[...] ilościach, więc nie będzie mi szkoda wywalić tego zupełnie. No i BEZ glutenu całkowicie!!!! To jest najważniejsze. A jak już przebrnę przez książkę o Hashimoto, to pewnie będę wdrażać kolejne eliminacje. Z suplementów obecnei przyjmuję : wit.D 2000, Wit. C 1000, B-right, selen 100 i kupiłam WaterOut z NowFood, ciekawe czy coś to da ;-)
[...] ilościach, więc nie będzie mi szkoda wywalić tego zupełnie. No i BEZ glutenu całkowicie!!!! To jest najważniejsze. A jak już przebrnę przez książkę o Hashimoto, to pewnie będę wdrażać kolejne eliminacje. Z suplementów obecnei przyjmuję : wit.D 2000, Wit. C 1000, B-right, selen 100 i kupiłam WaterOut z NowFood, ciekawe czy coś to da ;-)
[...] - Grand Prix Szczecina - 8 miejsce 1998 - Mistrzostwa Polski Sosnowiec kat. 90 kg - 6 miejsce ( debiut na MP) 1999 - Mistrzostwa Polski Toruń, - kat. ponad 90 kg - 1 miejsce 2000 - Mistrzostwa Europy IFBB, Heavyweight - 8 miejsce ( debiut na ME) 2001 - Mistrzostwa Polski Elbląg - 1 miejsce (ponad 90 kg + open) 2001 - Mistrzostwa Europy IFBB, H - [...]
[...] stopniu zależy od jakości mąki, zwłaszcza jak robisz z razowej. A jak chcesz przepis gotowca, to ja ostatnio robiłam z przepisu Krystiana K. z forum i wyszły super. 500 g mąki orkiszowej 2000 - tu dałam częśc chlebowej 720 i częśc 2000 260 ml wody 20 g miodu 20 g drożdzy sól Smacznego ! Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2015-02-01 08:45:38
Co zrobić zeby nalesnik nie był taki miękki? Robie z 8biał jaj + 60g mąki razowej zytniej typ 2000 dodaje troche wody gaowanej .. i ciezko jest go przewrócić .. JAkies porady?
Zytnia 2000 wg mnie się totalnie nie nadaje, próbowałem kiedyś z tego robić, na teflonie wysmarowanym słoninką i nie dało się tego z patelni zdjąć. No chyba ze komuś się uda to czemu nie. Wg mnie po prostu wchłania wszystko, mleko, woda, jaja.
Faktycznie ,żytnia 2000 powinna być łaczona z inną mąka zeby wyszly naleśniki, za to takie małe placuszki możesz porobic,wtedy powinna być gesta konsystencja i dodaj więcej jajca.
Jak się nie nadaje jak się nadaje ;-D, proszę bardzo, naleśniki z mąki żytniej 2000 smażone na patelni naleśnikowej teflonowej na początku tylko spryskanej PAMem: https://dl.dropbox.com/s/ssm4xcd78vd48u5/20140720_152921.jpg Zmieniony przez - kabo9 w dniu 2014-08-02 12:39:50
[...] przyszła pora,żeby o coś się zapytać :) Jeśli chodzi o różne różnościowe mąki , to jakie są zdrowe. Ja jako mąkę używam albo zmielone płatki owsiane tudzież mąkę żytnią typ 2000. Z tego co zauważyłem to zdrowe powinny być mąka : orkiszowa, ziemniaczana, ryżowa. Jeśli się mylę to poprawcie mnie, jestem zwykłym prostym człowieczkiem :) I jakie [...]
Mam pytanko, czy mogę zastąpić w przepisie do placków ziemniaczanych mąkę pszenną mąką żytnią typ 2000? Czy do placków sie nie nadaje....mam tylko żytnią w domu....a jeśli można tak zrobić to czy jest jakaś proporcja,np. trzeba dać zamiast 2 łyżek pszennej ,jak jest w przepisie , np. 4 żytniej. ( czyli proporcja 2:1 Zytniej do pszennej ) . Z góry [...]
W eleclercu kupiłem kiedyś 60% żytniej 2000, 40% żytniej 1400 i do tego sól i drożdze chyba w składzie. Zdecydowanie było czuć różnicę względem tego, co można kupić w np. piekarniach czubak.
[...] 2% : Około 580 g budyniu ( 4 porcje po 145 g ) , B 17, W 59 ( 24.4 cukru ) T 10 - 394 kcal. 24.4 g cukru to 28% referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby ( 2000 kcal ) . Tak więc raz na jakiś czas można trachnąć z uwzglednieniem w bilans ( w moim przypadku ) . Przy 0.5% mleku ( 500 ml ) wychodzi 2.5 g T więc zawsze 68 kcal [...]
[...] składników odżywczych :-) Im wieksza liczba przy nazwie mąki tym jest zdrowsza. Tj. taka mąka 450 pszenna to zupełnie biała,oczyszczona,najlepsza do pieczenia biszkoptów. Im mąka wyższy numer tym jest mniej przetworzona a wypieki z niej bedą cięższe,bardziej gliniaste,twardsze itd. Osoboście polecam jednak mąkę żytnią razową 2000, lub gryczaną
[...] olejem kokosowym i piekę przez 30min w ok 200C, jak zaczynają się rozwarstwiać wtedy opruszam solą. Przepis na chleb/bułki z razowej orkiszowej: 500g mąki (ofc orkisz, typ 2000) 20g miodu, 20g drożdży, sól 260ml wody Do całości wody (w "letniej" temp) wrzucam drożdże oraz miód, dokładnie mieszam i wtedy dosypuję ok 50g przesianej mąki i znowu [...]
Dziś troche inaczej niż chciałam ale zabrakło kilku składników więc menu na dziś następujące: 1.2 jajka ,bułka wieloziarnista 2."ciasto" produkcji mamy składające się z dużej ilości truskawek,rabarbaru -kruszonka z oleju kokosowego i mąki zytniej razowej 2000 3,4,5. Makaron pełnoziarnisty z twarogiem + truskawy