Wszystko ma straty wynikające z obróbki i potem - przechowywania... Ziemniaki też. Np.straty witaminy C. Ale korzyści z ich jedzenia przewyższają straty. Ziemniaki to produkt skrobiowy; jeśli po ugotowaniu schłodzisz je w lodówce, to część skrobi zamienia się w skrobię oporną i dzięki temu mają odrobinę mniej kalorii i mniej podnoszą cukier we [...]
Dzisiaj mijają 2 tygodnie, 1 tydzień od "diety" ( a raczej testowania produktów) nie jest źle. + 1 kg, co też uważam za sukces. Nie chcę całkowicie rezygnować z kuchni mojej mamy, gdyż jest zaj*bista ! Będę wdrażał nowe, zdrowe posiłki, ale niekiedy będę sobie robił "odskocznię" od diety i spożywał to co wcześniej (3-4 posiłki w tygodniu). [...]
ok, ogólnie chodzi mi, o to żeby zastąpić pange jakimś innym (w miare dobrym) filetem, bo świeżych ryb po prostu nie lubię. Smalec ? Przecież to tłuszcz zwierzęcy, którego mam unikać jak ognia, no chyba że coś źle przeczytałem... Z tym, że pieczenie jest czasochłonne... Smażenie beztłuszczowe mi chyba najbardziej odpowiada :) Zmieniony przez - [...]
Ehh już się irytuje bo nie mogę znaleźć nic dla siebie przed i po treningu :D Owsianka nie pasuje, łosoś wg mnie za tłusty, a i smażenie na oliwie mi nie pasi. Co do właściwych poczynań- suchego kurczaka z suchym ryżem nie lubie :D Może ktoś ma pomysł na szybki, prosty posiłek po treningu z węglami złożonymi i białkiem, ale jak mówię prosty i [...]
Ok rozumiem wszystko co mówicie, ale nie chciałbym zmieniać dietę o 100%. I posiłek: o jakie białko konkretnie ci chodzi?? czy mogą być białka jajka? Może pieczywo pelnoziarniste? VI posiłek: ok moge zamienić na makaron. Tylko z czym ten makaron i ile g? Ja wcześniej w tym posiłku jadłem omlet z 2 jajek + mąka + ok 50g owsianki. Może bedzie [...]
Tyje się z nadmiaru kcal a nie z ze zdrowych tłuszczów w diecie. Poza tym mam nadzieję, że masz jakiś konkretny plan treningowy. Nawiasem mówiąc właśnie smażenie może przyczynić się do wzrostu fatu. Nie wolno rezygnować z tłuszczów, bo są one w diecie każdego człowieka niezbędne - jeżeli je ograniczysz, to organizm zacznie sam je syntezować i [...]
NIe mówimy o smażeniu ale o olejach roślinnych jedzonydh na surowo. Poza tym smażenie na oliwie to samobojstwo - ma niską temp sumienia i zamiast subst odżywczych dostajesz syf.
Uwzględnij posiłek po treningu. Nie musisz bawić się w gotowanie na parze tz fajnie ale jak się znudzi to smażenie na maśle klarowanym czy oleju kokosowym nie zaszkodzi w redukcji. Chleb, słonecznik i miód raczej out.
No ja tez bym sie zastanwial czy to zjesc bo pasozyty sa naprawde rozne i sa o wiele grozniejsze niz te co znamy z ksiazek od biologii ale smazenie na glebokim oleju powinno zalatawic sprawe w 99%
no wiem ze smażenie nie jest zbyt dobre ale profesjonalista to ja nie jestem i nie bede a smaży sie chyba najszybciej. Pozatym ta ryba z foli z piekarnika zawsze mi jakas wodnista wychodzi i wogole lipna. chyba ze bym ja rzeczywiscie na grillu robil. hmm pokombinuje. dzieki chłopaki sogi poszły lysool - brzmi dobrze ale duzo z tym roboty hehe [...]
krótkie smażenie(powiedzmy ~10min) będzie dopuszczalne na oliwie Aczkolwiek do smażenia staraj się wybierać masło klarowane,olej kokosowy,smalec Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2013-01-13 20:43:01
Smażenie na tłuszczu jest nieporozumieniem. Olej MCT spożywamy na zimno, tak samo inne oleje roslinne jezeli tylko uważamy że sa potrzebne (ja uwazam że nie). Porównywanie gainera i posiłku ze sporą zawartości tłuszczu jest pomyleniem pojęć. Żródłem weglowodanów w gainerach są maltodekstryny a białka najczesciej białko serwatkowe. Jest to [...]
Sorry Sorge...to nie było do Ciebie ale do poprzedniej odpowiedzi Mariana. A co do diety. W moim odczuciu większość osób tutaj, popełnia błąd biorąc sobie zbyt serio założenia dietetyczne. Jak można człowiekowi, który zjadał codziennie tony słodyczy powiedzieć, weź się ,,porządnie za dietę,, i wywal wszystkie słodycze. Na krótką metę może i [...]
pisałem, że jem intuicyjnie gdzies mi umknęło, ograniczylbym smazenie na oliwie do minimum i spozywał ją na zimno, z podjadaniem orzechow bym uwazal, bo łatwo orzechami podbic kalorie pozdr
Witaj! Można : Gotować Piec Smażyć ( na ostatnim miejscu, smażyć na małej ilości smalcu, oliwy z oliwek, oleju kokosowym, tak zwane płytkie smażenie, a raczej obsmażanie delikatne ). Osobiście wrzucam pokrojonego kuraka do rondla teflonowego, wytapia się z niego tłuszczyk. Dorzucam następnie marchewkę/brokuły/cebulę/paprykę itp itd. można [...]
Wskazówki na temat przygotowania posiłków: 1.Gotuj,piecz,grilluj nie dodając żadnych kalorii (smaż na teflonie lub np. na PAM’ie) 2.Węglowodany waż przed przygotowaniem,białka-po sporządzeniu potrawy. 3.Zdrowy tłuszcz wykorzystuj w nie zmienionej postaci (polewaj nim łyżką posiłek,nie smaż!) 4.Nie przesadzaj z czasem [...]