Bardzo prosta rzecz, ale często o najprostszych się zapomina. ;-) Masło czosnkowe. Rewelacyjnie smakuje rozsmarowane na chlebie, świetnie pasuje też do pieczonej ryby/mięsa. Potrzebujemy: -moździerz -40 g masła -1 ząbek czosnku -ŚWIEŻY rozmaryn (ja daję dużo) -1/4 łyżeczki soli W moździerzu rozgniatamy rozmaryn jak najmocniej, by uwolnił swój [...]
Ciasteczka owsiane z makiem :) Co potrzeba: 100dag płatków owsianych 1 jajko 50dag maku 40dag suszonych śliwek 30dag płatków migdałów 30dag miękkiego masła łyżeczka kakao ew.cynamon (tym razem bez, bo "wyszedł" ;) ale polecam ) Co robimy? Płatki zalewamy niewielką ilością ciepłej wody (tak żeby wchłonęły, ale żeby nie zrobić zbyt luźnej papki). [...]
Babeczki z fasoli z bananem i rodzynkami: Puszka fasoli- u mnie biała- opłukanej z zalewy 250g bananów 3 jaja 40g kefiru 20g rodzynek 20g masła 35g odżywki białkowej- u mnie waniliowa szczypta proszku do pieczenia Oddzielam żółtka jaj od białka, fasolę opłukuję z zalewy, blenduję z żółtkami, odżywką, kefirem i bananami. Ubijam białka na sztywno, [...]
Chciałabym podzielić się z Wami czymś, co właśnie wymodziłam, to jest przepis na: PĄCZKI PIECZONE drożdże ksylitol, ew.stevia jajka mąka żytnia 2000(owsiana) olej kokosowy cynamon szczypta soli olejek zapachowy + nadzienie owocowe Nie podaję proporcji, ponieważ zrobiłam je” na oko” z mąki żytniej i dosypałam trochę owsianej, więc będę jeszcze [...]
Przepis ponoc francuski i fancy, zaczerpniety z mini ksiazki kucharskiej dolaczonej do robota kuchennego i zmodyfikowany: `Suflet` jajeczno-szparagowy Przpis na 6 malych porcji (ale to zalezy kto ile lubi i moze zjesc) 300 gram gotowanych szparagow ze sloika (takich konserwowanych solom) 100 gram chleba nasaczonego woda ze szparagow (ja uzywam [...]
Pyszota :) Deser - jabłka zapiekane 4 jabłka 50 gr orzechów włoskich 50 gr rodzynek 20 gr masła cynamon Orzechy pokruszyć, wymieszać z masłem, rodzynkami i cynamonem Jabłka wydrążyć i wypełnić masą Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy jabłka na 20 minut Smacznego :) BTW jednej porcji moje jabłka miały po 170 gr kcal 228 BTW 3/13/23 [...]
Coś dla fanek brokuł (ów?) /-)_ Nie wiem czy bylo czy nie, znacie czy nie znacie. Brokuły z masłem, czosnkiem i prażonymi migdałami 1. Migdały w płatkach uprażyć na sucho na patelni (pilnować żeby się nie przypaliły) 2. Brokuły ugotować 3. Na patelni, najlepiej typu wok lekko usmażyć 3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, albo zgniecione na [...]
Schab w sezamie 1 kg schabu bez kości 1 łyżeczka soli ( kopiasta taka ;) ) 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki cynamonu 1 szklanka bulionu warzywnego olej i masło klarowane do obsmażenia sezam do posypania Schab myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym dociskając go do mięsa i nacieramy go solą, posypujemy zielem angielskim i [...]
Hinduskie ziolowe curry z indykiem Składniki: 1 peczek natki kolendry liscie miety z ½ peczka (lodygi wyrzucamy) 50 g swiezego startego kokosa 25 g startych migdalow albo calych migdalow 3 zielone papryczki chilli ½ lyzeczki roztartej gorczycy albo musztardy 10 g masla klarowanego (ghee) 2 cm kawalek cynamonu albo ½ lyzeczki startego 4 ziarna [...]
Chleb dyniowy piernikowy Oryginał: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Chlebek-dyniowo-kawowy.html Po przerobieniu: 250 g uprażonej dyni (dałam ok 430g surowej) 60 g roztopionego masła klarowanego (lub oleju) 60 g kefiru (lub maślanki) 2 jaja 200 g mąki (dałam 100g mielonych płatków owsianych i 100 g żytniej 1850) 100 g odżywki białkowej (u [...]
Witam wszystkich Wrzucam przepis na genialny dodatek do obiadu z książki "5 przemian w kuchni i życiu".Dania są wegetariańskie,ale moim zdaniem można śmiało dodać jakąś kurkę czy rybę.Cały sęk w tym,żeby składniki dodawać w takiej kolejności jak w przepisie : Czerwona fasola z pomidorami 1. fasolę moczymy przez noc w wodzie 2. -Dusimy na [...]
Jako że święta idą pomyślałam, że wrzucę 2 proste przepisy: Pascha Wielkanocna Składniki: *kg zmielonego dobrego twarogu - najlepszy wiejski tłusty, ze śmietanki;-) *150ml śmietany 36% *150g masła *8żółtek *bakalie wg uznania *ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego *opcjonalnie stewia lub odżywka białkowa dla dosłodzenia, [...]
Bezglutenowe Ciasto Rabarbarowo-Jabłkowe -2,5 szkl mąki kukurydzianej -2 jaja -200 gram masła extra -trochę stewii Zagnieść ciasto zostawić w zamrażarce na ok 0,5 godz W tym czasie rabarbar i jabłka obrać(dowolna ilość).Ugotować na parze ok 10 minut z kilkoma goździkami.Odłożyć.Ciasto wyjąć,częścią wylepić blachę,podpiec 15 minut w 180 C.Wyjąć [...]
Bezglutenowe Ciasto Rabarbarowo-Jabłkowe -2,5 szkl mąki kukurydzianej -2 jaja -200 gram masła extra -trochę stewii Zagnieść ciasto zostawić w zamrażarce na ok 0,5 godz W tym czasie rabarbar i jabłka obrać(dowolna ilość).Ugotować na parze ok 10 minut z kilkoma goździkami.Odłożyć.Ciasto wyjąć,częścią wylepić blachę,podpiec 15 minut w 180 C.Wyjąć [...]