś tam składem są przekombinowane żeby nieco marketingowo nadrobić swoje braki prędzej czy później użytkownicy sami zweryfikują że jednak faktycznie ten profil aminokwasów nie do końca jest taki jak być powinien. Oczywiście Takie białko kolagenowe może być gdzieś tam rozwiązaniem w [...]
Cześć! Zawsze na sam początek jak chcesz rozpocząć pracę nad zejściem z wagi to należy zadbać o spożywanie mniej kalorii niż się potrzebuje. Na początek polecam zerknięcie na poniższy artykuł i wyliczeni swojego zapotrzebowania kalorycznego: Następnie obniżenie podaży o około 300kcal oraz monitorowanie czy waga schodzi. Gdy nie schodzi, to trzeba [...]
Zacznijmy może od podstaw .Kluczowe czynniki wpływające na rozbudowę masy mięśniowej to dieta z nadwyżka kaloryczna .Zwiększając kaloryczność diety, dajemy sygnał do wzrostu ilości reakcji anabolicznych. Jest to kluczowy, ale zarazem najprostszy czynnik sygnalizacyjny. Podstawą jest poznanie swojego zapotrzebowania kalorycznego dostosowanego do [...]
Faktycznie zapomniałem dodać, że chodzi mi o taki w batonie np. czy jakiś chipsach etc. Pytam, bo na razie mimo, że jestem na redukcji to kalorie mam jeszcze całkiem wysoko, a białko wyrabiam szybko i np ostatnie 500kcal czasem dobije chipsami albo jak po prostu jestem spragniony innego smaku niż słony/kurczak/ryż to zjem batona czyli jakieś [...]
1. Tak, można smażyć, a mało tego proces smażenia oraz pieczenia eliminuje z danego mięsa więcej wewnętrznego tłuszczu niż np. gotowanie. Mimo, że kurczak z rożna wydaje się na pierwszy rzut oka bardziej tłusty, to tak naprawdę zawiera on mniej tłuszczu niż kurczak z gotowany (związane jest ot z temperaturą obróbki termicznej). Większość osób jest [...]