SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Równowaga kwasowo-zasadowa

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 36566

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Homeostaza (gr. homoíos - podobny, równy i stásis - trwanie) - stan równowagi dynamicznej środowiska, w którym zachodzą procesy biologiczne. Zasadniczo sprowadza się to do równowagi płynów wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych. To stan do którego dąży od zawsze nasz organizm. Jakakolwiek ingerencja w nasz organizm powoduje jego wyjście z tego stanu i zachwiania równowagi co w konsekwencji może i często prowadzi do opłakanych skutków. Każdego dnia spożywamy pokarmy i pijemy płyny, dostarczając nie tylko makro ale i mikroelementy, które wpływają na stan naszej równowagi kwasowo-zasadowej , która jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, takich jak m.in. białka zwierzęce, węglowodany rafinowane (Np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania błędnych kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Dlaczego nadmiar kwasów jest zły ?

Każda komórka naszego organizmu ma optymalne i właściwe dla siebie pH ( pH jest miarą zasadowości lub kwasowości, pH do 6,8 to odczyn kwaśny 7 obojętny powyżej 7 zasadowy). pH komórek jak i całego organizmu jest ściśle określone i regulowane a jakiekolwiek odchyły w stronne pH kwaśnego powoduje szereg negatywnych konsekwencji takich Np. jak starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.
Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Jakie są objawy zakwaszenia ?

Permanentne przebywanie w stanie zakwaszenia jest szybko sygnalizowane przez nasz organizm. Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy. Niemal każdy z układów naszego organizmu w różny sposób sygnalizuje nam długo trwałe przebywanie w stanie zakwaszenia.
Układ pokarmowy - ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
Mięśnie oraz stawy - dna moczanowa, bóle mięśni, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
Skóra, włosy oraz zęby - wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
Układ metaboliczny - nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

Układ sercowo-naczyniowy- nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia ?

Reakcje biochemiczne w naszym organizmie zachodzą głównie w środowisku wodnym(woda stanowi większość naszej wagi ciała). W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek prawidłowego funkcjonowania każdego z organów.
W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy.
Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie(...)
Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii co prowadzi do wyżej wymienionych efektów.

Dlaczego tak się dzieje ?

Cóż winą takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim zła dieta ,brak ruchu a także złe nawyki oraz używki. Obecnie nasza dieta bogata jest w wysoko przetworzoną żywność często bardzo tłustą i bogatą węglowodany o wysokim indeksie I/G a uboga w produkty alkalizujące (warzywa i owoce). Również spożywanie kawy, alkoholu i dużych ilości czarnej herbaty sprzyja zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej. Niebagatelny wpływ ma tryb życia w stresie i pospiechu a także przyjmowania leków.

Jak sobie pomóc ?

Przede wszystkim szybka zmiana trybu życia i odżywiania. Gorąco namawiam do aktywności fizycznej trwającej minimum 30 minut trzy razy w tygodniu, oczywiście im więcej tym lepiej acz umiar we wszystkim jest wskazany. Należy ograniczyć ilość pitej kawy, czarnej herbaty oraz alkoholu. Ważnym jest również spożywanie odpowiednich ilości płynów w ciągu dnia. A najważniejszym aspektem jest odpowiednie zbilansowanie naszej codziennej diety, aby to ułatwić poniżej przedstawiam tabele zawierającą przykładowe pokarmy oraz ich oraz ich równoważnik kwasowo-zasadowy( określa nam on po prostu jaki dany produkt ma odczyn , + dla kwasowego i - dla zasadowego). Tabela ta pomoże nam w odpowiednim zbilansowaniu diety. Należy dbać aby w każdym posiłku pokarm „kwaśny" był równoważony przez pokarm „alkalizujący" Np. posiłek składający się ze 150g piersi z kurczaka powinien być zrównoważony 100g szpinaku.






Mleko, produkty mleczne i jajka*
maślanka 0.5
niskotłuszczowy cheddar 26.4
gouda 18.6
serek wiejski 8.7
kwaśna śmietana 1.2
całe jajko 8.2
białko jaja 1.1
żółtko jaja 23.4
ser żółty 19.2
lody 0.6
pełne mleko 1.1
pełne mleko pasteryzowane 0.7
parmezan 34.2
ser topiony 28.7
pełny jogurt owocowy 1.2
pełny jogurt naturalny 1.5


Mięso oraz mięsne produkty* 9.5

chuda wołowina 7.8
kurczak 8.7
konserwowana, peklowana wołowina 13.2
frankfurterki 6.7
chuda wieprzowina 7.9
stek 8.8
salami 11.6
indyk 9.9
polędwica cielęca 9.0

Ryby*

filet z dorsza 7.1
śledź 7.0
ptrąg 10.8


Słodycze*

mleczna czekolada 2.4
miód -0.3
ciasto/ciastko 3.7
marmolada -1.5
biały cukier -0.1


