dlaczego jestem takim beztalenciem jeśli chodzi o smażenie placków :-D jakichkolwiek. Robię właśnie te, które wrzuciła Teija w przepisy i mi się rozpadają }:-((( Wiem za luźne zapewne, ale kurde no ile można takich nieudanych prób mieć %-) :))
DZIEŃ 13 Z uwagi na totalny brak pomysłu na posiłki śniadaniowe postanowiłam olać kwestię glutenu zwłaszcza, że nie mam alergii a wpływ na insulinooporność jest kontrowersyjny. Do tej pory starałam się rozkładać węgle według zasady śniadanie, przed treningiem i po, ale teraz spróbuję rozkładać je równomiernie żeby nadmiernie nie pobudzać insuliny. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
na okolo 600-700 kcal w zaleznosci od masy kotleta i dodatkow w surowce. tluszczu moze miec dosc sporo schab+smazenie z panierka ktora lubi sobie nasiakac
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
ja np. szamię w szkole chleb żytni z żółtym serem bo jest to po prostu dla mnie wygodniejsze niż smażenie większej ilości kurczaka i zawsze jakieś urozmaicenie niż męczyć tylko tę kurę. Za to rano leci tylko b+w, przed i po treningu tak samo i dopiero do kolacji coś dodaję w jednym posiłku
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Oliwa niezbyt dobry pomysł, chyba że chodzi o krótkie smażenie A co oliwie brakuje? Z tego co wiem jej punkt dymienia wynosi ~190-240 stopni C (zależnie od rodzaju), podczas gdy temperatura smażenia to ~180 stopni C.
Kry-cha, dzięki ;) Ja zawsze kupuję w Auchanie, i tam jest podzielone czasami na glazurowaną i bez glazury, zawsze ubywa jej podobnie, natomiast raz lepiej znosi smażenie, a raz rozpada się na papkę :P
kolejne moje pytanie odnośnie obróbki produktów. w jakim stopniu obróbka cieplna (pieczenie, smażenie, gotowanie) wpływa na kaloryczność produktu? Czy do bilansu lepiej dodawać produkty "surowe" czy już po obróbce?
Dzięki za sugestie. Z tym olejem to jest tak że wziąłem go do tej rybki tylko do smażenia, bo niby te zdrowe tłuszcze wielonianasycone - jak lniany - średnio się do tego nadają. Ale tak jak mówię, będę się starał ograniczać smażenie, a jeśli już to użyję takiego z wysoką temperaturą dymienia.
"Najkorzystniej jest przygotowywać dania w taki sposób by były w miarę lekkostrawne. Tak więc zarówno obciążających przewód pokarmowy pokarmów (takich jak chociażby strączki) jak i zbyt agresywnej obróbki termicznej (długotrwałe smażenie, długotrwałe grillowanie, przypalanie jedzenia) uznać należy za niepożądane." Oleje roślinne nie są [...]
Poprawione - te pistacje są tak do przegryzienia przed komputerem przez cały dzień - nie na jednym posiłku. Smażenie na PAM. Jest o 20 więcej białka ale to po prostu przy którymś posiłku obetnę mięcha. Przed i po treningu wjeżdża bcaa, czy uważasz, że dobre by było zakupienie L-karnityny i omega 3? Czy przed snem zamiast tego łososia mogę dobić [...]
Rozumiem i cieszę się,że masz świadomość w/w zależności :-) Moje sugestie: 1.Przygotowanie: -paruj, -gotuj, -grilluj , -piecz, -smaż (na teflonie lub np. na beztłuszczowym sprayu)nie dodając żadnych kalorii. Powyższa kolejność nie jest przypadkowa! Warunkuje najlepszy z dietetycznego punktu widzenia sposób na przygotowanie posiłków,pozwalający [...]
o tak?: Czyli – mówić o smażeniu bez tłuszczu nie można, bo coś takiego po prostu nie istnieje. Jeśli kładzie się na suchej patelni mięso, czy warzywa, można mówić o prażeniu potraw. Ale taki zabieg jest bardzo szkodliwy – spali skórkę, a mięsa w środku nie przygotuje odpowiednio. To proces, który, by był zdrowy, należy przeprowadzić bardzo szybko [...]
Smażenie. :-) Na "zero"-przyjmuj tyle kcal. ile wynosi podstawowe zapotrzebowanie od stanu obecnego. Zmieniony przez - BodyLine w dniu 2015-01-26 19:31:54
1. rzepakowy jest lepszą opcją od słonecznikowego, do smażenie zwłaszcza, sugerowałbym jednak smażyć na PAMie, a jak nie to na smalcu. 2. BF jako że masz również mało mięśnia będzie zapewne na poziomie około 15% +/-. 3. Jak to stałe menu to niestety bieda, także sporo czytania przed Tobą.
Nie ma w tym manipulacji - wiele zalezy od odmiany pomidora ;-) Dalej w to brniesz? Może jednak sprawdź fakty i wtedy o tym napisz. Która odmiana pomidora ma tyle tak samo szkodliwych glikoalkaloid co źle przechowywany ziemniak? Manipulacja tkwi jednak w Twoim stwierdzeniu dot 170 stopni. Wiesz, ze we wnetrzu ziemniaka temp jest niższa niż we [...]
Ogólnie che ograniczyć smażenie /pieczenie/duszenie potraw do minimum głównie wszystko co na parze. Jestem dość zdeterminowany do zastosowania diety przez dłuższy okres czasu Wiem ze sama dieta to nie wszystko ale zawsze coś :) za 2 miesiące wracam do Polski i tam wezmę się na całego (siłownia/aeroby/tenis/rower)