Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
Od wielu lat ostrzegam, iż długotrwałe bieganie wcale nie sprzyja zdrowiu. Wykazano, iż osoby pokonujące dystans maratonu często mają krew w moczu, następuje u nich pogorszenie funkcji nerek i rosną markery związane z rozpadem mięśni szkieletowych oraz uszkodzeniem mięśnia sercowego. Co ciekawe, w gronie neofitów, przeciwników biegania [...]
Tytułowa kwestia wraca co kilka miesięcy i należy do jednych z najczęściej zadawanych pytań. Wbrew pozorom nie da się udzielić prostej odpowiedzi, jeśli ktoś miałby dokonać wyboru aktywności. Uważam, iż nie należy ograniczać zasobu dostępnych narzędzi, a spacery, bieganie i trening siłowy należą do zupełnie innej kategorii. Czy ilość kalorii ma [...]
o, czemu w moim poście pojawił się link do tak niekompletnego artykułu? :D Parę rzeczy, które sobie przypominam bez szperania po źródłach: ciśnienie krwi rośnie, jeśli sztywnieniu ulegają ścianki tętnic. Można to poznać m.in. po dużym ciśnieniu pulsowym, czyli różnicy między tymi dwiema cyferkami (np przy 150/80 różnica wynosi 70, powinna około [...]
DOBRE I ZŁE KALORIE Kontrola równowagi energetycznej Węglowodany dostarczające ponad 50% energii odgrywają istotną rolę w kontroli apetytu. Możliwości gromadzenia glukozy w postaci glikogenu są bardzo ograniczone i z tego względu organizm silnie odczuwa konsekwencje braku lub niedostatecznej podaży węglowodanów. Istnieją jednak-że potężne [...]
Witam serdecznie zgłaszam się do konkursu. Poniżej moja praca. Porównanie, niechelatowanych minerałów, z chelatowanymi - plusy i minusy Podwaliny wiedzy o chelatach położył szwajcarski chemik Werner Alfred 1866 - 1919 profesor na uniwersytecie w Zurychu, który w 1913 roku otrzymal Nagrodę Nobla. Był on twórcą teorii wartościowości i [...]