[...] czas pasażu jelitowego. Wchłanianie „złego" węglowodanu powoduje wydzielenie dużej ilości insuliny (szczyt insulinowy - często jest wyższy od szczytu glikemicznego). Oznaczenie poziomu insuliny we krwi może być bardzo pomocne w przypadku osób otyłych, ponieważ dostarczy im informacji na temat produktów węglowodanowych, które mogą [...]
[...] wydłuża czas pasażu jelitowego. Wchłanianie „złego" węglowodanu powoduje wydzielenie dużej ilości insuliny (szczyt insulinowy - często jest wyższy od szczytu glikemicznego). Oznaczenie poziomu insuliny we krwi może być bardzo pomocne w przypadku osób otyłych, ponieważ dostarczy im informacji na temat produktów węglowodanowych, które mogą [...]
[...] czas pasażu jelitowego. Wchłanianie „prostego" węglowodanu powoduje wydzielenie dużej ilości insuliny (szczyt insulinowy - często jest wyższy od szczytu glikemicznego). Oznaczenie poziomu insuliny we krwi może być bardzo pomocne w przypadku osób otyłych, ponieważ dostarczy im informacji na temat produktów węglowodanowych, które mogą [...]
Hormony - to wytwarzane przez organizm, niezbędne dla procesów przemiany materii związki, których zadaniem jest koordynowanie procesów chemicznych zachodzących w komórkach. Hormony nie są budulcem ani nie dostarczają energii. Od ich działania zależy jednak równowaga środowiska wewnętrznego (homeostaza), co jest warunkiem prawidłowego [...]
Kolejny ciekawy art , zwłaszcz ze pisze o tym jak hiperkortyzolemia upośledza cała biochemie organizmu , oraz gospodarke wodna i jonowa , oraz wpływ na inse i węgle Postępowanie w przełomach hiperglikemicznych u chorych na cukrzycę Stanowisko American Diabetes Association (2001) A.E. Kitabchi, G.E. Umpierrez, M.B. Murphy, E.J. Barrett, R.A. [...]
[...] czas pasażu jelitowego. Wchłanianie "prostego" węglowodanu powoduje wydzielenie dużej ilości insuliny (szczyt insulinowy - często jest wyższy od szczytu glikemicznego). Oznaczenie poziomu insuliny we krwi może być bardzo pomocne w przypadku osób otyłych, ponieważ dostarczy im informacji na temat produktów węglowodanowych, które mogą [...]
OZNACZANIE POZIOMU HORMONÓW Hormony to substancje chemiczne, które regulują podstawowe funkcje życiowe organizmu. Odgrywają one rolę kurierów - są nośnikami informacji. Ich stężenie w krwioobiegu i komórkach jest bardzo małe, więc nawet minimalne zmieny poziomu potrafią być dla człowieka bardzo niebezpieczne. Od prawidłowej gospodarki hormonalnej [...]
A to sniadanie to co to bylo ? Kawa z maslem - to nie jest pomiar na czczo :) "Jeśłi chodzi o rozpoznawanie cukrzycy, to należy mówić o glikemii przygodnej, glikemii na czczo i glikemii po obciążeniu. Glikemia przygodna (czyli "przychodzi baba do lekarza" i nie wiadomo, czy coś jadła, czy nie, a jeśli nie, to kiedy był ostatni posiłek) powinna [...]
Czym jest insulinooporność? /SFD/2016/12/29/73502d0067814970ac1fb9bed7cffe7a.jpg Insulinooporność to stan objawiający się zaburzeniami równowagi glukozowej. Wynika to z obniżonej wrażliwości tkanek – mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby- na działanie insuliny. Insulinooporność może przyjmować różne formy i może prowadzić do cukrzycy typu drugiego, [...]
Cukrzyca typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą lub otyłością, co nie jest zaskoczeniem. Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie [...]
Intermittent fasting to system, w którym dany rodzaj diety jest alokowany w określone ramy czasowe, w skrócie nazywa się ją dietą charakterze przerywanego postu. Zwykle jest to np. trwające 4-8 godzin okno żywieniowe i trwający 16-20 godzin post. Może być to też post w wybrane dni w tygodniu (np. 2-3) lub innego rodzaju ograniczenie dowozu [...]