Warzywa*

szparagi -0.4
brokuł -1.2
marchewka -4.9
kalafior -4.0
seler -5.2
cykoria -2.0
ogórek -0.8
bakłażan -3.4
por -1.8
sałata -2.5
grzyby -1.4
cebula -1.5
papryka -1.4
ziemniaki -4.0
rzodkiewka -3.7
szpinak -14.0
sok pomidorowy -2.8
pomidory -3.1
cukinia -2.6





Owoce, orzechy i soki*

sok jabłkowy -2.2
jabłka -2.2
banany -5.5
czarna porzeczka -6.5
wiśnie -3.6
sok grejpfrutowy -1.0
orzech laskowy -2.8
kiwi -4.1
sok cytrynowy -2.5
sok pomarańczowy -2.9
pomarańcze -2.7
brzoskwinie -2.4
pistacje 8.3
gruszka -2.9
ananas -2.7
truskawki -2.2
orzechy włoskie 6.8
arbuz -1.9





Produkty zbożowe*

chleb żytni z ziarnami zbóż 4.0
chleb żytni 4.0
chleb pszenny z ziarnami zbóż 3.8
chleb pszenny 1.8
chleb biały 3.7
płatki kukurydziane 6.0
kluski lane 6.4
płatki owsiane 10.7
ryż brązowy 12.5
ryż biały 1.7
mąka żytnia 5.9
mąka pszenna 8.2

Strączkowe* 1.2

zielony groszek -3.1
soczewica 3.5
groch 1.2


Tłuszcze i oleje*

masło 0.6
margaryna -0.5
oliwa z oliwek 0.0
Olej 0.0

Napoje*


piwo z beczki -0.2
piwo jasne 0.9
piwo mocne -0.1
coca-cola 0.4
kakao -0.4
kawa -1.4
woda mineralna -1.8
czerwone wino -2.4
herbata -0.3
białe wino -1.2

*Dane podane dla 100g produktu!!!



Zmieniony przez - qazar w dniu 2007-07-30 23:41:47
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
myslisz, ze np skrobia z marchwii moze byc dla miesni dobrym zrodlem wegli? chyba kiepski pomysl. ale marchew dobrze alkalizuje. wiem, ze musze maksymalnie ochronic miesnie, to pewnie jednak te wegle zlozone sa konieczne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 362 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 15511
dobry, kolejny wkręcający art.


mała literówca:
'..Dlaczego tak się dzieje ?

Cóż winom takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim zła dieta ,rak ruchu'


pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Czekalem na taki art

Dzis juz nie przeczytam ale jutro napewno.

Pozdrawiam!


Ku zdziwieniu Sog wszedl

Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2007-07-30 23:54:29

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 50 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 4684
Mam znajomego którego dopadła dna moczanowa. Jest młodym człowiekiem a czuje się jak dziadek. Musi zażywać leki lecz szczególną uwagę musi poświęcać właśnie diecie. Szczególnie zadowolony jest z faktu picia piwa - przyjemne z pożytecznym :)

SOG poleciał
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Dokladnie problem z zakwaszeniem zaczyna sie od dny, i jedyne co mozna polecic , bez lekow to duzo szpinaku i innych zielonych warzyw oraz sporo wody i innych plynow(jesli ktos lubi piwo to oki )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
dr Ellis w dużej mierze dyskredytuje problem utraty równowagi kwasowo-zasadowej
Można szamać tylko mięso (zero warzyw i owoców) i się nie martwić o tę równowagę.

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
wiem to ale ellis nie pokazuje na potwierdzenei tego zadnych badan ,a tu mozna to naukowo udowodnic
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
myślę, że to samo myśli Phinney, a także Aajonus Vonderplanitz, fachowiec od primal diet
badania? Ellis ładnie to wyjaśnia na podstawie biochemii ludzkiego organizmu
zresztą wystarczy zobaczyć, jakie wyniki zdrowotne mają/ mieli pacjenci Lutza, czy Ellisa, a także Vonderplanitza. Acha, Kwaśniewskiego wykluczam z tego grona - z jego zalecaniami się nie zgadzam.

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
jaki i sam steffanson acz to ze w ciagu 1-2 lat im tonie zaszkodzilo nie znaczy ze nei zaszkodzi to w dluzszym okresie a takich badan nie ma nikt
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
Lutz ma 94 lata i jakoś "nieźle" ciągnie
Ellis jest grubo po 50, od dawna na VLCKD i też "nieźle" wygląda
Phinney to samo
zawsze można powiedzieć, że to wyjątki; ale co powiesz odnośnie osób, które stosują się od dawna do ich zaleceń?

All the good things for those who wait

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ile $ na diete miesiecznie potrzebujecie?

Następny temat

omlecik

WHEY premium